Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
Andrzeju,to moim zdaniem efekt słabej silnej woli w zbieractwie i uprawie host wsadzamy,wsadzamy...efekt niewielki...i dalej wsadzamy.Mija rok,dwa,czasem trzy i mamy ZOONK-a.Wiem z autopsji
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Przypadek" Andrzeja tylko potwierdza maksymę - małe jest piękne.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I małe i duże jest piękne - co u mnie nie wpływa na mniejszą ciasnotę również wśród małych.
Ja po prostu mam talent..... w upychaniu.
Ja po prostu mam talent..... w upychaniu.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Piękne zestawienia. U mnie po wczorajszym gradzie tylko płacz i zgrzytanie zębów
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Andrzeju! To się nazywa nadmiar szczęścia!!!
Powoli tak się robi we wszystkich ogrodach, gdzie mania hostowa zaczeła się kilka lat temu.
Ja sobie poradziłam w tym roku tak, że wiosną wzięłam szpadelek i widełki i podzieliłam zbyt duże hosty, potem wydałam zainteresowanym bliźnim.
A kilka kępek (te miałam podwójne) wyjechało w całości. Jeszcze na jesień mam zaplanowane 2 wyprowadzki.
Powoli tak się robi we wszystkich ogrodach, gdzie mania hostowa zaczeła się kilka lat temu.
Ja sobie poradziłam w tym roku tak, że wiosną wzięłam szpadelek i widełki i podzieliłam zbyt duże hosty, potem wydałam zainteresowanym bliźnim.
A kilka kępek (te miałam podwójne) wyjechało w całości. Jeszcze na jesień mam zaplanowane 2 wyprowadzki.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
... Andrzeju, ale jak sadzić takie malutkie sadzoneczki w wielkiej odległości... tyle ziemi wokół widać...i kompozycji nie ma... i czekac na te kompozycje 3-4 lata ? no, nie da się... a kompozycje dywanowe można potem... przerzedzić .
Ja, za to, pomimo podanych wymiarów docelowych jakoś nie umiałam sobie wyorazić, przy sadzeniu, jak duża rośnie np. hosta Christmas Tree... nawet zostawiłam jej kawałek miejsca, ale w tym roku dała taki popis wielkości, że jak tak dalej pójdzie, to zakryje wszystko w promieniu... metra
Ja, za to, pomimo podanych wymiarów docelowych jakoś nie umiałam sobie wyorazić, przy sadzeniu, jak duża rośnie np. hosta Christmas Tree... nawet zostawiłam jej kawałek miejsca, ale w tym roku dała taki popis wielkości, że jak tak dalej pójdzie, to zakryje wszystko w promieniu... metra
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Andrzej, to jest bardzo miła jungle host ale powiedz mi, jak patrzysz na ślimaki lub gdzie można dać granulki Ferramolu, nie widze nawet kawałek gliny
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Ja mam sceptyczne podejście do dzielenia host, bo ponowne czekanie kilka lat, aż powrócą do rewelacyjnego poziomu jest dla mnie nie do przyjęcia. Poza tym mam niemiłe doświadczenia z obdzielania nimi bliźnich.takasobie pisze:....wiosną wzięłam szpadelek i widełki i podzieliłam zbyt duże hosty, potem wydała zainteresowanym bliźnim.
Ale już na etapie realizacji jest znaczne powiększenie miejsca przeznaczonego właśnie na hosty - nie będzie go za dużo, ale...powinno wystarczyć na przyzwoite odległości pomiędzy nimi.
U mnie to już jest faktem ? aby zrobić zdjęcie tym maluchom musiałem odciągnąć liściory z innych host, a głębiej są jeszcze inne których nawet nie widać na zdjęciu.Ave pisze:... hosta Christmas Tree... nawet zostawiłam jej kawałek miejsca, ale w tym roku dała taki popis wielkości, że jak tak dalej pójdzie, to zakryje wszystko w promieniu... metra
Renato - w tym roku jakoś ślimaków nie widać, pewnie podobnie jak ja, mają już dość deszczów, albo się potopily.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Andrzeju, ja mam za to bardzo miłe wspomnienia po Twoim dzieleniu, Twoje rosną jak na droźdżach i cieszą moje oko.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ale moje hosty po dzieleniu (niektóre kępy dzielę od kilku lat) nie wyglądają źle i raczej ożywają niż słabną!
Tylko ja oddzielam kępę nie wyciągając rośliny z ziemi. po prostu odkrawam darniakiem pewną część i wyciągam. W to miejsce sypię kompost i po bólu
Tylko ja oddzielam kępę nie wyciągając rośliny z ziemi. po prostu odkrawam darniakiem pewną część i wyciągam. W to miejsce sypię kompost i po bólu
Miłka
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
I ja zostawie więcej miejsca, i miejsca mają coraz więcej (będę tam tańczyć ?)....................bo mam coraz więcej chorych roślin, które kończy się na cmentarzu
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Pierwszy raz zakwitła
Mam jeszcze 2 hosty,całkowicie zielonej, nie mam zdjęcia
Mam jeszcze 2 hosty,całkowicie zielonej, nie mam zdjęcia
Pozdrawiam Ewa