Papryka do gruntu. Część 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
No cóż, albo uprawy w sztucznym świetle, albo oszczędność. Forsa wydana na wąż i zasilanie do niego pójdzie cała w wygląd, nie da nic roślinom, więc jaka tu oszczędność?
Zielonym do góry!!!
Witam, szukam papryki lekko ostrej nie za dużej do nadziania serem i w słoiki. W paprykach jestem zielona, przeglądam wątki paprykowe i nic.
Może ktoś doradzi, papryka pod chmurką będzie rosła.
pozdrawiam Karina
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Bixxx ma rację. To że są to ledy, nie oznacza wcale, że one mają odpowiednie widmo światła. A świetlówka może być faktycznie lepszym rozwiązaniem. No coś za coś
Ja przez ten sezon również myślałem o tym by trzymać siać papryki na zimę
Planowałem jednak korzystać jeszcze z światła dziennego. W ten sposób można trochę zaoszczędzić, jednak wymaga to trochę więcej pracy
Wystawiasz roślinke o 8rano na parapet, słońce świeci teraz jakoś do 15, co daje 7h. Następnie przedłużasz jej dzień sztucznie do 12h, czyli świecisz 5
Jednak zmieniły mi się obowiązki i nie miałbym fizycznie możliwości tego dopilnować
Jednak coraz bardziej mnie kusi by coś wysiać
-- 25 lis 2014, o 15:47 --

Ja przez ten sezon również myślałem o tym by trzymać siać papryki na zimę

Jednak zmieniły mi się obowiązki i nie miałbym fizycznie możliwości tego dopilnować

Jednak coraz bardziej mnie kusi by coś wysiać

-- 25 lis 2014, o 15:47 --
Do nadziewania polecana jest Red Cherry Largepouder pisze:Witam, szukam papryki lekko ostrej nie za dużej do nadziania serem i w słoiki. W paprykach jestem zielona, przeglądam wątki paprykowe i nic.
Pouder świetna do nadziewania jest Red Cherry Large i jest średnio ostra,a nawet półostra dla wprawionych "zjadaczy" ostrości.
Oto ona:

O widzę,że Błażej już napisał
Oto ona:

O widzę,że Błażej już napisał

- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Tzn. światło LEDowe nie pozwala roślinom przeprowadzać skutecznie fotosyntezyBixxx pisze:No cóż, albo uprawy w sztucznym świetle, albo oszczędność. Forsa wydana na wąż i zasilanie do niego pójdzie cała w wygląd, nie da nic roślinom, więc jaka tu oszczędność?

Bo wąż już mam, dotąd służył jako dekoracja.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Geniodekt pisze:A ja zamierzam użyć takiego diodowego węża świecącego. Mogę go owinąć i przymocować na każdą z półeczek na regaliku i postawić przed oknem. Co myślicie ?
Śliczny wąż,nie za wcześnie na ubieranie choinki?

Luuudzieeee ,używajcie głów do myślenia,nie tylko do noszenia włosów!
Kupując świetlówkę liniową o mocy np.18 W,mamy strumień świetlny (ilość światła) ok 1300 lumenów za 7 złotych."Żarówka "ledowa" za 30 złotych o mocy 4 W ma strumień 250-300 lumenów,więc ,żeby mieć to samo, trzeba wydać 150 złotych.W portfelu zostaje 143 złote na prąd do zasilania świetlówki.Do wymaganego natężenia oświetlenia dla prawidłowego wzrostu rozsady,czyli 6-8 tyś. luksów (6-8 tyś lumenów /m2) potrzeba 5 świetlówek 18 W za 35 zł,albo 25 "rewelacyjnych i energooszczędnych ",źródeł światła na ledach ,za 750 złotych.

Dzięki za nazwę papryki do nadziewania, mam nadzieję, że nie za ostra , bo ze mnie słaby pożeracz ostrości. Jak nie dla mnie to się zięć ucieszy. 

pozdrawiam Karina
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Łagodnie ostra
Ja sobie chrupałem jak jabłka
Aż po chwili pomyslalem, że już czas na ostrzejszą i.. Myliłem się
Te ostrą musiałem mocno przegryźć 
Kolejna część wątku jest tutaj