Identyfikacja róż - część 5
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 5
1. pierwsze moje skojarzenie to pilgrim
3 chyba iceberg
3 chyba iceberg
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewita, dziękuję. Też tak mi się wydawało. Ten Pilgrim jest piękny. Czy da się te dwie róże prowadzić tak, żeby nie były pnące, czy wymagają podpór?
Przy okazji Twoja nr.4 to może Pink Peace. A tą Queen of Sweden łatwiej by było rozpoznać po kwiatach mniej otwartych. Queen of Sweden ma charakterystyczne liście- niezbyt ładne-zaokrąglone i jakby podwinięte, o nierównej powierzchni.
Moja królowa

Przy okazji Twoja nr.4 to może Pink Peace. A tą Queen of Sweden łatwiej by było rozpoznać po kwiatach mniej otwartych. Queen of Sweden ma charakterystyczne liście- niezbyt ładne-zaokrąglone i jakby podwinięte, o nierównej powierzchni.
Moja królowa

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Emi128The Pilgrim należy do grupy róż: nowoczesne odmiany róż krzewiastych (róże parkowe – angielskie). Krzew Róży parkowej The Pilgrim jest rozłożysty, wyprostowany, szybko rośnie. Kwiaty pełne, wklęsłe, średnicy 11 cm, płaskie kiedy otwarte, złożone z żółtych, aksamitnych, płatków prawie białych na obrzeżach. Rozsiewają bardzo silny, słodki zapach. Kwitnienie od lata do jesieni. Liście ciemnozielone, obfite. Wysokość krzewu 1,1 m Szerokość 1,1 m.
Faktem jest, że tak naprawdę jeżeli pozwolimy róży bez formowania krzewu, podcinania to będzie hulać w górę i na boki, u mnie kilka tak ma, brak dyscypliny i moje lenistwo. ale ja uwielbiam takie "potworki". Przykładem u mnie jest np.Ilmenau robi u mnie za pnącą a powinna 0,60 cm
Faktem jest, że tak naprawdę jeżeli pozwolimy róży bez formowania krzewu, podcinania to będzie hulać w górę i na boki, u mnie kilka tak ma, brak dyscypliny i moje lenistwo. ale ja uwielbiam takie "potworki". Przykładem u mnie jest np.Ilmenau robi u mnie za pnącą a powinna 0,60 cm

- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Powiedziałabym, że to 'Marathon'
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- tara
Mam taką pod nazwą Heidetraum
- LaViol
- 500p
Są podobne, jednak 'Heidetraum' ma kwiaty półpełne, a te są puste jak u 'Marathon'.tara pisze:Mam taką pod nazwą Heidetraum
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."

- ewita44
Emi128
Znając życie Pilgrim pewnie będzie wymagać podpory z uwagi, jak pisze Tara cyt." jeżeli pozwolimy róży bez formowania krzewu, podcinania to będzie hulać w górę i na boki " i będzie uginać się pod ciężarem swoich masywnych kwiatów pomimo silnych pędów.
Co do Iceberga to chyba też bym jej dała podporę. Bo jak widzę mego różanego potwora Gizelkę to ona pomimo mniejszych kwiatów wspiera się i na podporze i na siatce ogrodzeniowej.
Znając życie Pilgrim pewnie będzie wymagać podpory z uwagi, jak pisze Tara cyt." jeżeli pozwolimy róży bez formowania krzewu, podcinania to będzie hulać w górę i na boki " i będzie uginać się pod ciężarem swoich masywnych kwiatów pomimo silnych pędów.
Co do Iceberga to chyba też bym jej dała podporę. Bo jak widzę mego różanego potwora Gizelkę to ona pomimo mniejszych kwiatów wspiera się i na podporze i na siatce ogrodzeniowej.
- LaViol
- 500p
'Gardina'?

- tara
Giardina ma mocny słodki zapach a jak u Ciebie z zapachem?
Ma mniejsze kwiaty niż Giardina i praktycznie nie pachnie. Jest też bardziej "blada".
- ewita44
Witam
Mam prośbę o zidentyfikowanie moich nn
1. Moja tegoroczna nn, podejrzewam,że może to być Graham Thomas ale pewności nie mam. Trochę pachnie.

2. NN2, pachnie.

3. NN3. Tegoroczna rabatówka, nie ma zapachu, kwiaty ok 5-6 cm, kolor biało-fuksjowy.

4. NN4 , lekko pachnie.

5. NN5, nie wyczuwam zapachu.

6. NN6 tegoroczna rabatówka, kwiaty ok 4-5 cm, na razie nie wyczuwam zapachu, kwiaty na początku mocno pomarańczowe, potem płowieją. Ostatnie zdjęcie najwierniej oddaje kolor.

7. NN7, rabatówka, kwiaty ok. 4-5 cm różowe, potem nieładnie płowieją i wygląda jak różowy plastik, nie pachnie.

8. NN8 podobna do mojej Monici , chyba to też ona.

z góry dziękuję za podpowiedzi
Mam prośbę o zidentyfikowanie moich nn
1. Moja tegoroczna nn, podejrzewam,że może to być Graham Thomas ale pewności nie mam. Trochę pachnie.

2. NN2, pachnie.

3. NN3. Tegoroczna rabatówka, nie ma zapachu, kwiaty ok 5-6 cm, kolor biało-fuksjowy.

4. NN4 , lekko pachnie.

5. NN5, nie wyczuwam zapachu.

6. NN6 tegoroczna rabatówka, kwiaty ok 4-5 cm, na razie nie wyczuwam zapachu, kwiaty na początku mocno pomarańczowe, potem płowieją. Ostatnie zdjęcie najwierniej oddaje kolor.

7. NN7, rabatówka, kwiaty ok. 4-5 cm różowe, potem nieładnie płowieją i wygląda jak różowy plastik, nie pachnie.

8. NN8 podobna do mojej Monici , chyba to też ona.

z góry dziękuję za podpowiedzi

- tara
moim zdaniem ale porównaj
nr 1 Graham Thomas
nr 2 Barcarole
nr 3 Papageno ma też paski czerwone ale mimo wszystko to "jedna rodzina"
nr 4 Alabaster
nr 5 Big Purle tylko dlaczego nie pachnie? lub Burgund 81