Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Na "dzień dobry" poszedł Acrobat bo to miałam dostępne.Markety wyczyszczone z chemii,zostaje Centrum ogrodnicze. Podobno większość działkowców i właścicieli ogrodów przydomowych to zadeklarowani "ekolodzy".-a chemii brak.Obłuda nic wiecej. Joanna
Tak jest nikt nie stosuje oprysków tylko gnojówkę z pokrzyw
Nawozów też nikt nie używa bo ma własny kompostownik
Mocny środek użyłaś teraz stary dobry miedzian powinien wystarczyć
Nawozów też nikt nie używa bo ma własny kompostownik
Mocny środek użyłaś teraz stary dobry miedzian powinien wystarczyć
Albo wóz,albo przewóz,półśrodki Mnie nie interesują.Ja jej jeść nie będę. Joanna
Z OTT wyszło MI prawie 33kg-po odjęciu standartowe 5proc.
Z OTT wyszło MI prawie 33kg-po odjęciu standartowe 5proc.
Jak nie bedziesz jadła to możesz trzymać ją w pełnej ochronie przeciw robaczkom też. Czyli oprysk jak sie karencja kończy nie czekając na objawy
No i z nawozem można kombinować ostrzej niż na etykiecie czyli np co 3 dni a nie co 7
No i z nawozem można kombinować ostrzej niż na etykiecie czyli np co 3 dni a nie co 7
Jej a ja nie mogę się doczekać żeby zjeść giganta:)
-- 22 lip 2014, o 22:17 --
A póki co dzienny przyrost z 6 na 4 cm spadł to coś za mało nie?:(
-- 22 lip 2014, o 22:17 --
A póki co dzienny przyrost z 6 na 4 cm spadł to coś za mało nie?:(
Od czasu jak próbowano MNIE karmić dynią z mlekiem mam od tamtych lat taką awersję jak chyba nikt inny.Nie jadam kabaczków,cukini. Uprawa giganta to taki mały sprawdzian. Joanna
Adik,jak możesz i masz chęć podaj nazwy paru srodków na cały cykl uprawy.Może być na FO lub PW.
Adik,jak możesz i masz chęć podaj nazwy paru srodków na cały cykl uprawy.Może być na FO lub PW.
I wyrządzono Ci straszną krzywdę !!! Ale może jak się napatrzysz całe lato na Twoją piękną dynię to może zechcesz spróbować i wtedy tylko pyszne przepisy i na uprawę dyni spojrzysz zupełnie innym okiem czego Ci z serca życzę!!!! Bo to warzywo doskonałe!
Dokładnie tak polecam zupę krem z dyni najlepiej z mlekiem kokosowym
A wracając do tematu to podam kilka substancji aktywnych z przykładową nazwą oprysku chociaż zaznaczam że każdy inny oprysk z tą samą substancją jest ok. (nie chce robić reklamy)
standardowo zaczyna się od chlorotalonilu np.Bravo po czterech dniach jeśli nie ma poprawy (całkowitego zahamowania)
można stosować np.
fluopikolid np. Infinito -co 4 dni około 3 zabiegi
potem
fosetyl glinowy np. Aliette - bardzo mocny systemiczny a więc krąży w roślinie
i naprzemiennie z
miedź (tlenochlorek miedzi) np. Miedzian -działa również antybakteryjnie+zaopatruje w Cu (-max 3-4 zabiegi w sezonie)
propamokarb np. Previcur Flex -również systemiczny (ta sama substancja jest też dodawana do Infinito)
co 7 dni
Smacznego
Co do ochrony przed robactwem to wypowiem się na PW bo skuteczne w 100% sposoby są "nielegalne".
A wracając do tematu to podam kilka substancji aktywnych z przykładową nazwą oprysku chociaż zaznaczam że każdy inny oprysk z tą samą substancją jest ok. (nie chce robić reklamy)
standardowo zaczyna się od chlorotalonilu np.Bravo po czterech dniach jeśli nie ma poprawy (całkowitego zahamowania)
można stosować np.
fluopikolid np. Infinito -co 4 dni około 3 zabiegi
potem
fosetyl glinowy np. Aliette - bardzo mocny systemiczny a więc krąży w roślinie
i naprzemiennie z
miedź (tlenochlorek miedzi) np. Miedzian -działa również antybakteryjnie+zaopatruje w Cu (-max 3-4 zabiegi w sezonie)
propamokarb np. Previcur Flex -również systemiczny (ta sama substancja jest też dodawana do Infinito)
co 7 dni
Smacznego
Co do ochrony przed robactwem to wypowiem się na PW bo skuteczne w 100% sposoby są "nielegalne".