CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Blabla napisałeś, że złotym środkiem jest skąpe podlewanie i dobre nasłonecznienie. Nie byłbym sobą gdybym nie zapytał jak często podlewasz? Ja posiadam niewielkie jeszcze kaktusy w małych doniczkach, zakotwiczone w dobrze przepuszczalnym podłożu (ziemia do kaktusów, żwir, piasek i drenaż) i podlewam je tak co dwa tygodnie. Jeszcze nie mamy upałów ale po dwóch tygodniach ziemia wydaje się przesuszona. Co dwa tygodnie to często, rzadko?
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podlewam gdy podłoże w doniczce wyschnie a rośliny wyraźnie przestają rosnąć. Wypada to gdzieś co 3-4 tygodnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2014, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aj napisalam juz gdzie indziej na tym forum,ale moze napisze jeszcze raz tutaj,aby miec pewnosc, ze otrzymam odpowiedz. Poprzedni post prosze usunac, tu link do niego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=76496 . Przepraszam za to,bo jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo sie orientuje. Chcialabym prosic o pomoc w zidentyfikowaniu choroby mojego kaktusa. Kaktus choruje od jakis 2 moze 3 miesiecy. Poszukiwalam odpowiedzi w necie, pytalam znajomego hodowce na co zachorowal moj kaktus, ale niestety nie otrzymalam odpowiedzi. Moze ktos z forumowiczow bedzie mogl mi pomoc :-) Kaktus stoi przy wschodnim oknie, z samego rana jest tam tylko slonce. Zdjecia przedstawiaja: calego kaktusa, moze ktos pomoze z jego nazwa,brazowe plamy na nim, ktore sa tylko po dwoch stronach oraz bialy nalot na dole kaktusa. Nie chcialabym go stracic :-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Wstawilam miniaturki, ale klikajac na fotke, bez problemu sie ja powieksza. Z gory dziekuje za wszelkie porady

Blabla@ Dzięki za wiadomosc, ale juz napisalam powyzej, ze przepraszam i przenioslam post do tego watku, a ten post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=76496 mozesz usunac. Dzięki :-)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wcześniejszy post usunąłem.

Roślina na zdjęciach to nie kaktus. Zwie się ona Euphorbia trigona. Przede wszystkich ma zbyt mało światła i z tego powodu wyciąga się i degeneruje. Z tego, co widać na fotkach roślinka jest też nienaturalnie odwodniona więc albo jest zbyt oszczędnie podlewana albo przeciwnie: jest podlewana zbyt obficie i ma problem z pobieraniem wilgoci z podłoża z powodu infekcji korzeni. Trudno jednoznacznie określić co jest przyczyną powstawania śladów na powierzchni roślinki. Mogą być to np. przędziorki, które rozwijają się w zbyt suchym powietrzu, mogą być to infekcje grzybowe, które rozwijają się w przypadku osłabienia roślinki i zbyt małej ilości słońca. Na pewno ich przyczyną jest ogólnie słaba kondycja rośliny.
Sugeruję roślinę wybić z doniczki, sprawdzić czy ma zdrowe korzenie i posadzić do nowego, przepuszczalnego podłoża. Następnie zapewnić jej odpowiednią wilgotność podłoża podlewając tak by, okresy jego pełnego przemoczenia substratu były przedzielone krótkimi okresami zupełnego jego przesuszenia. Oczywiście najważniejsze jest słoneczne stanowisko, które dla tej roślinki jest niezbędne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje za odpowiedz,ale ona ma swiatlo sloneczne, chyba ze chodzi ci o naslonecznienie, to wtedy zgadza sie jest ono tylko rano. Akurat na zdjeciu ziemia jest bardzo mokra. Zastosuje sie do twoich rad, a co z tym bialym nalotem?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Widać tego światła jest za mało, roślina potrzebuje go więcej.

Nie widzę dobrze czym są te białe kropki. Może to pozostałości po kroplach wody, która odparowała i pozostały tylko sole mineralne, może jest to pozostałość po zasuszonym soku, który jest biały.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jeśli wybije trigone z doniczki, czego mam sie spodziewac ogladajac korzenie? Czy samo przesadzenie wystarczy, aby sie szkodnikow pozbyc, jeśli je tam znajde?
Czy roslina bedzie miala wystarczajaco slonca, jeśli jest ono praktycznie caly dzien, ale szklo jest matowe?

Czy ten bialy nalot mozna jakos zlikwidowac?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Korzenie mają być zdrowe, żywe a nie podgniłe lub martwe. Nie wiem, czy w podłożu masz jakiekolwiek szkodniki. Jeśli takowe są to samo przesadzenie nie wystarczy. Szkło matowe jeśli tylko rozprasza promienie słoneczne ale ich nie tłumi to powinno być ok.

Nie wiem co to za nalot więc także nie wypowiem się, czy można go zlikwidować. Nie można go usunąć np. przez przetarcie wilgotną szmatką lub inne tego typu działanie?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Sprobuje, moze ciepla woda i troche mydla czy plynu do naczyn, co sadzisz?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście. Warto spróbować. Na początek sama wilgotna szmatka, bez detergentów. Może płyn do naczyń nie będzie potrzebny, w końcu to zbędna chemia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok Dzięki, jak wybije ja z doniczki, to napisze co znalazlam, oby nic! Mam taka sama trigone w kolorze czerwonym, stoi na zachodnim oknie, ma duzo swiatla, myslalam,ze to jest kaktus i przez zime ja tylko spryskiwalam. Na szczescie nic jej nie jest :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Te rośliny to także sukulenty. One zimą także przechodzą okres spoczynku i wtedy należy im zapewnić przerwę w podlewaniu. Wymagają nieco wyższych temperatur, nie powinny mieć chłodniej niż 10*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ma_rzena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za wszelkie porady, oby udało się ją uratować :-) Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”