Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Pojawiła się na liściach i łodygach ZZ, czym najlepiej teraz prysnąć Infinito 687,5 SC (Magnicur Finito) czy Ridomil Gold? Na krzewach zostały tylko zielone pomidory.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wojteck

Brunatna plamistość.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

mateos pisze:...
Nie zastanawiaj się tylko walcz. Czy jeden czy drugi nie jest aż takie ważne. Szybkie działanie jest lepsze niż kilkugodzinna zwłoka . Za kilka dni poprawisz następnym. ZZ nie zlikwidujesz jednym opryskiem , chociaż pogoda jest upalna, sprzyjająca ale w nocy już są mgły i zarodnikom wystarczy kilka godzin wilgoci na zainfekowanie owoców.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Co za los :( Grzyby nie dają o sobie znać tak bardzo, w zamian w jednym z tuneli mam taką plagę. Nie do opanowania. Początkowo były to małe zielone liszki. Teraz to potwory. Wcześniej żerały tylko liście, obecnie większość owoców jest do wyrzucenia.
Obrazek
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma dobrego zdjęcia gąsienicy z boku ale na 90% słonecznica orężówka.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Andrzej , tak samo ma moja siostra w Polsce pod folia, plaga przeróżnych gasieniczek. Nigdy czegoś takiego nie było. I u mnie tez, na te małe to nawet nie zwracam uwagi, stracam je z owoców, nie znoszę tych dużych, larw fruczaka:

Obrazek
Bardzo trudno je zauważyć, ze cztery razy przeglądam lisc po liściu i dopiero je wypatrzę. Czasem to zorientuje się po odchodach na dolnych liściach, bo siedzą w głębi krzaka.
Boje się włożyć dłoń w krzak by się o ten ich kolec nie ukłuć.
Pozdrawiam! Gienia.
docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

gienia1230 czytałem już o Twoim problemie
z fruczakiem wcześniej. Paskudztwo. U siebie zniszczyłem już masę tej gadziny, ale są małe i trudne do zauważenia.
kalo tych gąsiennic jest kilka rodzajów. Na zdjęciu są 2.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolorystyka tych gąsienic jest b. zróżnicowana w zależności od stadium rozwojowego i cech osobniczych
Zabarwienie pierwszego i drugiego stadium larwalnego jest zmienne: żółtawo-białe do czerwono-brązowego bez charakterystycznych oznakowań. U starszych gąsienic kolorystyka jest w jeszcze większym stopniu zróżnicowana począwszy od podstawowej barwy jednolicie zielonej (fot. 4) żółtozielonej (fot. 5), różowej (fot. 6.) poprzez bordową, czerwonobrązową (fot. 7), brązową aż do prawie czarnej.
https://www.ogrodinfo.pl/ochrona-roslin ... agnostyka/
Jest na nie środek Affirm 095 SG .
Środek owadobójczy w formie granul rozpuszczalnych w wodzie, o działaniu kontaktowym i żołądkowym, przeznaczony do zwalczania szkodników w uprawach jabłoni, gruszy - skutecznie Jest również zarejestrowany do zwalczania słonecznicy orężówki w uprawie winorośli, papryki, pomidora, fasoli szparagowej, ogórka, cukinii, patisona, arbuza, melona, dyni, kabaczka i sałaty.Nie możesz dopuścić aby to dziadostwo dojrzało i i zimowało w postaci poczwarki bo za rok będzie jeszcze więcej.
https://www.syngenta.pl/uprawy/sady/affirm-095-sg
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

W piątek wieczorem opryskałem pomidory Infinito 5ml/l, dzisiaj pada. Prysnąć Ridomilem w środę czy odczekać do soboty? Odstęp 7dni dotyczy tego samego środka czy rożnych?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Andrzej , tak samo ma moja siostra w Polsce pod folia, plaga przeróżnych gasieniczek. Nigdy czegoś takiego nie było. I u mnie tez, na te małe to nawet nie zwracam uwagi, stracam je z owoców, nie znoszę tych dużych, larw fruczaka:

Obrazek
Bardzo trudno je zauważyć, ze cztery razy przeglądam lisc po liściu i dopiero je wypatrzę. Czasem to zorientuje się po odchodach na dolnych liściach, bo siedzą w głębi krzaka.
Boje się włożyć dłoń w krzak by się o ten ich kolec nie ukłuć.
Jesteś pewna że to fruczak? Tomato hornworm (Manduca quinquemaculata) i fruczak gołąbek to chyba nie to samo i w innych rejonach świata występują.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Uliak, wcale nie jestem pewna, to ktoś na forum mi podpowiedział i już go tak nazywam. Widziałam jednak kilka razy tego motyla- ćmę , zupełnie podobny do fruczaka ze zdjęcia i tez wyglada jak koliberek. Nawet dwa udało mi się zatłuc ( na miazgę, ze zlosci )bo zaplątały się w siateczkę.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

U mnie też gąsienice się rozpanoszyły. Najpierw zjadały tylko dolne liście więc nie reagowałam ale jak dobrały się do pomidorów to się wkurzyłam.

Obrazek

Obrazek

trochę ich dzisiaj wytłukłam, bo na koniec sezonu nie będę pryskać.
Nie wiem tylko jak to jest z zimowaniem, pewnie pod osłonami, w tunelu ma szansę przetrwać. Trzeba będzie więc pomyśleć o użyciu środka po zebraniu plonów.

No i druga zagwozdka.
Pomidory Brandywine True Black mają takie kropki na skórce. 1 krzak rośnie w tunelu, 2 w gruncie, kropki są na owocach z każdego krzaka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie "ptasie oczka" to najprawdopodobniej rak bakteryjny. Mam nadzieję, że się mylę choć wygląda b. podobnie. https://fr.wikipedia.org/wiki/Chancre_b ... anense.jpg

Ja mam coś ładniejszego, można nawet powiedzieć- artystycznego. Gourmandia F3. W zeszłym roku tego nie było a teraz jest. Przez 2 sezony poprzez selekcję próbowałem pozbyć się dużej zielonej piętki i twardego białego głąba z korzeniami sięgającymi nieraz połowy pomidora ale nadal są obecne . Pewnie to cecha dominująca tej odmiany. Wirus TYRV pomógł podjąć decyzję. Z żalem ale wywalam nasiona .

Obrazek Gurm F3Obrazek Gurm F1

Obrazek Gurm. F3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”