Czosnek zimowy cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Czosnek zimowy cz.5
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie też pierwsze sztuki się pokazują. Wczoraj był piękny i słoneczny dzień, dziś zapowiada się podobnie, to ziemia troszkę się nagrzeje.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Na działce jeszcze lód w wiadrach i ziemia lodowata, więc żeby mieć trochę zieleniny w domu posadziłem czosnek w doniczkach. Kupiłem w markecie główki czosnku; można go nazwać biały i czerwony ( wg koloru łusek). Zrobiłem to 1,5 tygodnia temu. W dniu dzisiejszym "biały" czosnek ma szczypior 10-15 cm, a "czerwony" wzeszły dwa ząbki, a reszta zaczęła gnić. O co to chodzi?? Na wielkość i budowę niczym się główki nie różnią, tylko kolorem.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Serio? To wychodzi na to że klimat jest zupełnie inny. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem lód. Teraz jest około 10 stopni i bezwietrznie..dziad_Jag pisze:Na działce jeszcze lód w wiadrach i ziemia lodowata, więc żeby mieć trochę zieleniny w domu posadziłem czosnek w doniczkach. Kupiłem w markecie główki czosnku; można go nazwać biały i czerwony ( wg koloru łusek). Zrobiłem to 1,5 tygodnia temu. W dniu dzisiejszym "biały" czosnek ma szczypior 10-15 cm, a "czerwony" wzeszły dwa ząbki, a reszta zaczęła gnić. O co to chodzi?? Na wielkość i budowę niczym się główki nie różnią, tylko kolorem.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
W tym czasie co pisałeś u mnie wiało aż miło i miałam zamrożoną ziemię w wiadrze od strony północnej, a kompost tylko po wierzchu rozmarzł i nie mogę go pozyskać, natomiast grządki na słońcu są rozmarznięte.Darek26 pisze: Serio? To wychodzi na to że klimat jest zupełnie inny. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem lód. Teraz jest około 10 stopni i bezwietrznie..
Tak w Polsce są duże różnice i mój czosnek zimowy jeszcze nie wyszedł z ziemi pomimo tego że ludzie na forum piszą, że mają go na wierzchu.
Co roku obserwuję zjawisko, że taki sam czosnek posadzony w odstępie 30-50 metrów różni się czasem wyjścia z ziemi.
Bywało, że u mnie pierwszy przymrozek ściął rośliny ok. połowy września, a sąsiad ok 200m dalej do końca października miał wszystko nienaruszone przez mróz.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Mam pytanie do was czy o tej porze lepiej sądzić jary czy zimowy. Na jesieni mi wyleciało i teraz nie wiem co robić. Jedni piszą że letni chociaż jest mniejszy inni że zimowy a jeszcze inni żeby teraz wsadzić w domu w wielodoniczkę żeby ładnie się ukorzenił i jak się trochę ociepli do gruntu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Bociankrasa , moim zdaniem wszystkie sposoby są dobre .
Jaki masz czosnek taki sadż .Będziesz miał doświadczenie , który lepszy z wiosennego sadzenia .
Wiosną zdarza mi się zbierać wyrastające na działce , nazwę to samosiewki czosnku .
To pewnie przeoczone latem główki czosnku . Rosną kępkami . Rozsadzam je tam gdzie
jest miejsce i dorastają bez problemu .
Jaki masz czosnek taki sadż .Będziesz miał doświadczenie , który lepszy z wiosennego sadzenia .
Wiosną zdarza mi się zbierać wyrastające na działce , nazwę to samosiewki czosnku .
To pewnie przeoczone latem główki czosnku . Rosną kępkami . Rozsadzam je tam gdzie
jest miejsce i dorastają bez problemu .
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Z czosnkiem zimowym sadzonym na wiosnę może być pewien problem. Jeśli się odpowiednio nie przechłodzi nie wytworzy ząbków tylko pojedyncze cebulki - czasem nawet spore. Więc jeśli już to zimowy bym wsadzała teraz do ziemi w nadziei na to że chłodne noce zrobią swoje.
Jeśli traktujesz uprawy jako rozrywkę nic nie stoi na przeszkodzie żebyś przećwiczył różne opcje.
Jeśli traktujesz uprawy jako rozrywkę nic nie stoi na przeszkodzie żebyś przećwiczył różne opcje.
Dorota
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt: