Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu na trzecim zdjęciu widać takie piękne wysokie hortensje z tyłu, co to za odmiany jeśli możesz zdradzić lub polecić jakieś takie wysokie :) potrzebowałbym 3 sztuki takie wysokie i dość zwrate do mojej wizji ;:224, ale żeby rosły wyższe niż 1 metr :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, ja to bym się cieszyła, żeby niektóre jednoroczne siały się bez umiaru :lol: Werbena idealnie pasuje na rabaty z trawami, jest niesamowita, ale coś czuję, że u mnie jej nie spotkam po zimie. W warzywniku natomiast zostają ze mną nasturcje i nagietki. Ich nadmiar usuwam, bo zabierają mi miejsce, ale są tak ekspansywne, że z roku na rok jest coraz ich więcej. Podobno nasiona nasturcji są tak dobre, jak kapary, to może je wykorzystam.
Masz rację, czas kwitnienia hortensji to cudowny czas w ogrodzie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko niestety sierpień, to już schyłek lata, choć kolorów dużo w ogrodzie. Mnie najbardziej męczą wtedy krótsze dni i chłodne wieczory i ranki. ;:174

Mariusz większość bukietowych hortensji rośnie powyżej 1,5 m. Moje pięcioletnie, najstarsze mają po 180 cm wysokości i tyle szerokości. Na zdjęciu jest już różowiejąca Vanilla Fraise i Limelight. Vaniika ma piękne, bardzo białe kwiaty, niestety wiotkie pędy i wymaga podpierania, bo po deszczu kładą się nisko. Limelight to terminatorka, sztywna, bezproblemowa, później traci biel, też przebarwia się na różowo. Na zdjęciu Limelight po lewej i w głębi. Dla porównania chodnik ma metr szerokości.

Już wiele razy pokazywane ujęcie moich najstarszych.

Obrazek

Małgosiu wiesz ile narzekań słyszycie wiosną, jak pielę samosiejki. ;:173 Żebym przynajmniej miała wokół jakieś zakręcone ogrodniczki, to by nie lądowały w większości w kompostowniku. Werbeny nie wycinaj, tylko zostaw na zimę, musi się wysiać. ;:108
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Soniu dziękuję ;:180 ehhh nic tylko zachwyt mi pozostaje patrząc na Twoje okazy, no ale lata też swoje robią :) ;:224 oczywiście zapisane odmiany :) szczególnie terminatorka ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, to tylko pięć lat. :) Szybko zleci, sadź wiosną, jak tylko sadzonki będą mieć zielone listki. U nas można kupić Limkę po 16-18 zł. Warto zainwestować. ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,zawsze z euforią oglądam Twój ogród,jest doskonały,a hortensje masz tak cudne ,że brak słów,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu zatem zdrowiej ;:196 a potem cyknij wnusiowi zdjęcie. Jestem ciekawa czy ten mały mężczyzna się coś zmienił od ostatniego razu. ;:224
Twoje hortensje oszałamiają a ścieżka przed domem zasługuje by mieć jakąś ławeczkę na której w drugiej cześci lata przycupniecie choć na chwilę, by napawać się tym widokiem. ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu hortensje przepiękne, a i trawy wyglądają bardzo dekoracyjnie ... dodają otoczeniu lekkości... Gdyby mojej babci ktoś powiedział, że będą je hodowane jako rośliny ozdobne w ogrodach, chyba by nie uwierzyła ;:173 Ja niestety nie mogę mieć zbyt dużo ich odmian ze względu na kwitnienie , co nie przeszkadza mi w zachwycaniu się nimi u innych ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu masz tak cudowne hortensje, że słów brak, a te które pokazałaś na zdjęciu, to wprost katalogowe piękności! Oczy nie idzie oderwać! ;:167 Limelight jest na mojej liście chciejstw! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, zawsze podziwiam twoje hortensje, piękne są. Pięcioletnie to już prawdziwe olbrzymy i burza kwiatów. Masz jeszcze stosunkowy luz na rabatach, ale jak wszystkie tak urosną, to za kilka lat będzie naprawdę ciasno. Nie myślałaś, żeby ogolić hortensjom nogi? Miałabyś wtedy krzak nie na jednym a na kilku patykach. A pod spodem zrobiłoby się miejsce na posadzenie czegoś niskiego.
Domyślam się, jak bardzo szkoda ci wyrzucać samosiejki na kompost, pozostaje tylko otworzyć wątek sprzedażowy tu na forum albo na all... :wink:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Sonio ja też chciałbym rozmnożyć jedną różę i zrobić z niej różaną ścianę :D
Róże pryska się chemią ? ;:202 ;:oj Nie wiedziałem :oops:
Teraz trawy są w modzie ;:oj Wszyscy je kupują, sam się od nich uzależniłem ;:306 Pięknie komponują się z innymi roślinami.

To zdjęcie hortensji powinnaś sobie wywołać i oprawić w ramkę ;:131 Jest piękne ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, zdrówka dla Ciebie a dla Karolka moc serdecznych życzeń i proszę młodzieńca mocno wycałować. ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ależ pędzisz tym swoim wątkiem ;:65 nie jestem w stanie nadążyć :;230
Twoje hortensje są już legendarne ;:180 Mi się podoba że do nich masz dużo traw. Nadają takiej lekkości i zwiewności rabatom. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś miło mi. ;:196 Może hortensje mi ładnie urosły, ale twój to dla mnie wzór dojrzałego ogrodu. ;:180

Aneczko niestety skończyło się antybiotykiem, do wirusów doszły bakterie i pałętam się kaszląca po domu. ;:160 Te zdjęcia robione są z północnego tarasu przy wejściu. Na nim jakieś siedzisko zawsze stoi, tam czytuję książki w upały i spoglądam na ogród.

Ewuś moja wiekowa mama, też jest zniesmaczona, że jakieś trawiaste chwasty sadzę na rabatach. ;:306 Trawy bardzo lubię, a mój syn uczulony na pyłki wcale się źle nie czuje, w czasie ich kwitnienia. Głównie za dolegliwości odpowiedzialne są nasze rodzime trawy, kwitnące latem. Miskanty i rozplenice kłoszą się jesienią, wtedy deszcze skutecznie ograniczają ilość pyłków w powietrzu. Jest też spora liczba traw, które nie pylą, najwięcej turzyc.

Basiu Limelight, to pospolita, stara odmiana, ale jest zarówno łatwa w uprawie, jak i kwitnąca ładnymi kwiatami. Ukorzeniaj patyki, albo kup jedną i wtedy szybciej doczekasz się ładnego krzewu. Z patyka po trzech latach też są krzewy z kilkunastoma kwiatami. ;:108

Małgosiu najstarsze hortensje już zostaną w takiej formie. Rosną na wąskich rabatach i jakoś nie mam ochoty dodawać drobnych bylin. Posadziłam w ubiegłym roku kilka pełnych orlików przy Limelight z cyniami, ale nornice sobie z nimi poradziły. Któregoś dnia leżały zwiędłe pędy bez korzeni. ;:223 Pojedyncza Limelight przy wejściu jest podsadzona runianką japońską.To zimozielona bylina, więc podoba mi się takie zestawienie, bo całą zimę łyse patyki hortensji sterczą z zielonego dywanu. Nornice ryją tunele, ale runiance to nie szkodzi, pewnie korzenie im nie smakują. :wink: Mania ukorzeniania owocuje co roku hortensją na pniu. ;:173 Już rośnie w gruncie pięć, a kolejne się ukorzeniają. Tak więc mogę je podsadzać bylinami, tylko nie zawsze mam pomysł jakimi. ;:224 Niestety nie mam czasu na wątek sprzedażowy, bo to wymaga solidności, dotrzymywania terminów, a nie jestem w stanie tego zapewnić ewentualnym odbiorcom. Chętnie się dzielę, ale tylko wtedy, jak mam czas lub gdy ktoś przyjedzie i zabierze. ;:108

Seba niestety róże wymagają ochrony przed chorobami grzybowymi, owadami, gąsienicami, mszycami, i innymi paskudztwami. :roll: Ja dopiero się uczę, a gorące lata sprawiały, że róże mało chorowały, więc nie musiałam za dużo pryskać. Co kilka lat zmieniają się mody ogrodowe. Bardzo się z tego cieszę, że teraz trawy stały się trendy, bo jeśli przeżyją zimę, to rosną bez żadnych zabiegów. Sadź hortensje, doczekasz jako młody ogrodnik, okazów 2-3 metrowych. To dopiero będzie widok. ;:oj

Małgosiu PEPSI dziękuję, ;:196 jutro Karola wyściskam. W niedzielę zaczął chodzić, zdążył przed rocznicą urodzin. :) Teraz dopiero trzeba go pilnować. ;:173

April kocham hortensje i chyba przesadzam z ich liczbą, :roll: ale są tak bezproblemowe, że trudno ich nie sadzić. Mroźna zima będzie testem dla moich młodych traw. Posadziłam ich sporo, czy przeżyją. :?: O starsze miskanty i rozplenice jakoś jestem spokojna, z pewnością dalej będą mnie cieszyć. W tym roku więcej traw brązowych posadzę, zobaczę na ile wpiszą się w moje już istniejące nasadzenia. ;:131

Zamknę wątek wrześniowymi obrazkami. Kolejny pewnie trochę później otworzę. Do waszych ogrodów oczywiście będę zaglądać, bo uzależnienie postępuje. ;:306 Dziękuję, że towarzyszycie mi w kolejnym roku zmagań z tworzeniem ogrodu. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Moje wcale nie chorują - albo tego nie widzę ;:306 Tylko kilka razy zdarzyły im się mszyce na liściach - po za tym nic innego.
Tak, tak posadzę dużo hortensji - w końcu od Ciebie uzależniłem się :D
Sonio lada chwila będziesz otwierała nowy wątek - wiosna na horyzoncie ! Znowu zagoszczą do Twojego ogrodu piękne kwiaty i mnóstwo zieleni ;:173
Do zobaczenia w następnej części niebawem :wit

Pozdrawiam,
Seba :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”