CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
A jest miękka? Jeżeli tak, to już po niej Skoro znalazłaś wełnowce, trza było też zobaczyć, czy nie ma ich w korzeniach. One wysysają do cna biedną roślinę. Przędziorki jeszcze bardziej Koniecznie odizoluj obie rośliny, jeżeli jeszcze żyją.
Tej zimy mogły się roślinki bardzo łatwo przypalić, co widzę po moich - było zimno i sobie spały, a potem nagle ogromny skok o prawie 15 stopni i dużo słońca i mamy suszę fizjologiczną. Jeżeli jest twardy pęd, to się przypiekła, ale też wyjmij i zobacz czy nie ma wełnowców w korzeniach.
edit: Znaczy może jeszcze tak, jeżeli jest miękka a nie ma szkodników, to spróbuj jeszcze dać jej więcej wody i troszkę cienia, a potem hartuj, jeśli odżyje.
Swoją drogą, moja jedna roślina z tego samego źródła, też jest w dziwnym stanie i nie wiem, co jej jest. Ale tylko jedna.
Tej zimy mogły się roślinki bardzo łatwo przypalić, co widzę po moich - było zimno i sobie spały, a potem nagle ogromny skok o prawie 15 stopni i dużo słońca i mamy suszę fizjologiczną. Jeżeli jest twardy pęd, to się przypiekła, ale też wyjmij i zobacz czy nie ma wełnowców w korzeniach.
edit: Znaczy może jeszcze tak, jeżeli jest miękka a nie ma szkodników, to spróbuj jeszcze dać jej więcej wody i troszkę cienia, a potem hartuj, jeśli odżyje.
Swoją drogą, moja jedna roślina z tego samego źródła, też jest w dziwnym stanie i nie wiem, co jej jest. Ale tylko jedna.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, że ta roślina nie ma korzeni. Tak właśnie wtedy wygląda...
Może to być przez szkodnika ale też przez podlanie za wcześnie lub w zbyt niskiej temperaturze. Sprawdź korzenie koniecznie!
A wełnowce w roślinach z tego typu hodowli to często spotykani nieproszeni goście.
Może to być przez szkodnika ale też przez podlanie za wcześnie lub w zbyt niskiej temperaturze. Sprawdź korzenie koniecznie!
A wełnowce w roślinach z tego typu hodowli to często spotykani nieproszeni goście.
- Meir
- 100p
- Kontakt:
O właśnie, też to tak napisałam chaotycznie, ale na szczęście Henryk czuwa i poprawia mnie ;]
Pierwsze co się robi, to sprawdza korzonki.
A co w takim razie z roślinką, która jest nieco miękka, ale dalej zielona, korzonki ma w porządku, szkodników nie ma (a przynajmniej nie widzę). Niby na logikę ma za mało wody/jedzenia, ale nie wydaje mi się, żeby miała ani za mało ani za dużo. Czy to możliwe, że za ciepło i za sucho w zimie miała?
Pierwsze co się robi, to sprawdza korzonki.
A co w takim razie z roślinką, która jest nieco miękka, ale dalej zielona, korzonki ma w porządku, szkodników nie ma (a przynajmniej nie widzę). Niby na logikę ma za mało wody/jedzenia, ale nie wydaje mi się, żeby miała ani za mało ani za dużo. Czy to możliwe, że za ciepło i za sucho w zimie miała?
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, Henryku, dziękuje za szybką odpowiedź. Macie racje. Kaktusy są już wytrzepane z ziemi i posadzone do nowej. Korzenie marne, ale widać już pierwsze zalążki nowych. Widoczne też liczne ślady po wełnowcach. Żywych nie stwierdziłam, ale już wcześniej wszystkie potraktowałam chemią. Mam nadzieję, że się uratują... Tak się cieszyłam, że mam parodię, która będzie kwitła na czerwono...
Patrzyłam na te korzonki z białym nalotem i cisnęła mi się na usta polska łacina stosowana. Żeby się tak naciąć brak słów
Patrzyłam na te korzonki z białym nalotem i cisnęła mi się na usta polska łacina stosowana. Żeby się tak naciąć brak słów
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Póki życia póty nadziei wg. przysłowia. Czyli nie wszystko stracone dokąd roślina żyje. Myślę, że dadzą radę bo to przecież twardziele. Wtedy zweryfikujemy rośliny i nazwy bo też coś z nimi nie jest dobrze...
Dziwne białe bąble na kaktusie
Witam,
dzisiaj podczas podlewania zauważyłem jakieś dziwne białe bąble na kaktusie :/ Jest tego pełno a większe są żółto brązowe i wszystkie jak się czymś ruszy to wypływa z nich biało żółty płyn. Wcześniej nic takiego nie widziałem i nie mam pojęcia co to może być. Nie chcę żeby to coś rozniosło mi się po reszcie kaktusów :/ Poradzicie mi co to może być i co z tym zrobić?
dzisiaj podczas podlewania zauważyłem jakieś dziwne białe bąble na kaktusie :/ Jest tego pełno a większe są żółto brązowe i wszystkie jak się czymś ruszy to wypływa z nich biało żółty płyn. Wcześniej nic takiego nie widziałem i nie mam pojęcia co to może być. Nie chcę żeby to coś rozniosło mi się po reszcie kaktusów :/ Poradzicie mi co to może być i co z tym zrobić?
Re: Dziwne białe bąble na kaktusie
Po Twoim opisie sądzę, że to są wełnowce, czyli szkodniki, które zjedzą Twoją roślinkę, jak temu nie zaradzisz. Koniecznie odizoluj roślinę i posprawdzaj inne czy to się nie przeniosło no i zastosuj chemię. Działaj szybko! Co i jak zrobić poczytasz tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=10579
Najlepiej wstaw zdjęcie rośliny, diagnoza będzie bardziej pewna!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=10579
Najlepiej wstaw zdjęcie rośliny, diagnoza będzie bardziej pewna!
To na pewno nie są wełnowce. To jakaś choroba a nie robaki. Mniejsze bąble wyglądają jak pryszcze na kaktusie a większe jak jakiś liszaj :/ Najlepiej jakbym zrobił zdjęcie i tu wrzucił ale na zdjęciach tak tego nie widać. Choroba wywołana grzybami to pewnie nie jest bo wilgotność i podłoża i powietrza jest ok.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Sugeruję wkleić zdjęcie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Teraz wypatrzyłem na tym kaktusie jeszcze kilka malutkich czarnych, błyszczących robaczków. Są całkiem malutkie jak np ziarenko soli, chodzą normalnie, nie skaczą. Jutro podładuję aparat i postaram się zrobić jakieś zdjęcie żeby było wszystko widać
- Meir
- 100p
- Kontakt:
To najprawdopodobniej przędziorki. Widać jeszcze pajęczynki gdzieś? Koniecznie odizoluj roślinę i zobacz czy inne nie mają tego samego. One się podmuchem wiatru przenoszą nawet. Jeżeli kaktus jest miękki to już go zjadły, ale można jeszcze spróbować ratować.
Kochani, jakiś czas temu zadałem pytanie i niestety nie doczekałem się pomocy, rozumiem natłok pytań i problemów. Ponawiam jednak moje zapytanie. Po ukończonym kwitnieniu rebuti część skórki kaktusa z której wychodziły pąki kwiatowe stała się żółtawa, ciernie również jakby były słabsze. Wyciągnąłem roślinkę z ziemi aby sprawdzić stan korzeni i aby przesuszyć kaktusa. Czy mam się czego obawiać czy może to normalne osłabienie rośliny po kwitnieniu, co wywołało zmianę koloru skórki?
Zamieszczam zdjęcia, może nie są najlepszej jakości, ale różnicę widać.
https://plus.google.com/photos/10096655 ... tTWkfCijAE
Zamieszczam zdjęcia, może nie są najlepszej jakości, ale różnicę widać.
https://plus.google.com/photos/10096655 ... tTWkfCijAE
Pozdrawiam, Kuba
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Pod linkiem podanym przez Ciebie widzę 3 fotki. Moje sugestie do zdjęć zaczynając od lewej strony:
1. Roślina wygląda na martwą lub w stanie agonalnym. Albo jest to poważna infekcja grzybowa albo ekstremalna inwazja przędziorka albo jedno i drugie. System korzeniowy w fatalnym stanie, brak włośników, nie ma pewności, czy korzenie są żywe.
2. Roślinka wygląda znośnie, ale to egzemplarz po przejściach, dolna warstwa martwej tkanki sugeruje jakieś problemy w przeszłości, korzenie wyglądają źle, brak włośników świadczący o infekcji systemu korzeniowego.
3. Kwitnąca roślinka wsadzona do doniczki, z tej perspektywy niczego złego nie widać.
1. Roślina wygląda na martwą lub w stanie agonalnym. Albo jest to poważna infekcja grzybowa albo ekstremalna inwazja przędziorka albo jedno i drugie. System korzeniowy w fatalnym stanie, brak włośników, nie ma pewności, czy korzenie są żywe.
2. Roślinka wygląda znośnie, ale to egzemplarz po przejściach, dolna warstwa martwej tkanki sugeruje jakieś problemy w przeszłości, korzenie wyglądają źle, brak włośników świadczący o infekcji systemu korzeniowego.
3. Kwitnąca roślinka wsadzona do doniczki, z tej perspektywy niczego złego nie widać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek