Możesz coś bliżej napisać. Gdzie zamierzasz szukać, jak rozpoznać, jak zbierać itp.Katarzyna74 pisze:W niedzielę jadę z psami do lasu na spacer.Psy zostawiam ,a zabieram hubę
Kompost cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompost
Pozdrawiam. Sławka
-
- 50p
- Od: 18 lis 2020, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najczęściej hubę spotyka się w starych lasach ,Wygląda jak daszek przyklejony do drzewa
Najczęściej rośnie pojedyńczo. Z reguły jest ciemno brązowa,ale takie wielgaśne stare są białawe Jest twarda..Huba jest szkodnikiem drzew .Leśnicy mówią,że jak pojawi się na drzewie .to takie drzewo jest już do wycięcia za jakiś czas.Można ją odłamać bez problemu.Na spacerze zrobię fotę .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

-
- 50p
Tego czegoś nie znam .Czy to jest takie białe puchate i też rośnie na korze 

-
Białe , przerasta rozkładające się drewno . W sprzedaży to np. poszwald .
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Grzybnia która znajduje się w preparacie Poszwald używana jest jako grzyb konkurencyjny do szkodliwej huby korzeni. Wymaga określonych warunków żeby zadziałała i dotyczy określonych gatunków drzew.
Zrywając w lesie po prostu huby można sobie przywieźć też grzyby pasożytnicze jak wspomniana huba korzeni, huba brzozy i wiele innych ktore nie pogardzą np drzewkami owocowymi.
U mnie opieńka miodowa wykończyła potężną różę pnącą. A wydawałoby się że to taki sympatyczny grzybek leśny rosnący na pniakach.
Zrywając w lesie po prostu huby można sobie przywieźć też grzyby pasożytnicze jak wspomniana huba korzeni, huba brzozy i wiele innych ktore nie pogardzą np drzewkami owocowymi.
U mnie opieńka miodowa wykończyła potężną różę pnącą. A wydawałoby się że to taki sympatyczny grzybek leśny rosnący na pniakach.
Pozdrawiam. Sławka
-
- 50p
To w takim razie skąd wziąć preparat z tej nieszczęsnej huby?
Muszę jeszcze raz obejrzeć ten filmik,może czegoś ne zakumałam,a temat bardzo mnie zainteresował.
Muszę jeszcze raz obejrzeć ten filmik,może czegoś ne zakumałam,a temat bardzo mnie zainteresował.
-
Celem jest trichoderma , która ma zasiedlić hubę .
Huby nie wykorzystuję w ogrodzie .
Huba na ściętych pniach pojawiła się u mnie w ogrodzie sama , nie przywoziłam
jej z lasu . Nawet nie mieszkam blisko lasu .
Żylica olbrzymia to nie huba , wygląda zupełnie inaczej .
Huby nie wykorzystuję w ogrodzie .
Huba na ściętych pniach pojawiła się u mnie w ogrodzie sama , nie przywoziłam
jej z lasu . Nawet nie mieszkam blisko lasu .
Żylica olbrzymia to nie huba , wygląda zupełnie inaczej .
-
- 50p
No to teraz już jestem w domu .Dziękuję Ci bardzo .Dla ema opowiedziałam o eksperymencie ,popatrzył na mnie i puknął się w czoło zesłowamirób co chcesz tylko chaty nie wysadz 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stało się, podlałam czosnek tą niby trichodermą. Na razie nic nie wybuchło.
Pozostałe huby leżą w woreczkach i jakoś kompletnie nic sie na nich nie pojawia.
Pozostałe huby leżą w woreczkach i jakoś kompletnie nic sie na nich nie pojawia.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-

ma , może dlatego taka droga ?
Mam pytanie , zdarza mi się zapomnieć o drożdżach w lodówce , rośnie na nich zielony
grzybek , trichoderma ?
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Czy gdzieś można kupić organizmy ziem kwaśnych (szczepionkę do kompostu kwaśnego)?
Chciałbym przyspieszyć przerabianie kompostu kwaśnego, a podejrzewam, że 2-3 razy dłuższe jego przerabianie nie wynika jedynie z materiału, ale przede wszystkim z braku odpowiednich organizmów w moim ogrodzie.
Pozostaje tylko pobranie ziemi z lasu iglastego? Wolałbym nie, bo to chyba jest karalne. Ale z drugiej strony, chyba to jedyny sposób żeby stworzyć w zwykłym ogrodzie oazę z kwaśną i przede wszystkim pełną życia ziemią.
Wiem, że istnieją dżdżownice ziem kwaśnych, więc pewnie też i inne organizmy.
Chciałbym przyspieszyć przerabianie kompostu kwaśnego, a podejrzewam, że 2-3 razy dłuższe jego przerabianie nie wynika jedynie z materiału, ale przede wszystkim z braku odpowiednich organizmów w moim ogrodzie.
Pozostaje tylko pobranie ziemi z lasu iglastego? Wolałbym nie, bo to chyba jest karalne. Ale z drugiej strony, chyba to jedyny sposób żeby stworzyć w zwykłym ogrodzie oazę z kwaśną i przede wszystkim pełną życia ziemią.
Wiem, że istnieją dżdżownice ziem kwaśnych, więc pewnie też i inne organizmy.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Raczej nie zakwasisz sobie ziemi w ogrodzie kompostem. Gotowy kompost ma pH z grubsza neutralne.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-

na "kwaśny kompost" . Miałam tam kompostować np.liście rabarbaru ,
jabłka i inne . ullak , ostatecznie jakie pH miałby taki kompost ?
W pewnym programie ogrodniczym usłyszałam, że do kompostu można wrzucać rośliny z mszycami.
Chodziło konkretnie o "strażników" warzywnika czyli nasturcje i aksamitki oblepione mszycami.
Prowadzący stwierdził, że jak roślinki zostaną zaatakowane przez mszyce można je po prostu wyrwać i wrzucić do kompostu.
Ja nigdy roślin z mszycami nie wyrzucałam do kompostu. Sądziłam, że tak nie wolno robić.
A Wy jak robicie?
Chodziło konkretnie o "strażników" warzywnika czyli nasturcje i aksamitki oblepione mszycami.
Prowadzący stwierdził, że jak roślinki zostaną zaatakowane przez mszyce można je po prostu wyrwać i wrzucić do kompostu.
Ja nigdy roślin z mszycami nie wyrzucałam do kompostu. Sądziłam, że tak nie wolno robić.
A Wy jak robicie?