Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

To prawda, Beatka ma rację to śniedek.Galtonia jest zupełnie inna :wink:
Nowe zakupy, całkiem fajniutkie.
Spodobała mi się ta ogrodówka ;:333
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

zakupy udane zwłaszcza jeżówka mi wpadła w oko ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, ostróżki są wieloletnie, a nawet te jednoroczne.. podobno raz wprowadzone do ogrodu ciężko wytępić bo sieją się niesamowicie :lol: Zazdroszczę dopadnięcia białej, bo niestety ja mam do tego koloru pecha ;:222
Zuza, galtonia jest wysoka i bardziej przypomina kwitnącą jukę. ty masz jakąś fajną odmianę śniedka ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Śniedek arabski,bardzo ładny,zanim w końcu go nie kupiłam moim faworytem był śniedek zwisły,ale tutaj te czarne oczka jak koraliki przebijają inne śniedki
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, mam nadzieję, że te ostróżki wieloletnie, bo szkoda by było kupić tak późno prawie na jesień kwiat jednoroczny :? Co do ogrodówki, mam nadzieję że nam się uda ją przechować, kiedyś próbowałam jakiś inny krzaczek (już nie pamiętam) ale całkiem zapomniałam o choćby najmniejszym podlewaniu pomimo zrzuconych liści i wysechł biedak na wiór. Mimo że zima i mróz szczypie to trzeba pamiętać o podlaniu tych garażowanych ;:124 Hakone jako rozrośnięte poduchy są zjawiskowe, mam nadzieję że u mnie dadzą radę i przezimują, bo mam chęć je trzymać w donicach ale na dworze.
Lucynko, w doniczkach łatwiej uchować cebule, nie tak łatwo je uszkodzić, ale ja jak są wyjątkowo cenne dla mnie cebulki wkładam jakiś znacznik lub patyk, który przy mojej sklerozie poinformuje mnie "tu coś siedzi w ziemi, nie ruszać, nie kopać" ;:306
Karolcia, to jednak nie galtonia, dziewczyny doinformowały mnie że to śniedek arabski :lol:
Beata, dzięki za identyfikację, też coś mi wygląd nie pasował do galtonii. Ja swojego kupiłam w kapersie - pięć cebul z ładną dużą etykietą na której pyszniła się piękna galtonia. Tanie toto nie było, ale śniedek też ładny, więc mocno zła nie jestem, o dziwo ;:198
Miłeczko, życzę udanych zakupów. A gdzie się wybierasz?
Dorcia-dorcia7, niektórym dziewczynom pierwiosnki zimują, mam nadzieję że jak zima będzie słaba to mu się uda. W zacisznym miejscu go wsadziłam, zobaczymy... ;:224 A śniedka wykopujesz na zimę, czy zimuje w gruncie, czytałam w necie dwie sprzeczne informacje na ten temat ;:219
Iwonko, dzięki ;:196
Dorotko-dorotka350, no mam taką nadzieję że te ostróżki to wieloletnie, bo późno je kupiłam więc chciała bym się nimi jeszcze nacieszyć. Za ściągę jestem dozgonnie wdzięczna, duży buziol za nią ;:cm
Aniu, mnie ta ogrodówka też wpadła w oko, choć u mnie ogrodówki nie dają rady w gruncie - zbyt duże słońce. Dlatego mam zamiar trzymać ją w donicy w półcieniu i zimować w garażu. Zobaczymy czy się uda ;:173
Anita, jeżówek było w sklepie dużo więcej, ale ja wybredna jestem w kolorach i formie. Na razie wybieram od białych po różne odcienie różu i te z pełnymi czuprynkami ;:198
Sabinko, na zdjęciu z kapersa właśnie w takiej formie jak piszesz była ta galtonia, w zeszłym roku nie zdążyła zakwitnąć, dopiero w tym okazała się śniedkiem. Jak dziewczyny mnie doinformowały - śniedkiem arabskim. Z białej ostróżki też jestem zadowolona - kupiłam pomimo że była ostatnia i jeden pęd miała złamany. Ale tak mi zależało na tym kolorze, że ją wzięłam :)
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na pewno wjadę do Auchana i Leroy-a. Planuję jeszcze Juccę w Tarnowie Podgórnym. Mam nadzieję, że Lidl coś np z cebul rzuci, ale z nimi to coraz gorzej.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka, w Auchanie maja full cebul i ciekawe, w Leroy-u też już widziałam - tam dostałam m.in. szachownicę perską i irysy, z jucca są moje zakupy te ostatnio pokazywane. Maja teraz full traw i wrzosów, poza tym dużo bylin i hortensji ogrodowych. Zresztą oni maja zawsze dużo wszystkiego, ale bukietówki mieli słabe. W Lidlu cebul jeszcze nie widziałam, ale podobno niedługo mają być. Udanych zakupów ;:333
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To może dziś pojadę, bo już mnie świerzbi! Cześć cebul już w Biedzie kupiłam, ale poszły na prezent, niewiele zostało... Ale szukam takich zwykłych narcyzów, może gdzieś będą? ;:224 Roślin nie kupuję, bo za sucho jest - zmarnuję na pewno! Do tej pory różę trzymam w donicy, bo boje się, że w gruncie zmarnuję, a w donicy to jej wlewam codziennie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz, u mnie właśnie odwrotnie, wreszcie zmusiłam się aby powysadzać rośliny i róże z doniczek do ziemi. W donicach wszystko marniało w oczach, pomimo że w cieniu. Posadzone do ziemi mocno podlewam, ale widzę że odżyły i nabrały wigoru. W Auchan narcyzów mieli kilka rodzajów, mam nadzieję że będą wśród nich i te szukane przez Ciebie.
Pozdrawiam, Zuza
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hm, widzę że też sobie pofolgowałaś zakupowo :;230
Kocham zakupy ale kto to teraz będzie sadził ;:306

Śliczne białe hortensje. Garaż masz ogrzewany? Ja wszystkie ogrodówki oddaję jesienią, bo są u mnie bez szans. Traktuję jako jednoroczne.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie śniedek zimuje w gruncie ,natomiast pierwiosnki też wszystkie zimują a mam trochę odmian-poza tym jednym ,którego kupiłaś,zdaj wiosną meldunek :D
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Ale fajne roślinki kupiłaś :D Ciekawa jestem na co jeszcze zapolujesz tej jesieni ;:109
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Nowe wiosenne nabytki super.
Te, z których jesteś bardzo zadowolona podobają mi się bardzo, oj bardzo! ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Znaczniki pewnie pozwalają 'pamiętać', ale u mnie po działce oprócz koty łażą jeszcze gołębie i za ich przyczyną znaczniki potrafią sobie 'spacerować' po ogrodzie. :;230
Mam jeszcze pieska, ale ten jest dżentelmenem i nie wchodzi tam, gdzie mógłby wyrządzić szkodę. ;:224 ;:224
Kota zawsze chadza własnymi ścieżkami, a ptaki są nie do ogarnięcia. Gdyby nie nawóz, jaki dają, M miałby u mnie 'przechlapane'. ;:131
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, co do sadzenia, to aż włos mi się jeży jak sobie o kupionych cebulach pomyślę ;:202 ;:306 Garaż mam nieogrzewany, ale temp. w nim nie spada poniżej zera. Rośliny tam nie przemarzną, tylko muszę pamiętać o podlewaniu, bo ostatnio zasuszyłam tam zimą krzaczorka ;:198
Dorcia, mam nadzieję że u mnie te pierwiosnki przezimują. W tym roku kupiłam i wysadziłam trzy różne, zobaczymy ;:224
Marlena, jeszcze nie powiedziałam ostatniego zakupowego słowa, zobaczymy co mi w łapki wpadnie ;:183
Beata, mam nadzieję że one ładnie rozkwitną, bo już pewna osóbka straszyła że się nie zawsze otwierają... :twisted:
Lucynko, to faktycznie u Ciebie znaczniki mijają się z celem. Mam nadzieję że sadzenie w koszyczkach jednak uchroni Twoje cebule przed szpadlową zagładą ;:198
----------------------------------
Wreszcie u mnie popadało :tan Deszcz spadł ok pierwszej w nocy i padał do rana :heja :heja :heja
Dziś temp oscylowała około przyjemnych 21 stopni. Jak miło się robiło "jesienne" porządki w ogrodzie ;:173
Powyrywałam suche maciejki, poobcinałam stare liście truskawek, zrobiłam porządek w przerośniętej mięcie, podsypałam iglaki przeciw brązowieniu, pozbyłam się suchych i uwiędniętych części pnączy, poobcinałam gołe łebki różyc i .... nawet się nie spociłam ;:306 bajka :tan
Kochani, nadszedł czas aby zamknąć już tę część mojego wątku. Wszyscy chętni kolejną znajdą TUTAJ, zapraszam Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”