Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Cudne ! Moje nie chcą jeszcze kwitnąć. Pąki takie małe są i coś długo zajmuje im by je otworzyć. Muszę być cierpliwa.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Gaura, selli ;:138 Moje już posadzone w docelowych donicach na latarniach wzdł?ż wejścia do domu - dla towarzystwa dostały begonie zwisającą.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Aniu, dziękuję :D moje pewnie w poniedziałek powędrują w miejsca docelowe.
Lubię niecierpki, bo jak się już wysadzi, to są właściwie "bezobsługowe".
Pozdrawiam, Kasia
jagusia111

Post »

Pierwszy raz siałam niecierpki waleriana i zamierzam je posadzić do gruntu. Podpowiedzcie proszę jak gęsto je sadzić. NIe wiem jak bardzo się rozrastają, a nie chcę żeby potem zagniwały jak będą zbyt gęsto. Wolę się podzielić sadzonkami z sąsiadkami niż potem wyrywać i wyrzucać.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sporo czasu minęło od ostatnich wpisów i zdjęć. Co prawda mam niecierpki pozyskane ze szczepek od przezimowanej "matki", ale Wy pochwalcie się swoimi niecierpkami. Pozdrawiam ;:173
Obrazek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Moje z zimowych siewów i od selli.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Po raz pierwszy siałam niecierpki walleriana na próbę i jestem z nich absolutnie zadowolona. To mój faworyt na wystawę północną. Mimo braku słońca kwitnie nieprzerwanie ;:138 . Może pokrój nie jet idealny, bo niektóre sadzonki złamała córka jeszcze w fazie malucha ale mimo to nie widać tego tak bardzo jak pokryte są kwiatami. W przyszłym roku niecierpek będzie dominował przed moim domem . Mam tylko nadzieje, że siew się uda . Pozdrawiam :wit .
Obrazek
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Ewelinka- piękne ;:oj
Czym je zasilasz? Ja też siałam swoje waleriana, porosły duże, ale słabo kwitną- w porównaniu do Twoich.
Pozdrawiam -Marta
jagusia111

Post »

Moje posadzone do gruntu w półcieniu kwitną nawet ładnie, ale w upały "cierpiały" strasznie. Więdły jak tylko zobaczyły odrobinę słońca. Musiałam podlewać nawet trzy razy dziennie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Emilko79 w zasadzie niczym szczególnym. Po prostu od czasu do czasu zasilę florovitem do kwitnących . W zasadzie to prawie cały czerwiec nie było mnie w domu a mąż podlewał je tylko wodą . Fakt- późno zaczęły kwitnąć bo w drugiej połowie czerwca ale za to jak ! Może w końcu jakieś kwiaty mnie po prostu polubiły ;) .
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57

Re: Niecierpek,czy nadaje sie do gruntu ?

Post »

Oto mój festiwal "Niecierpków Waleriana'

Obrazek

Pierwsze moje wysiane z nasion kwiatki :tan . Na koniec kwietnia posiałem nasiona do kuwety, która sobie stała na parapecie, przesadzone do gruntu w czerwcu br. Nasiona kupione w sklepie ogrodniczym - miks kolorów.
Tylko nie mam czasu na opielenie rabaty :?
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Re: Niecierpek,czy nadaje sie do gruntu ?

Post »

Wolusia pisze:Czy rozsypane nasiona niecierpka przeżyją w gruncie? :( W zeszłym roku miałam pierwszy raz tę roślinkę, ale strąki przy muśnięciu pękały i nasiona się rozsypywały...
Niestety, nie przeżyły;(
jagusia111

Post »

Moje niecierpki waleriana w gruncie. Trochę ostatnio ucerpiały przez deszcza.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może wydać się śmieszne, ale macie może jakieś pomysły na zacienienie niecierpków w gruncie na czas upałów? :roll: Takie upały jak ostatnio i jakie znów zapowiadają, to nie przelewki, szkodzą tym kwiatom.Ostatnio biegałam z koszami wiklinowymi, ale mam ich za mało.U sąsiadki widziałam parasolki, ale wiatr je zwiewał.
jagusia111

Post »

Ja nie zacieniam. Rzeczywiście cierpią i więdną jak słonko przygrzeje, ale potem na szczęście się podnoszą. Podlewam wtedy 2, a nawet 3 razy dziennie. U mnie większe szkody poczynił tydzień deszczu niż tydzień skwaru. Po tygodniu padania padły mi niecierpki w skrzynce, którym prawdopodobnie zalało korzenie mimo odpływów i jeden w gruncie też prawdopodobnie z nadmiaru wody.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”