Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- KonradB
- 50p
- Posty: 78
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Hmm nie biorę udziału bo zbytnio nie wczytywałem się w temat, ale nasiona mogę wysłać, pytanie tylko komu i na jaki adres, przesyłką będę mógł zająć się dopiero pod koniec przyszłego tygodnia bo dzisiaj wyjeżdżam na parę dni.
Słodyczy jako takiej nie ma, napisałem tak ponieważ tak określam wszystkie odmiany " nie ostre" ale ma przyjemny smak. Wśród roślin wyrosłych z tych nasion trafiła mi się też roślina o wydłużonych paprykach ale niestety nadal jest zielona i w smaku faktycznie trawa. Te pomarańczowe na zdjęciu są dość małe, wielkością przypominają śliwki węgierki.
Słodyczy jako takiej nie ma, napisałem tak ponieważ tak określam wszystkie odmiany " nie ostre" ale ma przyjemny smak. Wśród roślin wyrosłych z tych nasion trafiła mi się też roślina o wydłużonych paprykach ale niestety nadal jest zielona i w smaku faktycznie trawa. Te pomarańczowe na zdjęciu są dość małe, wielkością przypominają śliwki węgierki.
regulamin!
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja szukam teraz czegoś do nadziewania, peperoncino picante z akcji okazały się zbyt ostre (całkiem możliwe ,że skundliły się z ostrymi paprykami wśród których rosły), ramiro i mix słodkich jest zbyt mdły... nie mam już pomysłu - może ktoś coś poleci ? Jak wypada półostra rokita ?
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Sandra, wiele głosów, w tym i mój - mówią, że rokita nie jest ani ostra, ani półostra, jest słodka po prostu. Nawet mój mąż, który nie lubi ostrych potraw potwierdził, że rokita jest słodka
Chociaż, gdzieś tu jakaś forumka pisała, że jej syn jadł rokitę jak była zielona i wtedy ona była ostra, ale nie wiem, sama nie sprawdzałam.
Chociaż, gdzieś tu jakaś forumka pisała, że jej syn jadł rokitę jak była zielona i wtedy ona była ostra, ale nie wiem, sama nie sprawdzałam.
-
- 50p
- Posty: 94
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Samociążek
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Dostałem od znajomego papryczkę Trinidad scorpion. Proszę o wskazówki jak i kiedy pozyskać z niej nasiona i kilka wskazówek o uprawie. Pozdrowienia
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Rokita nie ma nawet krzty ostrości w sobie, traktuję i przerabiam jak słodką .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
SandraABC pisze:Ja szukam teraz czegoś do nadziewania, peperoncino picante z akcji okazały się zbyt ostre (całkiem możliwe ,że skundliły się z ostrymi paprykami wśród których rosły), ramiro i mix słodkich jest zbyt mdły... nie mam już pomysłu - może ktoś coś poleci ? Jak wypada półostra rokita ?
Rokita całkowicie słodka.Peperoncino i Tondo picante calabrese ,solidnie ostre.Czerośniowa w sam raz,chociaż w tym roku kupiłem czereśniową na giełdzie i okazała się całkowicie słodka
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Sandra,a może do nadziewania dobra będzie black hungarian? Jest średniej wielkości, bardziej krótka, ale krępa, w smaku lekko ostra
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Dla mnie super i taka akurat ostra po zalaniu olejem jest Large Red Cherry (2500-500).
Nadziewa się też super, bo można paluchem
Nadziewa się też super, bo można paluchem
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Bardzo lubię te okrągłe papryczki,bo mają grube ścianki. Jeszcze dziś marynowałam trochę swoich ostrych Tondo w słodkiej zalewie.Takie z zalewy ,faszerowane serkiem są bardzo pyszne No i ostre "gubią" trochę mocy
Amanita,też miałam polecić Black Hungarian,ale ugryzłam się w palec,żeby nie wyszło,że ta papryczka jest dobra na wszystko ( do wszystkiego i dla wszystkich)
Kolejna część wątku jest tutaj Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Amanita,też miałam polecić Black Hungarian,ale ugryzłam się w palec,żeby nie wyszło,że ta papryczka jest dobra na wszystko ( do wszystkiego i dla wszystkich)
Kolejna część wątku jest tutaj Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Pozdrawiam serdecznie- Ela