Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Allianz jest naprawdę świetny. Wczoraj otwarte słoiki do sałatki itd i ogórki tak twarde i chrupiące że hej. ;:7 Połowe z pierwszego słoika odrazu zjadłem. :D
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja kombinowałem z wieloma odmianami, jedne bardzo plenne inne mniej. Osobiście preferuję Śremski i Polonez. Zauważyłem moim zdaniem istotną rzecz. Jeżeli pozwoli się ogórkom piąć w górę zamiast płożyć po ziemi to bez względu na odmiane zwiększy się plenność i długość zbiorów.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy jakiś ogórkowy mędrzec potrafi mi powiedzieć czym się różni Śremski F1 od zwykłego Śremskiego? Przeglądałem oferty nasion i natknąłem się na taką ofertę. Czy to pic i galareta, pomyłka, czy rzeczywiście jest jakaś różnica?
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27

Post »

F1 oznacza że to pierwsze pokolenie po zapyleniu.
Gdyby chcieć z takich ogórków zebrać nasiona i zasiać w kolejnym roku to niekoniecznie otrzymamy takie same ogórki jak z nasion orginalnych.
Pozdrawiam Paweł
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pewnie tym, że Śremski F1 ma dodatkowo w nazwie "Nowy" a Śremski bez eFki to odmiana ustalona.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dawno już nie odzywałem się w wątkach warzywnych ale nie zgadzam się z tym co napisał kaLo więc podzielę się swoją wiedzą o ogórku Śremski F1. Jest to odmiana heterozyjna ( jej początki sięgają roku 1988), której właścicielem jest "Spójnia" Nochowo. Nie ma odmiany ustalonej o tej nazwie więc prawdopodobnie jeżeli ktoś sprzedaje nasiona pod tą nazwą bez zaznaczenia, że to mieszaniec heterozyjny albo sprzedaje materiał z niepewnego źródła albo wprowadza kupujących w błąd. Od 2014 roku mamy na rynku nową odmianę Śremski Nowy F1 a jego główną zaletą jest znacznie zwiększona tolerancja na mączniaka rzekomego. Ta nowsza odmiana ma nieco ciemniejszy kolor a owoce są smuklejsze. Na rynku znajdują się jeszcze nasiona odmiany Śremianin F1.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja w sezonie 2020 mam zamiar powrócić z ogórkami do tunelu. Teoretycznie uprawa ogórków z pomidorami w jednym tunelu nie jest wskazana ale mam nadzieję, że trochę owoców zbiorę. Pod ogórki przeznaczę 1 rządek o długości 5m, rośliny (rozsada z 3-5 liśćmi=4 tygodniowa) posadzę ok. 20-25 IV w 10 l wiaderkach bez dna. Początkowo planowałem odmianę Panandra F1 ale ostatecznie będzie SV 3506 CV. Powinno się zmieścić ok 15 roślin. W gruncie będę uprawiał ogórki odmiany Monisia F1.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

przemek1136....piękne dzięki za wyjaśnienie sprawy! ;:180 Więc szukam Śremski nowy.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

W zasadzie o ile mnie pamięć nie myli już w pierwszym roku pojawienia się Śremskiego Nowego nabyłem go w większym opakowaniu zachęcony opisem o podwyższonej tolerancji na mączniaka rzekomego.I to się sprawdziło.Zalety tej odmiany w tym momencie się w zasadzie skończyły,smakiem nie dorastał "zdechlakowi"Śremskiemu do pięt a plenność jak na ogórka na poziomie tragicznym.Od tego czasu pozostałość opakowania leży na samym dnie skrzynki z nasionami innych warzyw.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Ze swojej strony mogę polecić capricorn i solon. Odmiany uprawiam już kilka lat. Ogóreczki do końca bardzo kształtne, chrupiące po zakiszeniu bez pustych komór. W następnym sezonie przetestuję allianz
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po przeczytaniu wątku mam ochotę posiać Monisię /w tunelu i w gruncie/. Czy ogórki partenokarpiczne w gruncie można posiać obok tych zwykłych "niepartenokarpicznych"?.Chcę posiać Oktapusa i Soplicę.Ewentualnie jaką odległość zachować?
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
minimisia
100p
100p
Od: 17 maja 2007, o 11:42

Post »

Można. Ja działam w tamtym roku Zuzannę obok Soplicy i ładnie owocowały

-- Pn 27 sty 2020 17:19 --

Siałam*
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Arnika2 pisze:Po przeczytaniu wątku mam ochotę posiać Monisię /w tunelu i w gruncie/. Czy ogórki partenokarpiczne w gruncie można posiać obok tych zwykłych "niepartenokarpicznych"?.Chcę posiać Oktapusa i Soplicę.Ewentualnie jaką odległość zachować?
Miałam już drugi rok Monisię, a przy niej Tessa, Octopus, Szeryf i kilka resztek z paczek nasion- Monisia owocowała równiutkimi, długimi i nie przerośniętymi na szerokość ogórkami. W ogóle jej nie szkodziło towarzystwo innych odmian (które z resztą szybko padły bez oprysków). Naprawdę super odmiana.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”