Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Alu - ta trawa jest jednoroczna ale się sama świetnie nasiewa. To proso włosowate - Panicum capillare. Zapomniałam podpisać na zdjęciu :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piękne kwiaty pokazujesz ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zgubiłam twój wątek i bardzo żąłuję, bo zawsze u Ciebie zobaczyc jakies oryginalne roślinki, jakich u innych nie ma
Np. takie Didiscus.
Widziałam też rudbekię. Podobną kupiłam ostatnio, ale myślałam, że ona jest jednoroczna.
Muszę ją zatem przesadzić. Tylko, czy przeżyje teraz tę operację?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorciu - dziękuję za miłe słowa :D

Małgosiu myślę, że można przesadzić Twoją rudbekię ale z dużą bryłą korzeniową. No i trzeba zadbać o nią po przesadzeniu
tzn codziennie podlewać :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuję przesadzić jak tylko troszeczkę się ochłodzi.
Pierwszy raz czekam tak bardzo na deszcz
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu śledzę i podziwiam Twój ogród. Czytam o nowych zakupach dzielżany masz cudowne nawet nie wiedziałam , że tyle jest?. Floksy cudowne kępy i jakie kolory...U mnie z jesiennych będzie trochę marcinków, chryzantem, jedyny dzielżan spaliło słońce, floksy jedne zostały . Teraz królują żółte liście brzóz i kosmosy, które całe szczęście rozsiały się wszędzie . Jestem cały czas na bieżąco :D .
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie odzywasz się, bywasz na FO, jak ogród?, głupie pytanie, na pewno świetnie się prezentuje. Może coś zdradzisz. Nowe nasadzenia, roboty ziemne, albo wiem siedzisz w przetworach. Odezwij się.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - ogród jesienny. Rośliny ucierpiały z powodu afrykańskich temperatur połączonych z długotrwałą suszą ale chyba nie straciłam żadnej z nich. Od kilku dni popaduje więc mogłam odpocząć od obowiązku codziennego podlewania, które szczerze już znienawidziłam i od ciągłego przenoszenia w cieniste miejsca doniczek z moimi sadzonkami wysianych wiosną roślin. Na szczęście nie zabroniono podlewania wodą z wodociągów ale o wysokości rachunków za wodę zamilczę.
Teraz przygotowuję ogród do jesiennych nasadzeń i zimy. Na bieżąco ścinam przekwitłe kwiatostany roślin aby nie dopuścić do niekontrolowanych wysiewów, usuwam chwasty, które rosną jak na drożdżach, suche liście liliowców. Zrobiłam rewolucję na swojej sztucznej wilgotnej rabacie, zwanej bagienkiem - wykarczowałam rozrośnięte kępy irysów syberyjskich i odmłodziłam je. Czeka mnie przesadzanie roślin w bagienku, bo się bardzo zagęściły, przesiewanie pryzmy kompostowej i organizacja rabaty dla cieniolubów w ostatnim miejscu, jakie mi jeszcze zostało. Od kilku tygodni walczę z plagą myszek polnych, które schodzą z okolicznych pól do mojego ogrodu zwykle jesienią a w tym roku rozpoczęły swoją wędrówkę dużo wcześniej. Sukcesywnie nadchodzą paczki z zamówionymi wcześniej roślinami, kłączami czy cebulkami, które zwykle sadzę najpierw do donic; już myślałam, że wszystko, co chciałam, rośnie w moim ogrodzie a tu wciąż pojawiają się okazje aby zdobyć jakieś wymarzeńce, o których myślałam, że są poza moim zasięgiem.
I tak toczy się to moje ogródkowe życie.
Przetwory dopiero przede mną - muszę uzupełnić zapasy powidłami śliwkowymi, słodko-kwaśnymi marynatami z gruszek, sokami z ciemnych winogron i wypróbować przepis na konfiturę z białej cebuli do mięs :D :D :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jedyna pozytywan opinia na temat swojego ogrodu po upałach jakie czytałam. Co opieka , to opieka ( nie mówiąc o rachunku za wodę :wink: ). O dużo zmian i roboty. U mnie jakoś wszystko stoi, rabata środkowa która powinna być reprezentacyjna( bo środek ;:306 ) jest w totalnej rozsypce, rośliny z niej powypadały i brzoza, a najgorsze, podchodziłam do niej parę razy , ale zero weny twórczej , pustka w głowie.
Nic jeszcze nie zamówiłam i nie wiem czy cokolwiek będę zamawiać, zbierałam się parę razy ale jakoś skrzydła mi jeszcze nie odrosły po ostatnich przeżyciach ;:306 .
Pokażesz w wolnej , tą swoją rewolucję w bagienku?. Muszę przelecieć od nowa Twój wątek bo zapomniałam jak wygląda ogród ;:224 ;:196 .
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania czy te pomidory sa z twoich nasion czy kupujesz sadzonki ?
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
vickystep
200p
200p
Od: 14 sie 2015, o 10:49

Post »

Masz bardzo ciekawa kolekcje roslin. Pomidory rewelacja. A czy ta Twoja brzoskwinia to jest ta plaska Ufo i czy ona rosnie w szklarni czy na zewnatrz.
Pozdrawiam Vicky
Akceptacja pisowni bez znaków diakrytycznych-/Ekipa
Rośliny skalne i nie tylko.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - jednak z powodu suszy i afrykańskich upałów rośliny są bardzo osłabione i martwię się, czy dobrze przezimują. Ale bądźmy dobrej myśli :D A na te Twoje smutki ogrodowe coś się może poradzi ;:196

Izo - rozsadę pomidorów przygotowywałam sama z nasion kupionych na allegro. Nie wszystkie odmiany koktajlowe, które wyhodowałam, odpowiadają mi smakowo ale większość okazała się bardzo plenna i smaczna.

vicky - dziękuję za miłe słowa. Brzoskwinia rośnie u mnie w gruncie już od kilku lat i owocuje niezawodnie. Ma płaskie owoce ( ufo) i mimo, że nie osiągają zawrotnej wielkości, są niezwykle smaczne.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też myślałam, ze już nic nie będę zamawiała.
A w tym roku zamówiłam już tyle ;:173
I jeszcze będę
Przesadziłam już rudbekię.
Chyba się przyjęła
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu a dlaczego miałaby się nie przyjąć? Tym bardziej, że zrobiło się chłodniej i bardziej wilgotno. Taka pogoda sprzyja sadzeniu i przesadzaniu ;:108 Ach z tymi zakupami :roll: Mnie wciąż coś chwyta za serce ale nie ma już gdzie sadzić. Nie wiem, co będzie dalej, bo już pojawiają się plany zakupowe na przyszły sezon ;:224

Dziś był taki dzień, jak lubię - słoneczko na zmianę z chmurkami i 23 stopnie Celcjusza. Ogród odsapnął od suszy i afrykańskich upałów. Po kilku opadach deszczu pojawiły się niestety maleńkie sieweczki, jak przypuszczam, chwastów, które wyrastają całymi tabunami; pewnie wiatry przywiały nasiona z pól i ugorów , bo przecież pieczołowicie wyrywam chwaściska przed zaowocowaniem ;:173 Czeka mnie więc sporo pracy z niepożądanymi przybyszami.
W ogrodzie kwitną typowo jesienne gatunki :

rozchodniki.......

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

chryzantemy.......

Obrazek Obrazek

ostatni dzielżan i werbena patagońska.

Obrazek Obrazek

Są też owoce jadalne i niejadalne :D :D

Obrazek Obrazek

Niektóre funkie wciąż są ładne a paprotki niedawno dopiero rozpoczęły wegetację i też wyglądają świeżo.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W słoneczne dni nenufary wciąż rozwijają kwiaty a nowo nabyta firletka też kwitnie obficie.

Obrazek Obrazek

Na szczęście oprócz siewek chwastów, pojawiły się też liczne siewki rozchodników i kilka wawrzynków.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, każdy tak ma, że przychodzi moment, że trzeba sobie powiedzieć stop z zakupami :( . A jednak ciągle się coś tam zmieści. ;:7
Ale zawsze można podrzucić nadmiar do obcego ogrodu ;:306 .
U mnie też zaczynają kwitnąć chryzantemy, jesień nadchodzi :( :D . Kiedyś była to moja ulubiona pora roku. Teraz mniej, bo niestety oznacza przemijanie ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”