Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Izuniu. Hortensją się nie przejmuj, wszystkie tego typu i tak wiosną trzeba nisko przyciąć aby się rozkrzewiły, a w dodatku one kwitną na pędach jednorocznych, więc kotek za Ciebie wykonał tą czynność. :D Aż nie chce się wierzyć, że takie skromne zakupy zrobiłaś w sklepie ogrodniczym :;230 . U nas podobna pogoda - zimno, wiatr przenikający do szpiku kości więc można trochę pobuszować po forum. Współczuję jednak ludziom na co dzień pracującym. Tak się czeka na pogodny weekend a tu d..a. Nic nie można zrobić, ale już nie długo dni będą dłuższe, więc i po pracy będzie można podziałać.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo, hortensjom przycinanie sprzyja, więc się nie martw.
Odbije i będzie bardziej gęsta.
Może to nie koty a kuny, bo to one bardzo lubią łamać gałązki i wbijać wszystko w ziemię podczas swoich harców.
U mnie często zostawiają po sobie takie ślady.
Widziałam jak ładnie odbija twój liliowiec.
Będzie pięknie kwitnął latem. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Izo, gratuluję udanych zakupów ;:63 .
Dlaczego miałaś złe doświadczenia z kapersami z Biedronki?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biegam po całym forum, bo wciąż nie mogę się nacieszyć, że tu trafiłam-albo cudne ogrody, albo porady, albo zwierzęta...I w dodatku robię to, co lubię-czytam, a przy okazji uczę się. Własnego wątku nie mogę założyć, bo ... nie mam zdjęć. Przymierzam się do tego, tylko jakoś wiosna nie chce się zacząć. Szkoda robić zdjęcia niebu(bo tylko ono teraz przyzwoicie wygląda). Zazdroszczę, że możesz spotykać inne zakręcone w realu. Mnie trochę brakuje towarzystwa na zakupach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam niedzielnie! :wink:
Chyba jednak przyjdzie wiosna. Dzisiaj jest już znacznie cieplej. I do tego wracają ptaki w hurtowych wręcz ilościach. Nawet po późnym wieczorem słychać ich nawoływania. To chyba gęsi.
Obrazek

Krysiu może i trzeba hortensje przycinać, ale chyba nie równo z ziemią :shock: A te złamane badylki z powrotem zaniosłam na działkę i wetknęłam do ziemi. Tam chyba będą miały większe szanse by się ukorzenić. To już była kolejna wizyta w tym sklepie, a poza tym planowałam tylko zakup rękawiczek :oops:
Grażynko to na pewno koty. Jest ich całe mnóstwo na RODzie. Kun u nas raczej nie ma. A tego kociego młokosa widziałam nie raz z parku jak u mnie szalał na działce. Chyba kocia mama miała go dość i kazała mu znaleźć własne lokum. Moja działka leży pośrodku między dwoma kocimi rewirami. Czasami chcą ją zamieszkać. Często robią sobie u mnie kuwetę, spiżarnię lub plac zabaw :evil: Dzisiaj zrobiłam dokładniejszy przegląd liliowców i niestety nie wszystkie dobrze rokują :( Z Connie Burton chyba nic nie będzie - to zeszłoroczny nabytek od Emila-em.
No cóż Asiu z zakupami z B. jest tak jak z kinderjajkiem - nigdy nie wiadomo co jest w środku. Dwa lata temu kupiłam liliowce. Były tak maleńkie, że do tej pory nie kwitły. Zamiast trytomy wyrosła mi komelina. Z większości kapersów nic nie wyrosło albo szybko padło. Poza tym połowa marca to zbyt wczesny termin w Elblągu na sadzenie bylin. Z cebulami jest znacznie lepiej choć tez zdarzają się pomyłki. Postanowiłam już - jeśli i w tym roku nic mi się nie uda wyhodować z tych kapersów to nigdy ich już nie kupię.
Ewuniu - koniecznie namów swego M na majowy wyjazd do Starego Pola. Może oferta tam nie będzie rewelacyjna, ale będzie okazja poznać się realu :tan Masz rację - to Forum jest niesamowite! Szkoda, że nie masz zdjęć...Wątek możesz już otwierać - zaczniesz od opisu, a okazji do zdjęć wkrótce będzie mnóstwo. A już planuje kolejny wątek tzn. kolejną część mojego wątku.

Obrazek - budząca się do życia przylaszczka
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, pytałam cię kiedyś o amarylis ogrodowy, napisałaś mi,że nie masz. Ja jestem taka mądra, bo chodziło mi wtedy o ismenę. ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Witaj Izo u mnie też było szaleństwo z kluczami przelatujących ptaków...co chwilę pojawiał się jakiś klucz ,za nim następny i następny...czyli chyba wiosna już zagości na dobre... ;:3
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Izuniu, ja dlatego staram się kupować rośliny w fazie wzrostu. Wiadomo wtedy, czy żyją i jak wyglądają.
Oczywiście są wtedy odpowiednio droższe ale chociaż nie ma rozczarowania.
Wyjątek stanowią róże i cebule z wiadomych względów.
U mnie też przelatywały dziś gęsi (a może żurawie?).
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

A ja słyszałam śpiew słowika w pobliskiej brzezinie... ;:170

Idzie, idzie ta wiosna, ale jest bardzo ostrożna i nieśmiała... :lol: :lol: :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie też wyrosła komelina zamiast trytomy, chyba ze dwa sezony u mnie żyła. W tym roku już trzeci raz kupiłam w B. przegorzan i mikołajek mając nadzieję, że tym razem się uda i wreszcie coś wzejdzie. A niechby nawet komelina...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witam Ciebie Izuniu cieplutko, ładne zakupy. Każda rosnąca roślinka daje wiele radości. Ja mam działkę 3 sezon, też zauważyłam, że wiosenne nasadzenia wszystkiego łatwiej się przyjmują. Po tej zimie jestem tego raczej pewna.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj :)
jaka DUUża już Twoja wiosna :)
A ile zakupów - normalnie chyba jutro do miasta pojadę jak się tak napatrzę , naoglądam :)
To jest NIEULECZALNE :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jeśli chodziło Ci Małgosiu o ismenę to posiadam takową już 3 lata. Moje z nią doświadczenie jest takie, że i mniej z nią się "cackam" tym lepiej kwitnie :roll: W pierwszym roku posadziłam ją wcześniej do donicy w celu podpędzenia. W maju trafiła na rabatę. Niestety poszła w liście i nie kwitła. W kolejnych latach sadziłam od razu na rabatę na przełomie kwietnia i maja - i kwitła pięknie bez problemu. Cebule jednak zawsze sadzę w doniczce lub koszyku by nie mieć jesienią problemów przy wykopywaniu. Wyjmuję pod koniec wrześnie taki pojemnik z ziemi i zostawiam na kilka dni by obeschły liście. Potem wyjmuję cebule z ziemi i je suszę tzn. trzymam w altance lub przynoszę do domu w zależności od pogody. Gdy podeschną pakuję w pudełka ( po lodach 1l i podziurawionych) i do piwnicy. Jest na forum specjalny wątek o ismenie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=11727
Iwonko mam nadzieję, że ptaki się nie mylą. U mnie noc była bardzo zimna z przymrozkami. Czekam na słonko.
Asiu kochana ja w zasadzie też wolę kupować gotowe, podrośnięte rośliny - które od razu widać na rabacie. Nawet za sianiem nie przepadam, bo rzadko mi się udaje. Jednak na przedwiośniu jestem tak spragniona działki i "zieleniny", że tracę głowę i potem sama sobie robię wyrzuty. Nic się nie pochwaliłaś, że Twój ogród miał debiut medialny. Gratuluję i na pewno kupię gazetę!
Witaj Rozeto! Miło mi Cię gościć u siebie i zapraszam do częstszych odwiedzin. A słowiczego koncertu zazdraszczam :D
Wiesz Ewo, że to i tak długo...Ponoć trzeba komelinę wykopywać na zimę. Ja swojej się pozbyłam jeszcze w sezonie. Drażniło mnie to jej pokładanie. Może gdybym posadziła w innym miejscu byłoby lepiej...To był jednak mój działkowy początek...Niestety nie mam ani mikołajka, ani przegorzanu by Ci sprezentować sadzonki. Może tym razem się uda. A może lepiej posiać?
Wiesz Krysiu jak się mieszka w ostrzejszym klimacie to jednak rośliny potrzebują więcej czasu by się zaaklimatyzować. Doszłam do wniosku ( po tych kilku latach), że wrzesień to ostateczny u mnie termin na sadzenie roślin. Chociaż mam u siebie kilka wyjątków i mają się świetnie.
Witaj Bernadetko! Miło Cię widzieć po zimowej przerwie! Nie przesadzaj z tą moją wiosną. U Ciebie jest równie kwitnąca. A może nawet bardziej :wink:

Obrazek

Zapraszam wszystkich do nowej części: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=41901
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”