Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Pomidormen to co nazywasz " ziemia spod leszczyn"- to jest po porostu tzw. ziemia liściowa. Skompostowane liscie drzew były dawniej stosowane jako bardzo dobre podłoze do rozsad.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam pytanie,będe przesadzał pomidory do donic na miejsce stałe.Ziemia ma pH 6 około.W ubiegłym roku także ziemia miała podobne pH i pokazywała mi się sucha zgnilizna pomidora i musiałem kropić saletrą wapniową.Czy należy zasilić ziemię wapnem nawozowym przy takim pH?.Pomidory sadzę w szklarni.Pozdrawiam Marian
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Witaj Marian
Polecam Ci przeczytać ten artykuł, on Ci powinien wyjaśnić Twój problem.
http://www.agroturystyka.kujawsko-pomor ... idorow.php
Przy tym pH nie ma potrzeby operowac wapnem ale nie należy przesadzać z potasem.
Pozdrawiam
Polecam Ci przeczytać ten artykuł, on Ci powinien wyjaśnić Twój problem.
http://www.agroturystyka.kujawsko-pomor ... idorow.php
Przy tym pH nie ma potrzeby operowac wapnem ale nie należy przesadzać z potasem.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Dziękuje za poradę,ciekawy artykuł.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto niektóre moje pomidorki:
126. czarny łagodny F3
127. rudy F4
131. na przeciery F5
san marzano
i inny san marzano
Wysiewane 17 lutego, obecnie rosną w doniczkach P9, w podłożu Hollas do siewu i pikowania, stoją na południowo-zachodnim parapecie, podlewam je wodą z "kapką" biohumusu (daję 1 nakrętkę 35 ml na 1,5 l wody, gdy zalecane dawkowanie to 35-50ml/1l).
Nie chciałam pomidorków przekarmiać, ale teraz pewnie już je głodzę. Zaniepokoiły mnie plamki, które pojawiły się na liściach niektórych sadzonek. Na razie zauważyłam je tylko na 5 roślinkach, u pozostałych chciałabym temu zapobiec. Co to może być i jak temu zaradzić?
P.S. Dzisiaj (czyli na drugi dzień od zrobienia fotek i napisania tego postu) spryskałam liście roztworem florovitu. Mam nadzieję, że pomoże na te plamy - jeśli nie zaszkodzi
126. czarny łagodny F3
127. rudy F4
131. na przeciery F5
san marzano
i inny san marzano
Wysiewane 17 lutego, obecnie rosną w doniczkach P9, w podłożu Hollas do siewu i pikowania, stoją na południowo-zachodnim parapecie, podlewam je wodą z "kapką" biohumusu (daję 1 nakrętkę 35 ml na 1,5 l wody, gdy zalecane dawkowanie to 35-50ml/1l).
Nie chciałam pomidorków przekarmiać, ale teraz pewnie już je głodzę. Zaniepokoiły mnie plamki, które pojawiły się na liściach niektórych sadzonek. Na razie zauważyłam je tylko na 5 roślinkach, u pozostałych chciałabym temu zapobiec. Co to może być i jak temu zaradzić?
P.S. Dzisiaj (czyli na drugi dzień od zrobienia fotek i napisania tego postu) spryskałam liście roztworem florovitu. Mam nadzieję, że pomoże na te plamy - jeśli nie zaszkodzi
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Nic im nie jest. W podłożu mają na razie wystarczająco składników. Zacznie im brakować po wykształceniu 4 liści właściwych. Na razie nie dokarmiaj, zaczekaj aż druga para liści w pełni wyrośnie. Będzie to za kilka dni.
Pozdrowienia, kozula.
Pozdrowienia, kozula.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Dziękuję, Aniu przyznaję, że już spanikowałam. Te z plamkami trzymam w pracy (w ogóle 36 pomidorków, bo w pracy więcej światła mogę im zapewnić) i już martwiłam się, że może coś tam jednak nie tak jest ze światłem, temperaturą, przeciągami (stoją na parapecie, a okno często uchylamy), albo głodne są, czy może tą kapką biohumusu im zaszkodziłam A może to inne "coś", co rozejdzie mi się na pozostałe pomidorki... bo inne jeszcze nie są "plamiste"... Panikować to ja umiem
Za parę dni to Florovitu im podać, czy Substrala "do pomidorów", czy co innego?
Za parę dni to Florovitu im podać, czy Substrala "do pomidorów", czy co innego?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a trzeba koniecznie dokarmiać?
moje stercza cały czas w ziemi do wysiewu i pikowania, i wyglądają na przejedzona, a do tego pączki malutkie mają..
-- 12 kwi 2011, o 22:46 --
moje stercza cały czas w ziemi do wysiewu i pikowania, i wyglądają na przejedzona, a do tego pączki malutkie mają..
-- 12 kwi 2011, o 22:46 --
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zdaje się że z moimi pomidorkami coś się dzieje, liście wyglądają jakby zwiędnięte ,mają jaśniejsze plamki ,nie są przelane, nie mają za sucho
Rosną w zwykłej ziemi z biedronki- czy to jest przyczyna ? -są głodne?
wstawiam zdjęcia gigant faworyt
pikowane były pod koniec marca, do tej pory super rosły, proszę poradżcie co robić
Rosną w zwykłej ziemi z biedronki- czy to jest przyczyna ? -są głodne?
wstawiam zdjęcia gigant faworyt
pikowane były pod koniec marca, do tej pory super rosły, proszę poradżcie co robić
Pozdrawiam Iwona
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Iwa, u mnie tak wyglądały siewki w za małych pojemnikach, odkąd przesadziłam do większych pojemników wracają do normy. Ale może to nie jest przyczyna u Ciebie.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Pojemniki mówisz Kasiu -rosną w pojemnikach ok 400ml ,myślałam że im wystarczą ,za bardzo nie mam większych
Pozdrawiam Iwona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj IWO, chyba Kasia ma rację że Twoje pomidory duszą się w za małych doniczkach rośliny są już duże, a tym samym i duży jest już system korzeniowy któremu jest za ciasno w czterysta gramowych pojemnikach. Dobrze by było je przesadzić do trochę większych pojemników .
Tak się cieszyłam że w tym roku pomidory ładnie rosną, dużo pożytecznych rzeczy się dowiedziałam, i je wykorzystałam .Pomidorki rosły ślicznie .
Mam małą wątpliwość czy to wina pojemników ,bo mam też inne pomidory i w doniczkach i w pojemnikach po obciętych butelkach, są większe i też tam też są zwiedniete liście ,jakby jasno zielone
Oh co ja mam robić żeby się nie zmarnowały
Mam małą wątpliwość czy to wina pojemników ,bo mam też inne pomidory i w doniczkach i w pojemnikach po obciętych butelkach, są większe i też tam też są zwiedniete liście ,jakby jasno zielone
Oh co ja mam robić żeby się nie zmarnowały
Pozdrawiam Iwona