Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

Ja tak uważam, u mnie są podobne objawy choć nawoziłem gnojówką z pokrzyw. Z moich obserwacji wynika że gnojówka na rośliny wrzosowate się nie nadaje, dwa tygodnie temu podlałem borówki niewielką ilością saletry amonowej i już po tygodniu liście się zazieleniły. Ale okrywa na zimę będzie musiała być solidna.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na borówki najlepszy szybko działający nawóz.Lub też gnojówka czy rozpuszczony krowiak też dobry /z tymże wolniej działa.
Ja stosuję wobec borówek czasem szokujące dawki,ale to wymagająca roślina.I dlatego też to co mam to mam,więcej nie posadzę,wole kamczatkę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
czarna_dco
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2011, o 14:53

Post »

Dzięki za porady, na pewno się przyda ta wiedza. Ale obornika teraz nie mam :?
Może jeszcze kwaśnej ziemi nasypie na zime, żeby zabezpieczyć, a na wiosne szybko zasile, to chyba będzie dobry sposób działania no nie?:)

-- 24 sie 2012, o 10:21 --

A jeszcze powiedzcie mi gdzie mogę kupić saletrę amonową?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Pod borówki kup siarczan amonu, jest dostępny w ogrodniczych po 5 kg, szybko działa i zakwasza glebę. Ja swoje borówki ściółkuję igliwiem ( najlepsze jest zebrane z leśnej drogi, trochę już zmielone i przegnite). Niestety nie mogę obejrzeć zdjęcia i nie wiem jakimi kamykami masz obsypane swoje krzaki. Ważne, żeby to nie był tłuczeń dolomitowy lub wapienny bo alkalizuje glebę.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wszelkiego typu obornik jest złym rozwiązaniem. Jego odczyn jest zbliżony do obojętnego a może być nawet zasadowy/ amoniak/. To jest śmierć dla borówek.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

pomidormen pisze:Pod borówki kup siarczan amonu, jest dostępny w ogrodniczych po 5 kg, szybko działa i zakwasza glebę. Ja swoje borówki ściółkuję igliwiem ( najlepsze jest zebrane z leśnej drogi, trochę już zmielone i przegnite). Niestety nie mogę obejrzeć zdjęcia i nie wiem jakimi kamykami masz obsypane swoje krzaki. Ważne, żeby to nie był tłuczeń dolomitowy lub wapienny bo alkalizuje glebę.
Ale siarczan amonu to chyba na wiosnę dopiero :roll: teraz można podsypać siarczanem potasu zabezpieczy rośliny na zimę. No chyba że się mylę :roll:
Pozdrawiam. Ewa
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mewa pisze:Ale siarczan amonu to chyba na wiosnę dopiero :roll: teraz można podsypać siarczanem potasu zabezpieczy rośliny na zimę. No chyba że się mylę :roll:
Nie, nie myli się kolażanka :wink: Tak siarczan amonu na wiosnę. Siarczan potasu można teraz jeszcze.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Do borówek najlepiej kupić specjalny nawóz wieloskładnikowy -nawozi się co miesiąć- kwiecień, maj i czerwiec.To są nawozy oparte na siarczanach czyli zakwaszają. Przed jesienią w sierpniu i wrześniu można posypać siarczanu potasu - żadnych azotowych, aby nie pobudzać wzrostu młodych pędów. Tyle moich doświadczeń. Wiosną podlałem jeszcze ze dwa razy gnojówką z pokrzyw, ale to jest prawdziwa bomba azotowa i nie wolno przesadzać.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Sorry nie dopisałem, że siarczan amonu stosujemy na wiosnę. Dzięki za czujnośc.
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

Czy są jakieś skutki przenawożenia siarczanem potasu?
Pytam, ponieważ podlałem rozpuszczonym nawozem krzaki jakiś tydzień temu. Planuję jeszcze za tydzień i jeszcze raz jakoś pod koniec września.
Czy to dobry pomysł, Czy może za dużo tego dobrego? Boję się, że nie zdążą się zdrewnieć, więc chcę dać więcej.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Siarczanem potasu podlewa się tylko raz-z tego co mi wiadomo ;:224
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Yvona czytaj forum było napisane,że od początku maj co 2 tyg na przemian siarczan potasu i siarczan amonu podlewamy do końca czerwca a potem tylko siarczan potasu.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Tylko nie wolno przedobrzyć, siarczan potasu osobiście daje co miesiąc po łyżeczce pod krzak, lepiej małymi dawkami a regularnie. I jest krzak a krzaczek to nie to samo :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”