Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Piękne piwonie.
Moje jeszcze nie wszystkie zakwitły.
Może na drugi rok , te nowe każą kwiatuszki.
Róże piękne, i te kochane śliczne dzwoneczki :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, takie mam wrażenie, że jeszcze nie było tych ciepłych wieczorów i ranków, a zaraz się na kalendarzu pojawi Hanka (pozdrawiam wszystkie Anie ;:304 ) i zaczną się... jak mogą się zacząć, jak one są ciągle. Maj zimny, czerwiec też szału ni ma... a wiadomo, że potem znowu dni ubywa i tak jakoś...
No to sąsiad ma uprawy... mój uprawia ognichę i dzikie jeżyny, te drugie mi już w tunelu zaczęły wyłazić :roll:
Olkuska zemsta sąsiada... :;230 Wiem, wiem... bardzo marudzę, ale coś mi dzisiaj komplikator mruga ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
chciałam deszcz to mam, padało całą noc ale niestety nie skończyło jak chciałam tylko pada co jakiś czas do teraz!
Co prawda spodziewam się gości więc tylko wyszłam wyrwać kilka trawek i dać pierzastym i nie biorę się za konkretne prace.
Ewciu z podagrycznikiem walczę odkąd tu zamieszkałam. Pamiętam jak pięknie wyczyściłam pierwszą rabatę przed oknami, a jak zaczęły wyłazić pierwsze "pietruszki" to zaczęłam czytać o podagryczniku i trudnym jego likwidowaniu. Walczę dalej na różne sposoby, a ten jak był tak jest ;:14 Sąsiad który nie ma nic w ogrodzie oprócz pary drzew orzechowych spryskał wysokim stężeniem roundapu ogród, zaorał a potem zasiał trawę...a podagrycznik ma! U mnie zawsze piwonie kwitną później niż innym i ciemno różowe są jeszcze w pąkach ;:168

Iwonko mam nadzieję że są to nasiona najpiękniejszych maków, ale głowy nie dam ;:oj bo to nasiona zaplątane Obrazek Wiem że nie wygram tej walki, ale broni nie składam!

Lucynko e tam! jeszcze pełno miejsc do wyplewienia a taka jedna rabatka oczyszczona parę dni temu już ma nowe trawki i je wyrywam. Właściwie takie dwie trzy rabatki wystarczyłyby mi na wypełnienie wolnego czasu...a nie tyle arów ;:oj
Lucynko, bo oni nie mają ogrodów w naszym pojęciu, tam jest trawa kilka krzewów w tym w większości owocowych i miejsce na ognisko, ławki! Poza tym mają kilka krzewów róż przed domem żeby wszyscy widzieli, a ja mam wszystko co do oglądania za domem :? dla siebie :oops:
Weekend może będzie dobry ale mokry i ochłodzony, ale niech będzie bo trawki kiepsko wyłażą.
Dziękuję i Tobie dobrego wypoczynku i również zdrowia Obrazek

Wandziu jak cztery szesnastki Obrazek Niby się uwijam a jakoś ciągle jest przy czym, jak pisałam wyżej ledwie jedno skończę trzeba wracać bo już trawek się nasiało ;:223 ...ale my to lubimy Obrazek
Oj ta diabla stópka o ile przyjemniejsza byłaby praca w ogrodzie bez niej i wcale nie myślę że wybrał tylko mnie Obrazek

Krysiu i ja składałam wniosek z myślą o jesieni, ale w naszym NFZ chyba największe zapotrzebowanie na rehabilitację. Jak rozmawiałyśmy przy stoliku to ja najdłużej czekałam. Poprzednio wróciła w pierwszych dniach kwietnia i to też był idealny termin, a tym razem za cenę pięknej pogody mam co mam w ogrodzie Obrazek
Dzisiaj przyjadą kaczuszki tzn parka, a gromadę to ma Ewcia bo ma więcej pań, a zatem i jajek Obrazek Bardzo jestem ciekawa jak się zaadoptują!
No to Ci życzę jak najkrótszego czekania ;:168

Małgosiu bo taka jestem paskuda, że dbam tylko o własne wątki i tu piszę a w innych rzadko bywam :oops:
Zdjęć kurczaczka nie było, bo jako że jest jeden to trudny do uchwycenia, nie tylko do nakarmienia też i właściwie to sobie sami z kwoką dają radę. Co próbuję małego nakarmić to jak pilnuję chowa się pod kwoką a jak nie pilnuję inne kury i kogut wszystko mu zjedzą ;:124
Róża z patyczka może inaczej się zachowywać niż szczepiona, muszę kiedyś spróbować szczepienia ale najpierw wyhodować podkładki a potem poćwiczę. Jarzmianki u mnie rosną głównie w słońcu (te ciemne) i ładnie się wybarwiają a jasne kolory mam w cieniu i półcieniu, więc przesadzaj Małgosiu ;:168
Dziękuję! życzenia spełnione pada od wczoraj i będzie co i jak plewić Obrazek Dla Ciebie jutro dobrej pogody na ogród, bo wiem że jedziesz na wieś ;:167 Obrazek

Kasiu kozy nie będzie, bo nie lubię koziego mleka. Co prawda wiem że można mieć produkty kozie bez przykrego zapachu czy smaku ale nie do końca. Jak już to mogłabym mieć baranka!
Oczywiście że jarzmiankę jak każdą roślinę można i z nasion i z podziału karpy czy siewek.
Dziewanna była delikatna i niziutka, ale nie wiem czy jeszcze będzie Obrazek Pokaż swoją dziewannę jak zakwitnie!

Ewelinko róż mam trochę ale z kwitnienie wielu będzie problem, bo cięte na wiosnę do ziemi zakwitną chyba w drugim rzucie, ale część już kwitnie. Sąsiedzi mają zupełnie inne pojęcie ogrodu i plewienie było tylko w warzywniku, a w kwiatkach tylko kawałeczek przed domem na pokaz, ja mam ciut więcej tam, gdzie on mają już tylko trawę Obrazek Dziękuję za dobre życzenia i życzę Tobie miłego weekendu Obrazek

Aniu u mnie też jeszcze parę piwonii nie pokazało uroku, ale trzeba cierpliwie czekać Obrazek
Róże zaczynają, za chwilę liliowce i lilie zakwitną...szybko to lecie! Dzwoneczki rok temu były niebieskie a w tym białe są Obrazek

Basiu masz rację ciepłe noce czerwcowe to chyba przeżytek ;:oj Już pod wieczór robi się rześko i do rana, a ciepło bywa w dzień....czasem! :;230
Współczuję sąsiada z oryginalnymi gustami roślinnymi Obrazek Ja mam taką jeżynę bezkolcową, która daje odrosty i to w różnych dziwnych miejscach z kolcami ;:oj
a... marudź sobie! w taki dzień coś trzeba robić Obrazek
Na początek rzut na grządkę, której nie dam rady tu też kiedyś było czysto i bez chwastów ale jak posadziłam rośliny wszystko zaczęło się siać w pustych miejscach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jest nadzieja, że borówek pojemy!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitł nowy irys!
Obrazek

pierwszy kwiat Sally Holmes

Obrazek

ale w pączku ładniejsza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jedynak na życzenie Małgosi

Obrazek

Obrazek

jeszcze taki ptok zamieszkał u mnie w ogrodzie

Obrazek

Miłego weekendu!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, pięknie wszystko Ci rośnie.
I róże i piwonie. I cała reszta!
"Zemsta sąsiada" mówicie?
To ja już wszystko rozumiem ;:223
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Pięknie kwitną Twoje różyce i piwonie :D
To już rozumiem, kurczaczek jedynak, biedaczek :)
A kaczuchy zamknięte na razie :?:
Mam nadzieję, że burza wspomoże Cię w podlewaniu.
U nas wody dużo , ale zimno, chodzę ubrana jak by kwiecień czy październik był :roll:
Lola 11 - cie lat i już staruszka, nasz pies ma 16 ;:oj to dopiero geriatryk - rezydent.
Piszecie, że maki kwitną a ja posiałam wczoraj dopiero :oops: Samosiejki spore są, mają pąki.
Podagrycznik wyjątkowo pięknie w tym roku kwitnie chyba u wszystkich ;:224
Niestety zrywam ''bukiety'' i u siebie na obrzeżach i w dziadkowym.
Nie wiem, czy pisałam, ale stosuję surowe obierki od ziemniaków i rzeczywiście pomaga, rzucam na zielsko i mniej rośnie, kora jest i nie widać łupin.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie kurczątko śliczne ;:oj .
Ten rok jest chyba rokiem borówkowym - sporo owoców. Mam nadzieję, że u mnie też popadało i ładnie podlało m.in. borówki , żeby owoce duże urosły :). Nadal nie mam beczki na deszczówkę, więc bardzo liczę na regularne podlewanie bez szaleństw pogodowych.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »