Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Ja już posiałam(kiełkowane na wacikach),mam zamiar siać w kilku terminach.Geniodekt podaj swój sposób uprawy.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja siać pierwszą partię melonów i arbuzów będę chyba pojutrze- ta pójdzie do tunelu pod agrowłókninę za jakiś miesiąc. Natomiast następna partia półtora tygodnia później- już do gruntu pod gołe niebo. Największym problemem w uprawie melona są moim zdaniem choroby grzybowe wynikające z dużej wilgotności podłoża- szczególnie na gliniastych glebach jak moja. Trzeba się zaopatrzyć w opryski na mączniaka rzekomego i antraknozę dyniowatych.
Wykonujemy oprysk zapobiegawczy zanim pojawią się objawy choroby, mniej więcej pod koniec czerwca, później (ważne!) stosujemy na zmianę kilka preparatów w odstępie 7-10 dni, aż do zakończenia zbiorów.
Podlewając nie lejemy po liściach. Najlepiej delikatnie wkopać specjalny lejek i lać prosto pod korzeń.
Następujące preparaty są zalecane do ochrony melona i ogórka przed większością chorób grzybowych:
Champion 50 WP, Miedzian 50 WG, Gwarant 500 SC, Acrobat MZ 69 WG, Curzate M 72,5 WP
Wykonujemy oprysk zapobiegawczy zanim pojawią się objawy choroby, mniej więcej pod koniec czerwca, później (ważne!) stosujemy na zmianę kilka preparatów w odstępie 7-10 dni, aż do zakończenia zbiorów.
Podlewając nie lejemy po liściach. Najlepiej delikatnie wkopać specjalny lejek i lać prosto pod korzeń.
Następujące preparaty są zalecane do ochrony melona i ogórka przed większością chorób grzybowych:
Champion 50 WP, Miedzian 50 WG, Gwarant 500 SC, Acrobat MZ 69 WG, Curzate M 72,5 WP
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Ale jak rozumie siejesz ,pikujesz i wysadzasz do gruntu po zimnej zośce, dobrze zrozumiałem ??Geniodekt pisze: Natomiast następna partia półtora tygodnia później- już do gruntu pod gołe niebo.
- Pozdrawiam Jurek
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam zamiar posadzić krzaczki w jednej linii i prowadzić pędy po ich zagonku, żeby właśnie w razie podlewania nie lać niechcący po pędach i liściach (będą rosnąć na czarnej agrowłókninie).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Geniodekt
- 500p
Tak między 12 a 15 maja, z tą zimną zośką to raczej taka umowasantana51 pisze: Ale jak rozumie siejesz ,pikujesz i wysadzasz do gruntu po zimnej zośce, dobrze zrozumiałem ??
- santana51
- 500p
No to tak umownie rzeczywiście bo w zeszłym roku 18 maja zmroziło mi winorośle.
Ja pomidory wysadzam po 20 to i melonki tak samo pójdą do gruntu.
Ja pomidory wysadzam po 20 to i melonki tak samo pójdą do gruntu.
- Pozdrawiam Jurek
- Geniodekt
- 500p
To zależy też od danego miejsca. Ja w Krzeszowicach koło Krakowa trzymałem passiflory od kwietnia na zewnątrz, co więcej- rozsady melonów i arbuzów robiłem w kwietniu na działce, pod taką mini-szklarenką, która stała sobie normalnie na grządce, niczym niedogrzewana. Nic im się nie stało, wyrosły zdrowe i silne rośliny, a że grzyby je zmaltretowały- inna sprawa. Także termin wysadzania- temat rzeka. Każdy powinien doświadczalnie poznać swój teren i wyznaczyć sobie najlepsze dni dla konkretnych roślin
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja z melonami jeszcze czekam, bo po 20 maja często zimno mam. Posieję je pod koniec kwietnia, by wysadzić na koniec maja a nawet początek czerwca.
W zeszłym roku uratowałam od zgorzeli kilka sadzonek, miały już owoce i coś mi je podgryzło - cały korzeń a roślinki wręcz wciągało pod ziemię. Niestety bez korzenia uschły...
W zeszłym roku uratowałam od zgorzeli kilka sadzonek, miały już owoce i coś mi je podgryzło - cały korzeń a roślinki wręcz wciągało pod ziemię. Niestety bez korzenia uschły...
- santana51
- 500p
U mnie w zeszłym roku wyjątkowo późno był przymrozek (18) a pomidory uratowały się przez czysty przypadek a mianowicie awaria samochodu i teraz powiedziałem wszystkie tego typu rośliny idą do gruntu po 20 maja więc i melonki też pójdą wtedy do gruntu a do tej pory odpowiednio przyszykuje im miejsce. Jeśli chodzi o maczniaki to myślę że środki do ochrony winorośli też będą odpowiadały melonom.
- Pozdrawiam Jurek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jeżeli chodzi o choroby grzybowe melonów to mam zamiar nabyć w tym roku polyversum,to grzyb który żywi się innymi grzybami między innymi mączniakiem rzekomym,stosował ktoś ?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja sieje ok 15 kwietnia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 sty 2015, o 20:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posiałam dzisiaj. W ubiegłym roku miałam tak raczej na próbę i posiany był prosto do gruntu. Niestety efekt marny, bo to co łaskawie pozostawiły ślimaki wydało obfity plon w postaci jednej sztuki meloniska wielkości szklanki. Może z rozsady już nie będzie taki atrakcyjny dla tych pomarańczowych bestii jak kiełkujący.