Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 23 lut 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dołączam się do eksperymentu w bardzo późnym momemncie, a prawdę mówiąc to ratuję swoje uprawy pomidorów przed ZZ. Wykonałem OW zgodnie z przepisem forumowicz, reakcja przy wlewaniu zawiesieny była marna, dlatego zanim dolałem wody jeszcze przemieszałem kilka razy - pieniło się. Następnie zrobiłem próbę samej kredy, zgodnie z zaleceniami forumowicz - kreda rozpuściła się. Oprysk już wykonałem i czekam na efekty. Dzisiaj rano kilkanaście liści z ZZ , na 51 krzaków. Zobaczymy jak będzie dalej. A kredę wziąłem sobie z podwórka i ją rozbiłem na pył. W końcu mieszkam na ternach gdzie jej jest pod dostatkiem
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
O ile dobrze kojarzę to opryski są zapobiegawcze przed wystąpieniem zarazy. Jeżeli już jest opryski będą nieskuteczne i trzeba użyć chemii. Jak źle zrozumiałem to mnie poprawcie.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Witam
Mam pytanie odnośnie HT: kiedy dokładnie się dodaje zioła ? W przepisie pisze że po braku wyczuwalnej słodkości, chciałbym określić dokładnie kiedy. Robimy z kolegą. Ja dodałem zioła po ok 4 godzinach (podobnie jak się robi wino owocowe) a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda - jeżeli tak to cały proces maceracji trwałby znacznie dłużej niż tydzień. Proszę o radę osób co już to robiły.
Mam pytanie odnośnie HT: kiedy dokładnie się dodaje zioła ? W przepisie pisze że po braku wyczuwalnej słodkości, chciałbym określić dokładnie kiedy. Robimy z kolegą. Ja dodałem zioła po ok 4 godzinach (podobnie jak się robi wino owocowe) a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda - jeżeli tak to cały proces maceracji trwałby znacznie dłużej niż tydzień. Proszę o radę osób co już to robiły.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Niestety, kolega postępuje prawidłowo.zb_szek_ pisze:a on czeka aż drożdże całkiem przerobią cukier i wtedy doda -
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Dziękuję. Trudno - robię od nowa.
-- 14 lip 2014, o 09:24 --
-- 14 lip 2014, o 09:24 --
A z tego nastawu już nic nie będzie ? żadnego pożytku ? Wylać ? szkoda mi czasu bo wiadomo - choróbska nie czekają aż mi się zmacerujezb_szek_ pisze:Dziękuję. Trudno - robię od nowa.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja bym wylała, przecież to alkohol 'wyciąga' potrzebne związki z ziół, Ty wsypałeś zioła kiedy jeszcze tego alkoholu nie było, więc logiczne, że raczej nic z tego nie będzie. A jak Ci na czasie zależy, to przecież możesz kupić pół litra wódki, będziesz miał HT w ciągu półtora dnia. No i rób tak, jak jest w przepisie, a nie po swojemu.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Niekoniecznie. Można po ustaniu fermentacji dodać znowu zioła np. po 20g zamiast po 40g. Albo teraz przecedzić przez sitko do nowej butelki i dalej prowadzić jak w przepisie - i chyba tak zrobię.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Rób jak uważasz, ja wolę nie kombinować i mieć dobry preparat. Z drugiej strony piszesz, że szkoda Ci czasu, a przerabiasz po swojemu przepis tracąc ten cenny czas No ale to Twoje pomidory i Twój wybór
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Jak długo fermentuje u was zacier? W przepisie jest napisane, że powinno to trwać do momentu braku wyczuwalnego smaku cukru. U mnie trwało to 2,5 dnia. Czy nie było to za szybko?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja miałam 1.5 tygodnia. U góry klarowna ciecz, "śmieci" drożdżowe na dole, mocny zapach alkoholu. Całość przykryta była przepuszczalną ścierką, by nic nie wpadło, ale dostawało się powietrze.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
U mnie cukru nie było czuć, ale smak alkoholu też nie był jakiś silny. Chyba coś poszło nie tak. Dałem litr wody 25 dkg cukru i 5 dkg drożdy.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Pytanie dotyczy oprysku HT. Powiedzcie mi czy można do maceracji użyć denaturatu (oczywiście rozcieńczony do ok 40%) ?
Zawsze by to było szybciej niż przy drożdżach, prościej no i również niedrogo.
Zawsze by to było szybciej niż przy drożdżach, prościej no i również niedrogo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
U mnie pierwszy zacier podobnie. Musiał nie być do końca przefermentowany, bo jak dodałam zielsko to zaczęło się burzyć. Teraz ten - zero reakcji (tak samo jak wtedy, gdy HT robiłam na wódce).
Ja bym nie dawała denaturatu, bo jednak to co pryskam potem jem...
Ja bym nie dawała denaturatu, bo jednak to co pryskam potem jem...