Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Cudne ! Moje nie chcą jeszcze kwitnąć. Pąki takie małe są i coś długo zajmuje im by je otworzyć. Muszę być cierpliwa.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Gaura, selli
Moje już posadzone w docelowych donicach na latarniach wzdł?ż wejścia do domu - dla towarzystwa dostały begonie zwisającą.

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Aniu, dziękuję
moje pewnie w poniedziałek powędrują w miejsca docelowe.
Lubię niecierpki, bo jak się już wysadzi, to są właściwie "bezobsługowe".

Lubię niecierpki, bo jak się już wysadzi, to są właściwie "bezobsługowe".
Pozdrawiam, Kasia
Pierwszy raz siałam niecierpki waleriana i zamierzam je posadzić do gruntu. Podpowiedzcie proszę jak gęsto je sadzić. NIe wiem jak bardzo się rozrastają, a nie chcę żeby potem zagniwały jak będą zbyt gęsto. Wolę się podzielić sadzonkami z sąsiadkami niż potem wyrywać i wyrzucać.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- ewelkacha88
Witajcie. Po raz pierwszy siałam niecierpki walleriana na próbę i jestem z nich absolutnie zadowolona. To mój faworyt na wystawę północną. Mimo braku słońca kwitnie nieprzerwanie
. Może pokrój nie jet idealny, bo niektóre sadzonki złamała córka jeszcze w fazie malucha ale mimo to nie widać tego tak bardzo jak pokryte są kwiatami. W przyszłym roku niecierpek będzie dominował przed moim domem . Mam tylko nadzieje, że siew się uda . Pozdrawiam
.

- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ewelinka- piękne
Czym je zasilasz? Ja też siałam swoje waleriana, porosły duże, ale słabo kwitną- w porównaniu do Twoich.

Czym je zasilasz? Ja też siałam swoje waleriana, porosły duże, ale słabo kwitną- w porównaniu do Twoich.
Pozdrawiam -Marta
Moje posadzone do gruntu w półcieniu kwitną nawet ładnie, ale w upały "cierpiały" strasznie. Więdły jak tylko zobaczyły odrobinę słońca. Musiałam podlewać nawet trzy razy dziennie.
- ewelkacha88
Witajcie. Emilko79 w zasadzie niczym szczególnym. Po prostu od czasu do czasu zasilę florovitem do kwitnących . W zasadzie to prawie cały czerwiec nie było mnie w domu a mąż podlewał je tylko wodą . Fakt- późno zaczęły kwitnąć bo w drugiej połowie czerwca ale za to jak ! Może w końcu jakieś kwiaty mnie po prostu polubiły ;) .
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
Re: Niecierpek,czy nadaje sie do gruntu ?
Oto mój festiwal "Niecierpków Waleriana'

Pierwsze moje wysiane z nasion kwiatki
. Na koniec kwietnia posiałem nasiona do kuwety, która sobie stała na parapecie, przesadzone do gruntu w czerwcu br. Nasiona kupione w sklepie ogrodniczym - miks kolorów.
Tylko nie mam czasu na opielenie rabaty

Pierwsze moje wysiane z nasion kwiatki

Tylko nie mam czasu na opielenie rabaty

Chłop z Mazur
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Re: Niecierpek,czy nadaje sie do gruntu ?
Niestety, nie przeżyły;(Wolusia pisze:Czy rozsypane nasiona niecierpka przeżyją w gruncie?W zeszłym roku miałam pierwszy raz tę roślinkę, ale strąki przy muśnięciu pękały i nasiona się rozsypywały...
Może wydać się śmieszne, ale macie może jakieś pomysły na zacienienie niecierpków w gruncie na czas upałów?
Takie upały jak ostatnio i jakie znów zapowiadają, to nie przelewki, szkodzą tym kwiatom.Ostatnio biegałam z koszami wiklinowymi, ale mam ich za mało.U sąsiadki widziałam parasolki, ale wiatr je zwiewał.

Ja nie zacieniam. Rzeczywiście cierpią i więdną jak słonko przygrzeje, ale potem na szczęście się podnoszą. Podlewam wtedy 2, a nawet 3 razy dziennie. U mnie większe szkody poczynił tydzień deszczu niż tydzień skwaru. Po tygodniu padania padły mi niecierpki w skrzynce, którym prawdopodobnie zalało korzenie mimo odpływów i jeden w gruncie też prawdopodobnie z nadmiaru wody.