Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

whitedame pisze:W paczce z nasionkami ogórków jest około 200 nasionek. W przyszłym roku i tak z nich nic nie będzie, więc siej teraz.
Ogórki bardzo długo zachowują zdolnosć kiełkowania, nawet 8 lat .
Aguskac, pierwszy (jedyny- miedzianem) oprysk na ogórkach, jak tylko zaczną rosnąć liscie własciwe robimy miedzianem (przed kwitnieniem). Miedzian zapobiega (ale nie niszczy choroby) chorobom wirusowym i bakteryjnym. Nie może być jednak gorąco w trakcie oprysku bo poparzysz rosliny.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
pawlik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2013, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na ok 120 ogórków z siewu zostało może z 15 sztuk. Jedną noc spóźniłem się z włókniną :oops: i klops. Ale nie poddaję się i wysiałem od nowa :wink:
Rafal81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 18:16

Post »

Witam forum, jestem tu pierwszy raz. w tym roku zasiałem 10 ar ogórków, nasiona były zaprawione. Po kilku deszczowych dniach coś zaczyna im się dziać. Co to może być? Dołączam zdjęcia Obrazek Obrazek
Szczecinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2013, o 12:58

Post »

Ja wysiałem ogórki - POLAN F-1
Pierw do rozsadnika około 1 maja (szklarnia), do gruntu poszły parę dni temu. Naprawdę dorodne, zdrowe sadzonki. Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt. Widze, iż na forum nie brakuje zwolenników tej opcji ...
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Rafal 81

Może tu poczytaj- piszą, że na skutek chłodów pojawiają się podobne objawy do chorobowych

http://doradztwowarzywnicze.pl/?p=3554
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Rafal81 moje ogórki, te nie przykryte agrowłókniną, wyglądały identycznie jak te twoje-właściwie wyginęły i jestem przekonana ,że to połączenie dwóch niekorzystnych czynników-chłód plus ogromna wilgoć...te pod włókniną przynajmniej miały cieplej bo przetrwały...no niestety pewnie bedę kolejną która dosiewa jeszcze ogórki...jutro ide po nasiona
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ten padnięty ogórek na drugim zdjęciu przypomina mi zgorzel siewek.
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Dziś zastąpiłem wszystkie padnięte ogórki i grządka od razu prezentuje się lepiej. Opłaciło się mieć zachomikowane zamienniki :heja
Jutro wysadzę kolejny rządek 20 sztuk i wysiałem dziś paletę 54 sztuk skiełkowanych nasionek Soplicy.
Mam nadzieję, że pogoda już będzie łaskawsza i to będzie na tyle w temacie ogórków na ten rok. ;:173
Pozdrawiam, Jacek
Rafal81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 18:16

Post »

dziękuje za odpowiedzi, mam nadzieje, że będzie cieplej i chociaż część przetrwa
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Rafal81 wszystko to co chore powycinaj/wyskub na tych co przetrwały, bo zaraz w to grzyby powłażą
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze: Aguskac, pierwszy (jedyny- miedzianem) oprysk na ogórkach, jak tylko zaczną rosnąć liscie własciwe robimy miedzianem (przed kwitnieniem). Miedzian zapobiega (ale nie niszczy choroby) chorobom wirusowym i bakteryjnym. Nie może być jednak gorąco w trakcie oprysku bo poparzysz rosliny.
Bardzo dziękuję. Słońca nie ma, jeśli tylko przestanie padać to prysnę :)
A jeszcze powiedzcie mi ile czasu preparat musi być na roślinie, by był skuteczny? Bo przecież ma padać codziennie. Widzę w prognozie przejaśnienia po południu, ale na jak długo?? Może zdążę.

Poradźcie jeszcze co stosujecie jako oprysk następny i kiedy? Oprysk Ridomilem na parę dni wstrzymywał mi rozwój choróbska, ale potem znów atakowało. Marzy mi się, by raz mieć zdrowe ogórasy. Z pomidorami nauczyłam się sobie radzić, ale ogórki chorują mi zawsze :(
Awatar użytkownika
pawlik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2013, o 18:08

Post »

Szczecinek pisze:Ja wysiałem ogórki - POLAN F-1
Pierw do rozsadnika około 1 maja (szklarnia), do gruntu poszły parę dni temu. Naprawdę dorodne, zdrowe sadzonki. Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt. Widze, iż na forum nie brakuje zwolenników tej opcji ...
Ja również robiłem rozsady, ale po dwóch ostatnich sezonach, kiedy wychuchane sadzonki po części marniały przez niesprzyjającą pogodę, ogórki robię tylko z siewu. Zresztą w zeszłych latach te z siewu wyprzedzały zmarznięte sadzonki, dlatego uznałem że szkoda u mnie zachodu. A że te z siewu zmarniały, trudno wysiałem już ponownie :wink:
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

W przypadku wystąpienia chorób ogórków stosuje:
? mączniak rzekomy dyniowatych.
naprzemiennie dwa preparaty
:
1. [ACROBAT MZ 69 WG, CURZATE M 72,5 WP, HELM-CYMI 72,6 WP, EKONOM 72,5 WP]