Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co się stało z kwiatem zamiokulkas?

Post »

norbert76 pisze:ostrożnie przemyć szkodniki wacikiem nasączonym spirytusem, albo olejem i po kilku dniach usunąć je np. szczoteczką do zębów zanurzoną w roztworze mydła.
Pamiętaj, żeby zmieniać za każdym razem wacik na nowy, żeby nie roznosić jajeczek tarczników znajdujących się pod tarczkami.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co się stało z kwiatem zamiokulkas?

Post »

garfield pisze:
norbert76 pisze:ostrożnie przemyć szkodniki wacikiem nasączonym spirytusem, albo olejem i po kilku dniach usunąć je np. szczoteczką do zębów zanurzoną w roztworze mydła.
Pamiętaj, żeby zmieniać za każdym razem wacik na nowy, żeby nie roznosić jajeczek tarczników znajdujących się pod tarczkami.
Ale przecież jajeczka są mocno zabezpieczone pod tarczkami, dlatego trzeba to robić ostrożnie, żeby nie naruszyć tarczek. Dlatego można to robić jednym wacikiem, ew. często maczać w spirytusie/oleju.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ewelokiwk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 paź 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

zamiokulkas- choroba?

Post »

Witam,
mój zamiokulkas radził sobie do tej pory świetnie, miałam nawet zamiar go przesadzić bo miał coraz więcej nowych pędów jednak wczoraj zauważyłam, że liście żółkną, dziś wyjęłam go z doniczki i okazało się, że w jednej bulwie jest dziwna maź, z której wypłyneła dziwna maź, a środek wygląd jakby wygryziony;/

przesyłam zdjęcia, mam nadzieję, że ktoś znajdzie rozwiązanie problemu mojej roślinki

http://imageshack.com/a/img46/6086/n9ir.jpg
http://imageshack.com/a/img833/5943/3mgw.jpg
http://imageshack.com/a/img34/5756/yxhn.jpg
http://imageshack.com/a/img823/7118/cb3x.jpg
http://imageshack.com/a/img827/650/7z99.jpg
http://imageshack.com/a/img829/1714/f5fm.jpg
pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2014, o 18:43

Re: Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas)

Post »

Witam, jestem tu kolejny raz ale z prośbą piszę dopiero pierwszy raz.
Dostałam w lipcu duzy okaz zamiokulkasa, miał 4 nowe łodygi. Do dzisiaj nie rozwinęły się listki. nie urosły w długości, po prostu sa jakie były. Jedna gałąź "opada", liście bledną i zwijają się.
Czy jakąś radę macie? Co mu pomoże?
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Re: zamiokulkas- choroba?

Post »

:wit Za dużo, bądź za często podlewany. Zgniłą bulwę usunąć, miejsce cięcia zasypać węglem drzewnym lub cynamonem, poczekać jak trochę przeschnie(myślę, że dzień wystarczy) i do świeżego podłoża. Ja używam ziemi uniwersalnej rozluźnionej piaskiem. Nie podlewać. Pierwsze podlanie po 3-4 tygodniach, a później niewielką ilością wody też co 3-4 tygodnie. Te liście które odpadły spróbuj ukorzenić. Odetnij końcówkę, sprawdź czy nie ma ciemnych śladów gnicia i do wazonu z wodą. Do wody możesz dodać kawałek węgla drzewnego. Powodzenia ;:333
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Re: zamiokulkas- choroba?

Post »

W 100% zgadzam się z Pestk?...
Zawsze möwię, że zamiokulcas to roślina dla zapominalskich... lepiej go przesuszyć, niż przelać... a na nadmiar wilgoci reaguje bardzo szybko...
Pozdrawiam
Olenka
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01

Post »

A nie ma za mokro :?:
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, jak często go podlewasz i na jakim stoi stanowisku?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

:wit A ja zapytam jeszcze czy przesadzałaś roślinkę po zakupie? Jeżeli ona siedzi w tym kupnym podłożu, to może po prostu jest głodna i nie ma siły rozwinąć dalej liści? Najlepiej napisz jak uprawiasz zamka. Jak często podlewasz, czy i czym nawozisz gdzie roślinka stoi. Tak to tylko możemy zgadywać. Może jakaś fotka?
Pozdrawiam. Ania.
aran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To kwiatek kilkuletni, który hodowała moja znajoma. Był nawożony, ja tez nawożę nawozem dla roślin zielonych /takim wcześniej był zasilany/, podlewam raz w tygodniu. Kwiatek stał w średnio jasnym miejscu, teraz stoi na wprost dużego okna, w odległości ok 4m.
Tak go lubię i patrzę z przerażeniem ale wierzę, że nic złego mu się nie stanie.
agnieszka00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 mar 2014, o 11:35

Post »

z tego co wiem zamiokulkas nie lubi przelania ;:185 ja swojego podlewam raz na 3 tygodnie ;:173
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja widzę dwa błędy, pierwsze to podlewanie - raz w tygodniu to zdecydowanie za często, jak na zamiokulkasa, tak jak zauważyła Agnieszka, raz na trzy tygodnie, powinno być ok. Dwa, stanowisko, 4 metry to ciut za dużo, jak na tą roślinę, przestaw ją z powrotem, bliżej okna, byle słońce by na niego nie padało.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzięki, zastosuję się do Waszych rad i zobaczę co będzie, a że wierzę Wam, praktykom - to myślę, że będzie ok.
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Witam ok. dwóch tygodni temu przyniosłam z pracy zamiokulkasa żeby go przesadzić do większej doniczki, przy okazji podzieliłam kwiat i posadziłaś u siebie w domu łodygę z korzeniami i bulwami, jedna jest z tych starszych a druga młodziutka jeszcze nawet liści dobrze nie rozwinęła.
Wczoraj zauważyłam że żółkną liście starej łodygi, kwiat stoi na północnym oknie
Proszę o waszą pomoc i porady ;:223
Luis Garcia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2013, o 12:30

Post »

Witam,
Ja również mam problem z żółknięciem zamiokulkasa. Nie wiem czym to może być spowodowane. Przesuszenie odpada, przelanie... hmm... podlewam go średnio raz na tydzień/półtora tygodnia, ale naprawdę nie daję mu dużo tej wody, tak myślę, a po drugie to zawsze ziemię ma dobrze wyschniętą przy nowym poldewaniu. Mój ZZ stoi w średnio nasłonecznionym miejscu. Przesadzany był raz, z doniczki sklepowej. Ma ok. 3 lat. Co ciekawe, mimo że uschły mi już 2 łodygi, a trzecia aktualnie schnie, to w tym samym czasie mam dwa nowe bobasy. Czyli warunki do rozwoju ma, a mimo to żółknie. Co mam zrobić z łodygami, na których zżółkły wszystkie liście? Tzn. liście oberwałem, a teraz co z samymi łodygami? Usunąć je? Jeśli tak, to jak? Czy powinienem coś wiedzieć wcześniej? (jakaś metoda czy coś w tym rodzaju?)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”