działka w Jeżewie - Bory Tucholskie
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aleksandrze od Ciebie kierunek prosto na Gdańsk, drogi przejezdne ale ciut dziurawe 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: działka w Jeżewie - Bory Tucholskie
Zbyszku,
dziękuję za informację ad. sposobu obramowania rabaty kamieniami.Pomysł z rzędem kostki brukowe (poparty zdjęciem) bardzo mi się podoba. Ważne jest właśnie to, żeby oprócz walorów estetycznych całość była też funkcjonalna i łatwa w obsłudze - koszenie
Zdjęcia z Twojego ogrodu i wypowiedzi świadczą o tym ,że właśnie funkcjonalność i estetykę cenisz sobie najbardziej .Jak to facet ...
Obejrzałam też z przyjemnością zdjęcia Twojej córki na picasaweb... piękne ! To chyba niezwykle wrażliwa dziewczyna i ma "oko" fotografa. Dostrzega niezwykłości przyrody
Brawo !
Jutro pierwszy dzień wiosny - zapowiadają ładną pogodę - planuję więc prace w ogrodzie . Przyjrzę się tez ponownie tej nieszczęsnej rabacie i pewnie zdecyduję , co z nią w końcu zrobić .
Pozdrawiam , E.
dziękuję za informację ad. sposobu obramowania rabaty kamieniami.Pomysł z rzędem kostki brukowe (poparty zdjęciem) bardzo mi się podoba. Ważne jest właśnie to, żeby oprócz walorów estetycznych całość była też funkcjonalna i łatwa w obsłudze - koszenie

Zdjęcia z Twojego ogrodu i wypowiedzi świadczą o tym ,że właśnie funkcjonalność i estetykę cenisz sobie najbardziej .Jak to facet ...
Obejrzałam też z przyjemnością zdjęcia Twojej córki na picasaweb... piękne ! To chyba niezwykle wrażliwa dziewczyna i ma "oko" fotografa. Dostrzega niezwykłości przyrody

Jutro pierwszy dzień wiosny - zapowiadają ładną pogodę - planuję więc prace w ogrodzie . Przyjrzę się tez ponownie tej nieszczęsnej rabacie i pewnie zdecyduję , co z nią w końcu zrobić .
Pozdrawiam , E.
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Zbyszku z zaciekawieniem przejrzałam cały twój wątek, a wszystko przez jedno zdjęcie, które zamieściłeś w jakimś wątku. Najbardziej spodobało mi się u ciebie to, że w sumie na nie takiej wielkiej przestrzeni sadzisz drzewa. To u nas raczej mało popularne, wszyscy jakoś obawiają się, ze zacienią im ogród i przez to mieszkają na "patelni". Ja, z pewną dozą nieśmiałości, posadziłam u siebie kilka, a dzięki twojemu wątkowi, utwierdziłam się w przekonaniu, ze dobrze zrobiłam. 

- ZbigniewG
Ewelino kostka (lub płyty) sprawdza się również na połączeniu płaskich powierzchni, kółka kosiarki nie zapadają się w miękkiej ziemi rabaty
(dziękuję w imieniu córki
)
Igiełko Twoja działka jest większa o około 100m2 -a jak dołożysz te 5 arów o których pisałaś to już bezkres , sadzenia drzewek owocowych i ozdobny nie ma się co obawiać, owocowe zawsze można wyciąć (jak się nie sprawdzą) a ozdobne podlegają ochronie dopiero od pewnego wieku(wielkości) więc masz możliwość oceny i decyzji -przesadzić, przyciąć lub wyciąć , samych owocowych mam ponad dwadzieścia oczywiście przycinane i niezbyt stare a ozdobnych lista wciąż otwarta

Igiełko Twoja działka jest większa o około 100m2 -a jak dołożysz te 5 arów o których pisałaś to już bezkres , sadzenia drzewek owocowych i ozdobny nie ma się co obawiać, owocowe zawsze można wyciąć (jak się nie sprawdzą) a ozdobne podlegają ochronie dopiero od pewnego wieku(wielkości) więc masz możliwość oceny i decyzji -przesadzić, przyciąć lub wyciąć , samych owocowych mam ponad dwadzieścia oczywiście przycinane i niezbyt stare a ozdobnych lista wciąż otwarta

- igielka78
Dwadzieścia owocowych? WOW! Gdzie ty to zmieściłeś? Wiem, że ozdobne dopiero od jakiegoś rozmiaru podlegają ochronie, ale problem jest w tym, że człowiek to się na ogół opamiętuje, gdy już ten rozmiar przekroczą i to czasami znacznie.
Bardzo spodobał mi się u ciebie wiąz Wredei. Czy on się naprawdę tak przypala na słońcu? Miałabym na niego upatrzone miejsce, ale jest od południa i boję się, że nie będzie tam wyglądał zbyt reprezentacyjnie taki przypalony.

- ZbigniewG
Igiełko z tymi owocowymi to troszkę skłamałem
policzyłem dokładniej i wyszło mi nie 20 a 29 parę jest super karłowych, reszta normalna, są też 3 czereśnie bardzo mocno cięte, większość ma 4/5lat jak się zagęści o część wytnę lub zostawię pnie z króciutkimi gałązkami, rosną na dwóch dłuższych bokach działki , od drogi są iglaki a liściaste tak jak moja M zadecydowała
wiąz jest w pełnym słońcu do godziny 17tej, bardziej szkodzą mu maleńkie zielone żuczki

wiąz jest w pełnym słońcu do godziny 17tej, bardziej szkodzą mu maleńkie zielone żuczki

- igielka78
Ty normalnie nie masz litości z tym wiązem. Kusisz niemiłosiernie i chyba zaryzykuję. Trzeba się będzie wkrótce udać na jego poszukiwania, co w mojej okolicy może nie być proste. Czy on szybko wiosną wypuszcza listki czy raczej jest z tych ociągających się?
PS. Nie wiem dlaczego kusisz mnie moim drugim chciejstwem bukiem Purple Fountain!?!?!?
PS. Nie wiem dlaczego kusisz mnie moim drugim chciejstwem bukiem Purple Fountain!?!?!?

- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Zbyszku również ode mnie trochę spóźnione życzenia - wszystkiego najlepszego i Twoje
(nie mogłem być wcześniej na forum).

- ZbigniewG
Igiełko nie pamiętam
zdjęcie robione 25maja , w zestawie z bukiem wygląda super warto go kupić, to taki mały liściasty zakątek jest jeszcze obok akacja o żółtych liściach, brzoza ((prawie jak buk) i dwa klony - czekam na te kolorki
dla wyciszenia w tle i na dole trochę iglakowej zieleni
Kamyk

dla wyciszenia w tle i na dole trochę iglakowej zieleni
Kamyk

- ZbigniewG
- romawr
- 100p
- Od: 7 lut 2011, o 17:41
Zbyszku białe pióro to nazwa funki? czy ona bedzie cała biała? jakie osiągnie rozmiary
- ZbigniewG
Roma to White Feather kapryśna wiosenna pięknotka po kilku tygodniach zielenieje z zazdrości że inne funkie są też piękne
tylko do cienia 20cm
Olgo czekam kiedy się rozrosną w duże kępy, to niedobitki z starej działki dostały podkładu z liściastego lasu i zaczynają rosnąć

Olgo czekam kiedy się rozrosną w duże kępy, to niedobitki z starej działki dostały podkładu z liściastego lasu i zaczynają rosnąć

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Zbyszku cudne przytulaszczki
musze chyba sobie sprawić choć kępkę.
Na pióro się nie skusiłam, jak dotąd
Za to zamówiłam Yellow Polka Dot Bikini, to jest dopiero cudo

Na pióro się nie skusiłam, jak dotąd

Za to zamówiłam Yellow Polka Dot Bikini, to jest dopiero cudo

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Też mam tą białą w doniczce,jest spora.Kiedy będziesz wysadzał ją do gruntu?