Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
martam80
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3

Post »

U mnie będzie się działo za jakiś czas. Jak do tej pory prawie każda posadzona cebula puszcza pąka. Na święta chyba zakwitnie jedna.

Wysiany w maju 2011 r. Nasiona prosto z Brazylii. Nic specjalnego , ale oryginalny botaniczny.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marta, jak to nic specjalnego???? ;:oj
To dopiero coś!!!! Ja czekam na ten efekt z niecierpliwością!
Nie zapomnij go koniecznie pokazać ;:65
U mnie niestety na razie tylko h.x Chmielli wykazał się chęcią kwitnienia i wypuszcza pąka :heja
Na marginesie zapytam, czy faktycznie się go nie zasusza? ;:7 Mam go od niedawna, próbowałam sprawdzić w necie tutaj przeczytane informacje i nie znalazłam nic na ten temat :roll:
Reszta śpi w najlepsze :?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To dopiero zapowiedź kwitnienia - rarytas z Brazylii.
Czekam na kwiat ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
martam80
100p
100p

Post »

Właśnie przeszłam się w koło moich donic, i naliczyłam 25 pąków. I pomyśleć że posadziłam dopiero 1/3 cebul. Chyba im dogodziłam w tym sezone, bo jak na razie na 5 cebul 4 wypuszcza pąki.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

;:oj Zapowiada się u Ciebie Martuś szał kwitnienia!
Z niecierpliwością czekam na fotorelację z tego pokazu.
U kogo jak u kogo..ale u Ciebie Marta nie może być inaczej :wink: ..z całą pewnością im dogodziłaś ;:333 :uszy
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit To i ja pokażę swoje maleństwo. Myślicie, że zdąży na Wigilię?

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martam- ile pączków? 25? To dopiero widok. Jeśli Możesz jakieś zbiorcze zdjęcie zrobić, proszę Zrób mi tę przyjemność i Pokaż te pączki choć na jednej fotce...
Dużo Nawoziłaś hippeastra w sezonie? Ja jestem na etapie wyboru jakiegoś nawozu długodziałającego do dodawania do podłoża i chcę też poeksperymentować na hippeastrach.
Gdzie stały? Moje - całe lato w ogrodzie były, pod dachem. Ale nie bezpośrednio na ziemi, tylko wyżej - ułożone w skrzynkach balkonowych.
Zastanawiam się też, czy na następny sezon letni - dać je do namiotu foliowego i odpowiednio nawozić. Może będzie więcej pędów.

Mandragora- jeśli będzie słońce, to te większe pączki może zdążą się rozwinąć na Wigilię.
Mój Ambiance - ma też podobne pączki na drugim pędzie - ale raczej w drugiej połowie tygodnia się otworzą.

Moi Drodzy - mam problem z moją Riloną - hmm...w sumie to z mojej winy. Mam dużą cebulę i..latem zalałam jej środek między liśćmi. Wypuściła kilka liści... ale chyba woda dostała się pomiędzy liśćmi do wnętrza cebuli. Zasuszyłam normalnie i obudziłam też...lekkim podlewaniem. Wydaje mi się, że cebula z zewnątrz jest zdrowa i dorodna. Ale nie puszcza ani żadnych liści, ani pędu.
Jak ją ratować? Wyciąć ze środka wszystkie suche części liści, zasypać cynamonem...czy pozostaje czekać... Może uda mi się fotkę na Świętach jej zrobić...może Doradzicie, jak postąpić z nią.
parapetowce
Awatar użytkownika
martam80
100p
100p

Post »

Na razie zdjęcia zbiorczego nie mam jak zrobić, bo donice stoją na trzech parapetach.
Jeśli chodzi o nawożenie, to ja ciągle eksperymentuje. W ostatnim sezonie przy sadzeniu cebul dodawałam na dno donicy po kilka ziarek Azofoski. Potem w trakcie sezonu miałam kilka różnych nawozów i stosowałam je naprzemiennie wg ulotki. I chyba trafiłam, bo większość cebul ładnie przytyła. Latem część cebul stała na tarasie, a część wyniosłam na działkę pod folie. Zostały w doniczkach i podlewałam w podstawek. Trzeba starać się nie moczyć cebul bo pod folią słabiej wysychają, i dokucza im wtedy czerwona plamistość.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martam- a to szkoda. Czekam zatem na zdjęcia kwiatów.

Mówisz, że trudniej przesychają w namiocie foliowym. W takim układzie - poukładam hippeastra w drewutni. Tam będzie "przeciąg". I słońce lekko przefiltrowane.
Też mam zamiar poeksperymentować z nawozami. Na pewno będzie Florovit i Blossom Booster. A jaki będzie trzeci - zobaczymy.

A Podlewałaś może gnojówką z pokrzyw, skrzypu albo wrotyczu? Ciekawa jestem, czy odrobina wyprażonego kompostu wymieszanego z ziemią nie byłoby też dobrym pomysłem...
Tak sobie planuję nawet naturalne nawożenie - może być ciekawym rozwiązaniem dla nawożenia hippeastrów i nie tylko.

Muszę poszukać składów naturalnych gnojówek i kompostu i dobrać tak nawożenie, by żadnego ze składników nie było za dużo - albo za mało.
parapetowce
Awatar użytkownika
martam80
100p
100p

Post »

Gnojówek nie stosowałam. W tym sezonie dorzucam po garści kompostu na dno donicy. Tylko ja tego kompostu nie prażyłam. Wybrałam go z kompostownika w którym są kalifornijki. Jest taki fajny puszysty dobrze przerobiony. Mam nadzieję że żadnego jajeczka nie przytargałam.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Hipeastrum vittatum

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

No stąd,że mnoży się jak szalona, wokół niej w pierwszym roku wyrósł wianuszek kilkunastu potomków! I jeszcze zakwitła. Sama będąc dzieckiem właściwie :) Posprzedawałam te dzieci :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnie dni niezwykle słoneczne i taki efekt.
W Wigilię rozwinął się pierwszy kwiat:

Obrazek

A dziś tyle :heja

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”