Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Osłonka do wywalenia, postaw doniczkę na podstawce - podłoże musi szybko przesychać.
Jak blisko stoi od okna, jaka to wystawa?
Monstera może też odchorowywać przesadzenie.
Dużo informacji znajdziesz też w wątku.
Jak blisko stoi od okna, jaka to wystawa?
Monstera może też odchorowywać przesadzenie.
Dużo informacji znajdziesz też w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 kwie 2021, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Okna wychodza na poludniowy-zachod a kwiat jest ustawiony okolo 1,5 metra od drzwi balkonowych oklejonych folia rozpraszajaca swiatlo. Myslam zeby ja jutro opryskac woda ale nie wiem czy to dobry pomysl ?
- norbert76
Nie, ma potrzeby spryskiwać liści, gdyż to nic nie daje.
To co masz zrobić, to wywalić osłonkę i odczekać z tydzień, dwa. Jeśli nie będzie poprawy trzeba będzie zajrzeć do korzeni.
Ps. Drugi raz proszę używać wszystkich polskich liter. W przypadku braku polskiej czcionki proszę korzystać ze strony http://www.spolszcz.pl
To co masz zrobić, to wywalić osłonkę i odczekać z tydzień, dwa. Jeśli nie będzie poprawy trzeba będzie zajrzeć do korzeni.
Ps. Drugi raz proszę używać wszystkich polskich liter. W przypadku braku polskiej czcionki proszę korzystać ze strony http://www.spolszcz.pl
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2021, o 20:25
Witam wszystkich
Mam problem z moją monsterą, mianowicie: Kupiłam ją miesiąc temu i właściwie od tego czasu na liściach pojawiają się czarne plamy. Przesadziłam ją od razu do mieszanki ziemi, żwirku, podłoża do storczyków i keramzytu ( Z czego samej ziemi jest około 30%). Przez miesiąc jak jest u mnie podlewałam ją 2 razy, więc chyba jej nie przelałam. Podlewam jak ziemia praktycznie cała przeschnie. Te plamy pojawiają się na liściach nowych i starych. Od razu po pojawieniu się wyrywałam listki, stosuje oprysk przeciw grzybowy co około 10 dni i podlewam przefiltrowaną wodą z dodatkiem środka grzybobójczego (scorpion 325 sc). Roślinka stoi na komodzie metr od okna zachodniego, nie padają na nią bezpośrednie promienie słońca. Nie ma żadnych szkodników. Bardzo proszę o pomoc

- norbert76
Grzyb. Kup porządny preparat przeciwgrzybiczny, czyli Topsin. Przy okazji, ten preparat co stosujesz nie stosuje się co 10 dni tylko raz... Topsin też góra 2 opryski w sezonie.
Czyżbyś spryskiwała liście wodą?
Doniczka ma odpływ i stoi na podstawce?
Czyżbyś spryskiwała liście wodą?
Doniczka ma odpływ i stoi na podstawce?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2021, o 20:25
Kupiłam scorpion bo w sklepach Topsin jest niedostępny, a pracownik powiedział, że to zamiennik. Działanie i stosowanie takie samo
Dwa razy robiłam oprysk przeciwgrzybowy, wodą nie zraszam bo mam nawilżacz powietrza. Doniczka z terakoty, ma odpływ i podstawkę. Topsin z Agrecolu będzie dobry?

- norbert76
Substancja czynna jest inna w Topsinie. Wiem, że w sklepie stacjonarnym jest trudno dostępny.
Topsin niezależnie jakiego producenta będzie to samo.
Najwidoczniej infekcję przyniosłaś razem z rośliną ze sklepu, zdarza się.
Topsin niezależnie jakiego producenta będzie to samo.
Najwidoczniej infekcję przyniosłaś razem z rośliną ze sklepu, zdarza się.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Rośliny powinny mieć bezpośredni dostęp do światła, a nie stać gdzieś na szafce zasłonięte książkami czy innymi rzeczami...
To jest plamistość liści wywołana przez grzyba, przyczyna zbyt ciemne stanowisko, nieodpowiednie podlewanie, nieprawidłowe zbyt zbite podłoże. Sprawdź też dokładnie, czy nie ma szkodników, najlepiej wziąć szkło powiększające.
Poczytaj wątek albo przynajmniej kilkanaście ostatnich stron, do którego przyniosłem Twój post.
Wątek poświęcony zielistce znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=19&t=19033&hilit=Zielistka
Proszę przestrzegać porządku na forum i uprzednio korzystać z wyszukiwarki.
To jest plamistość liści wywołana przez grzyba, przyczyna zbyt ciemne stanowisko, nieodpowiednie podlewanie, nieprawidłowe zbyt zbite podłoże. Sprawdź też dokładnie, czy nie ma szkodników, najlepiej wziąć szkło powiększające.
Poczytaj wątek albo przynajmniej kilkanaście ostatnich stron, do którego przyniosłem Twój post.
Wątek poświęcony zielistce znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=19&t=19033&hilit=Zielistka
Proszę przestrzegać porządku na forum i uprzednio korzystać z wyszukiwarki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy monsterę minimę (Rhaphidophora tetrasperma) można uprawiać bez palika jako zwykłe pnącze?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2021, o 21:43
- norbert76
Roślina została przelana i weszła infekcja grzybowa, standard - nieprawidłowe podłoże, podlewanie oraz stanowisko.
Zapraszam do lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.
Raczej nie. To jest pnącze, które wymaga podpory. Inaczej będzie wypuszczać coraz to mniejsze liście.
Zapraszam do lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.
Olcia609 pisze:Czy monsterę minimę (Rhaphidophora tetrasperma) można uprawiać bez palika jako zwykłe pnącze?
Raczej nie. To jest pnącze, które wymaga podpory. Inaczej będzie wypuszczać coraz to mniejsze liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2021, o 21:43
Czyli co w takim razie zrobic ? Ja o kwiatach wiem tyle co nic nie mówiąc już o praktyce. Żona dostała ta Monsterę od siostry, już a chciała wyrzucic ale ja chcę ją uratować.
- norbert76
Przeczytać wątek, nic więcej. Znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Wystarczy kilkanaście ostatnich stron.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- calathea098
- 100p
- Od: 25 kwie 2020, o 20:47
Witam
Znalazłam taką biedną monsterę na śmietniku. Widać, że kiedyś była piękna, ale coś się z nią stało i ktoś ją wyrzucił. Grzyba widzę wyraźnie i mogę spróbować z nim powalczyć Topsinem. Natomiast dostałam podpowiedź że ma też plagę przędziorka. No i nie wiem, bo nic się nie rusza na niej, śladów żerowania typowo przędziorkowego też nie widzę, ale nie znam się zupełnie na monsterach. Może ktoś wie czy tak wyglądają ślady po przędziorku na monsterze czy to "tylko" grzyb?

Pozdrawiam Emilia