Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Ja w tamtym tygodniu znalazłem dość ładne pietruszki i kilku centymetrów a sałatę na ogródku. Jutro jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie. Chyba że sarny/dziki zzarly. Mimo rzeki odgradzajacej moje podwórko, mam często gości na kompostowniku i ogródku
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Ja dziś wysiałem w namiocie foliowym rzodkiewki. W tym sezonie o 2 tygodnie wcześniej do poprzedniego roku. Odmiany to, Saxa, Rowa i Opolanka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
W szklarence posieję trochę kopru i rzodkiewkę i szpinak. Będę przykrywać na noc agrowłókniną. Myślę o kapustach i kalarepie. Jak wyrosną liście właściwe też pójdą do szklarni pod agro.. ryzyk fizyk
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Kam 2 ma już 3 pomidorki teraz czekanie aż towarzystwo dojrzeje. Widać już poniekąd kształt owocków
tak jak mówiłem będzie okrągły z chyba 2 żeberkami. Pojawiło się 4 grono które też zaczyna kwitnąć, za tym gronem krzak został ogłowiony.
Myślę, że będzie fajnie się sprawdzać w folii, ma dobry wigor, wiąże w domu więc pewnie w folii też będzie.
tak jak mówiłem będzie okrągły z chyba 2 żeberkami. Pojawiło się 4 grono które też zaczyna kwitnąć, za tym gronem krzak został ogłowiony.
Myślę, że będzie fajnie się sprawdzać w folii, ma dobry wigor, wiąże w domu więc pewnie w folii też będzie.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
A ja mam pytanie?? co robicie z tymi pomidorami ,które macie w domu takie duże z zawiązkami owoców? dajecie do ogrzewanej szklarni?trzymacie w domu?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Siejąc już papryki słodkie z przeznaczeniem do wysadzenia do gruntu trzeba się liczyć z płaczem i zgrzytaniem zębów jak przyjdzie pora wysadzania a siejąc już cebulę cukrową należy zaopatrzyć się w nożyczki.
Z dziada pradziada była niepisana zasada że w lutym ziemi w polu nie tyka się narzędziami.To nie czas i pora na sianie już czegokolwiek w grunt.Myslicie że parę dni deko cieplejszych zwiastuje już wiosnę? Obyście nie żałowali waszej pracy.Ale jak to mówią,kto bogatemu zabroni.
Z dziada pradziada była niepisana zasada że w lutym ziemi w polu nie tyka się narzędziami.To nie czas i pora na sianie już czegokolwiek w grunt.Myslicie że parę dni deko cieplejszych zwiastuje już wiosnę? Obyście nie żałowali waszej pracy.Ale jak to mówią,kto bogatemu zabroni.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od wielu lat sieję bób w lutym, a jeśli ziemia jeszcze zamrożone, to sieję, jak tylko rozmarznie. Potem nakrywam białą włókniną. Dzięki temu bób zdąży zawiązać strąki, zanim mszyce go dopadną. Początkiem lipca mam już wolną grządkę dla fasolki szparagowej.
...ale w podkarpackim tego bym nie robiła w lutym...
...ale w podkarpackim tego bym nie robiła w lutym...
- Faworyt
I nie tylko w podkarpackim.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Od lat wysiewam w pierwszej połowie lutego pietruszkę do gruntu. Wschodzi najlepiej.Faworyt pisze:(...)
W sobotę właśnie wysiałem, zabezpieczając siatką przed moimi kotami, które myślą, że mają kuwetę. Wczoraj jeden już siedział na siatce.
-- 14 lut 2022, o 07:24 --
- Faworyt
Tak,zgadza się,ale Dolny Śląsk i część zachodnia to inna bajka,enklawa tam zawsze ziemia będzie cieplejsza i szybciej się ogrzeje.Na ścianie wschodniej o tej porze tak nie poszaleje. Jednego roku w marcu wysadziłem bób,długo było zimno,bardzo długo.Ziarna siedziały w ziemi dotąd aż w końcu zgniły.Innym razem sadzenie końcem marca,ziemia szybciej się ogrzała i wyszedł momentalnie.Taki bób a swój rozum ma.Także ja nie poszaleję gdybym nawet chciał.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 50p
- Od: 9 mar 2021, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jeszcze czekam. Ziemia tak zmarznięta okropnie, że nic nie da w nią wsadzić. Nawet staw zaczął znów zamarzać. Dzisiaj już temperatura na plusie. Zwariować można. Czekam cierpliwie z nawozami i florahumusem w szopce, a to co mogłam wysiałam w rozsady. Marzec mam nadzieję cieplejszy nieco będzie