Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Cześć, z nasionek z akcji Sława Nadrenii 2013r MałgosiaR z siedmiu nasionek wyszła mi tylko jedna sztuka. Czy wy też tak mieliście? Można kupić te nasiona gdzieś w markecie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Swego czasu były w tesco pod nazwą "Slava Poryni"zielonaplaneta pisze: Można kupić te nasiona gdzieś w markecie ?
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Moja sadzonka pomidora,która /dla testu/od ponad tygodnia stoi w tunelu,z dodatkowym okryciem na noc:
W tym czasie zdarzały się przymrozki nawet do -4.Jak widać pomidory się tak łatwo nie poddają.
W tym czasie zdarzały się przymrozki nawet do -4.Jak widać pomidory się tak łatwo nie poddają.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Im tylko "pańskie oko" może bardziej pomoc (tu nie ma braków), piękne pomidory... rozmarzyłem się...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
W zeszłym roku też testowałam część pomidorów tyle że pod folią ale za to zrobiłam mini szklarenkęz płyt styropianu a góra zadaszona włókniną i folią i pomidory super przetrwały spadki te -4 w nocy. Aha jeszcze jedno jako ściółkę miałam podłożony obornik dwie taczki grubo rozłożony, on tez trzymał ciepło. Teraz ma, szklarnię mąż kończy na dniach i wynoszę wszystkie rozsady, oprócz papryki i bakłażanów. Mam jeszcze szklarnię -regał z folią zapinana na zamek, folia gruba jest takze w nim coś zamieszka ;)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tak znów na pałę.Ludwik jest na FO piąty rok,a pomidory w tunelach miał już wcześniej.Moim zdaniem, to taka malutka rutynka ujawniła się się u naszego kolegi.
3.06.2010 roku Ludwik napisał:
3.06.2010 roku Ludwik napisał:
Pomiot ptasi zawiera dużo fosforu .Ja też stosowałem obornik przez kilkanaście lat i jak zrobiłem analizę,to się okazało,że mam kopalnię fosforu na działce.Ja obornik kupuję z ferm drobiarskich i jestem zadowolony ,bo bogaty w fosfor i azot, a także ma dość potasu ,warto czasami wykonywać analizę gleby, to wówczas łatwiej uzupełnić brakujące składniki .
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie#FosforPrzenawożenie fosforem hamuje przemianę materii u roślin. Nie mogą one przyswajać żelaza i miedzi, co prowadzi do wystąpienia objawów niedoboru tych pierwiastków i do zaburzenia wzrostu rośliny.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Dziękuję za cenne uwagi i powinienem zrobić analizę, ale w zasadzie co rok wykonuję po jednej, a czasem dwie analizy z tunelu, a że jest ich kilka, to staram też ograniczać, ze względu jednak finansowych,bo wciąż są coraz droższe, chociaż na zdrowy rozsądek zwraca się po kilku dniach, a potem w plonie zwiększeniem dochodu. Następne pomidory czekają do sadzenia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Witam Współmaniaków! Moja pierwsza wypowiedź. Jak nabiorę wprawy, będę częstszym gościem.
Jestem prawie z Ciechanowa. Mam rozpikowanych 60 odmian pomidorów i 20 odmian papryki, w tym połowa odmian rosyjskich. Uczę się na forum od 3 lat. Jestem w zaawansowanym wieku i mam spore kłopoty w posługiwaniu się komputerem. Serdecznie pozdrawiam, Stanisław.
Jestem prawie z Ciechanowa. Mam rozpikowanych 60 odmian pomidorów i 20 odmian papryki, w tym połowa odmian rosyjskich. Uczę się na forum od 3 lat. Jestem w zaawansowanym wieku i mam spore kłopoty w posługiwaniu się komputerem. Serdecznie pozdrawiam, Stanisław.
-
- 50p
- Od: 11 sie 2014, o 12:39
statoka WITAM
Początki zawsze są trudne,trening czyni mistrza.Napisz coś o swoich uprawach.
POZDRAWIAM
Zbyszek
Początki zawsze są trudne,trening czyni mistrza.Napisz coś o swoich uprawach.
POZDRAWIAM
Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Uprawiam warzywa amatorsko od czterech lat. Mam tunelik o pow. 0,18 arów oraz działkę o pow. 4. arów.
Od 3. lat sam wysiewam nasionka pomidorów i papryki na własne rozsady. W tym roku zdobyłem 15 odmian
pomidorów i 4 odmiany papryki z rosyjskiej sprzedaży internetowej.Odmiany pomidora wg. tłumacza gogle:
Budienovka, Tsunami, Bycze Serce Różowe, Torbay, Tołstoj, Banan Różowy, Potapycz , Różowy Sen,Riczi F1,
oraz 6 innych.Nie podaję ich nazw ze względu na wskazywane błędy.W trakcie sezonu postaram się opisać
cechy uprawianych odmian pomidorów,papryki i ogórków. Liczę na pomoc wnuczki. Stanisław.
edit
Uzupełniam poprzednią wpis.Odmiany pomidorów: Bim BomF1, Pierwokłaszka, Mikado Różowy, Malinowy Słoń,
Szałun -Cittle Man, .Papryka: MeteorF1 , Ledeniec, Turbin F1, Krasnyj Bok.
Ogórek: Eroza F 1 i Otieło F1.
Stanisław.
Od 3. lat sam wysiewam nasionka pomidorów i papryki na własne rozsady. W tym roku zdobyłem 15 odmian
pomidorów i 4 odmiany papryki z rosyjskiej sprzedaży internetowej.Odmiany pomidora wg. tłumacza gogle:
Budienovka, Tsunami, Bycze Serce Różowe, Torbay, Tołstoj, Banan Różowy, Potapycz , Różowy Sen,Riczi F1,
oraz 6 innych.Nie podaję ich nazw ze względu na wskazywane błędy.W trakcie sezonu postaram się opisać
cechy uprawianych odmian pomidorów,papryki i ogórków. Liczę na pomoc wnuczki. Stanisław.
edit
Uzupełniam poprzednią wpis.Odmiany pomidorów: Bim BomF1, Pierwokłaszka, Mikado Różowy, Malinowy Słoń,
Szałun -Cittle Man, .Papryka: MeteorF1 , Ledeniec, Turbin F1, Krasnyj Bok.
Ogórek: Eroza F 1 i Otieło F1.
Stanisław.
Witaj Stanisławie. Jak pomidorki obrodzą pozbieraj nasiona na tegoroczną Akcję Wymiany Nasion. Niektórych odmian w zeszłym roku nie było, a rosyjskie odmiany mają powodzenie.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zbieraj nasiona z odmian bez F1 - te nie powtarzają cech.
Można pozbierać też te z F1, bo czasem firmy specjalnie "okłamują" aby zapewnić sobie klientów.
Wybierając nasiona z F1 otrzymujemy F2 i siejąc w kolejnym roku otrzymujemy z tych nasion różne pomidory - wtedy widać, ze faktycznie była to oryginalnie F1.
Można też pobawić się w ustalenie nowej odmiany, wybierając z wysianych F2 odpowiedni (wart uwagi) krzak i otrzymując z niego nasiona f3, i kolejny raz wysiać, wybrać...tak do F10 gdzie odmianę można uznać za ustaloną (powtarzającą co roku cechy).
Można pozbierać też te z F1, bo czasem firmy specjalnie "okłamują" aby zapewnić sobie klientów.
Wybierając nasiona z F1 otrzymujemy F2 i siejąc w kolejnym roku otrzymujemy z tych nasion różne pomidory - wtedy widać, ze faktycznie była to oryginalnie F1.
Można też pobawić się w ustalenie nowej odmiany, wybierając z wysianych F2 odpowiedni (wart uwagi) krzak i otrzymując z niego nasiona f3, i kolejny raz wysiać, wybrać...tak do F10 gdzie odmianę można uznać za ustaloną (powtarzającą co roku cechy).
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."