Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.
...kilka moich tegorocznych obrazków z udziałem host:
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nie a może to ogród botaniczny? podziwiam ,przecudnie
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kiedyś, za parę lat jak zarosnie będzie efekt .....
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Nie wiem czy wybrała wątek właściwy, ale chciałabym pokazać jak można upiekszać miejskie skwerki hostami. Byłam przejazdem w malutkim mieście Cieszanów na trasie Bełżec - Jarosław. Dzień był piękny i w środku tej mieściny skwer, gdzie pasami posadzono hosty, a wyglądało to tak:
Pozdrawiam Krystyna
U mnie któregoś roku przymarzła wiosną hosta o wielkich liściach,odbiła potem ,ale już nie ma takich wielkich liści,jakby skarłowaciała i taka już pozostała.
tak wyglądałam jak oglądałam zdjęcia- ale też przeczytałam prawie cały wątek... zmobilizowałam się i czekam na wiosnę... zapowiadają się duże zmiany w ogrodzie- inspiracja ogromna... wszystko dzięki Wam
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pooglądałam sobie Wasze piękne kompozycje hostowe . Postanowiłam też zrobić rabatkę hostową - w ciemnym kącie działki. Do tej pory ten kąt zarośnięty był dzikimi poziomkami, z których zbierałam maksymalnie garsteczkę poziomek. Teraz będzie hostowisko. Na razie istnieje na papierze - bardzo się nad tym projektem napracowałam, żeby wszystko grało mi wielkością, pokrojem, kolorami. Przygotuję odpowiednio podłoże, wszystkie roślinki wypatrzone już w sklepach - zakupy na wiosnę. Tak to będzie wyglądać - skala 1:10.
Największa rabatka - w narożniku działki. W wolnych miejscach przy ścieżce będą pierwiosnki, cyklameny, psizęby, będą tam też kokorycze, brunnera, paprocie i dicentry. Na prawo wzdłuż płotu jeszcze trzy średnie hosty: Golden Meadows, Catherine Lewis i Wolverine a od przodu podsadzone żurawkami, miodunką i hostowymi miniaturkami.
Kwadracikami zaznaczone elementy ścieżki.
Druga rabatka - między płotem a skalniakiem i jeszcze po drugiej stronie wzdłuż skalniaka.
Największa rabatka - w narożniku działki. W wolnych miejscach przy ścieżce będą pierwiosnki, cyklameny, psizęby, będą tam też kokorycze, brunnera, paprocie i dicentry. Na prawo wzdłuż płotu jeszcze trzy średnie hosty: Golden Meadows, Catherine Lewis i Wolverine a od przodu podsadzone żurawkami, miodunką i hostowymi miniaturkami.
Kwadracikami zaznaczone elementy ścieżki.
Druga rabatka - między płotem a skalniakiem i jeszcze po drugiej stronie wzdłuż skalniaka.
Jestem pod wrażeniem wszystko zaplanowane... ja na razie mam tylko chęci i zamiar- a tu proszę dokładny plan
-- 28 gru 2013, o 19:41 --
Ale jak się ma takie inspiracje... to nic innego nie pozostaje
-- 28 gru 2013, o 19:41 --
Ale jak się ma takie inspiracje... to nic innego nie pozostaje
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 17:32
Ja właśnie dzięki tym wspaniałym inspiracjom jestem już zdecydowana na rabatę hostową pod 30-letnią? brzozą. Jest tam wprawdzie dość sucho - teren piaszczysty - ale może to zaleta. Korzenie już dawno poszły daleko za wodą, a jeżeli wymienię ziemię wokół, wyściółkuję igliwiem, gdyż taki mam materiał w okolicy a tu zobaczyłam, jak pięknie to może wyglądać, i będę podlewać, to roślinki chyba powinny dać radę. Tutaj w sąsiedztwie brzóz prezentowano takie kompozycje, że aż skręca z zazdrości. Może za pięć lat dołączę do tego wątku swoje zdjęcie Póki co inspiruję się dalej...
pozdrawiam, Ala
Dlaczego za 5 lat ?-hosty b. szybko rosną i się rozrastają , myślę że będzie to znacznie szybciej ( jeżeli w tym roku zaczniesz ) A tak swoją drogą możecie pokazać jak w chwili obecnej wyglądają Wasze hostowiska , bo moje beznadziejnie . Proszę pokażcie zdjęcia .
duduś
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 17:32
Zacznę na pewno, roślinki to już nawet czekają w szkółce na wysyłkę:)
Tylko że na ziemi klasy 6z to tak szybko nie będą rosnąć mimo kompostowania
Za to parasol pod tą brzozą będą mieć wspaniały.
Tylko że na ziemi klasy 6z to tak szybko nie będą rosnąć mimo kompostowania
Za to parasol pod tą brzozą będą mieć wspaniały.
pozdrawiam, Ala