Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Korzenie są zaskakująco w bardzo dobrym stanie w porównaniu do części nadziemnej, chociaż i tak nie ma tragedii. Część liści jest zdrowa, teraz kwestia żeby podjęła wzrost.
Osobiście teraz testuje u siebie Asahi, bo jak pisałem wcześniej moją Adansonii zaatakowały przędziorki, na szczęście w porę zareagowałem, jednak wstrzymała na jakiś czas wzrost. Dlatego m.in. pomyślałem, że mogę czymś ją wspomóc i użyłem w/w preparatu. I teraz ciekawostka, na drugi albo trzeci dzień po oprysku podjęła wzrost. Jestem ciekawy czy to wskutek użycia preparatu czy tylko zbieg okoliczności. Kupiłem też z myślą o paru jeszcze innych roślin, ale myślę że Twojej Monsterze możesz spróbować zaserwować teraz oprysk tym preparatem.
Osobiście teraz testuje u siebie Asahi, bo jak pisałem wcześniej moją Adansonii zaatakowały przędziorki, na szczęście w porę zareagowałem, jednak wstrzymała na jakiś czas wzrost. Dlatego m.in. pomyślałem, że mogę czymś ją wspomóc i użyłem w/w preparatu. I teraz ciekawostka, na drugi albo trzeci dzień po oprysku podjęła wzrost. Jestem ciekawy czy to wskutek użycia preparatu czy tylko zbieg okoliczności. Kupiłem też z myślą o paru jeszcze innych roślin, ale myślę że Twojej Monsterze możesz spróbować zaserwować teraz oprysk tym preparatem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- calathea098
- 100p
- Od: 25 kwie 2020, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Dzięki wielkie za podpowiedź! Zakupię czym prędzej i przetestuję. Nawet myślałam ostatnio o jakimś stymulatorze dla mojej biednej haworsji, która od ubiegłego roku w ogóle nie zamierza zacząć rosnąć.
Znalazłam w internecie coś takiego, czy może być taka firma?
Znalazłam w internecie coś takiego, czy może być taka firma?
Pozdrawiam Emilia
- norbert76
Producent nie ma znaczenia, bo skład jest taki sam.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ja jeszcze w sprawie minimy.
Czy musi być posadzona w tym tak zwanym "mixie"? Mam ziemię, perlit, gruby i drobny keramzyt. Tylko nie mam podłoża dla storczyków. Obejdzie się, czy szukać koniecznie? I znów co ze stanowiskiem? Wszędzie piszą półcień. Ale dla adansoni też tak pisali, a lepiej jej na słońcu. Nie wiem czy mogę minimę postawić obok. Intuicja podpowiada, że mają takie same wymagania ;)
Ktoś ma i podpowie?
Czy musi być posadzona w tym tak zwanym "mixie"? Mam ziemię, perlit, gruby i drobny keramzyt. Tylko nie mam podłoża dla storczyków. Obejdzie się, czy szukać koniecznie? I znów co ze stanowiskiem? Wszędzie piszą półcień. Ale dla adansoni też tak pisali, a lepiej jej na słońcu. Nie wiem czy mogę minimę postawić obok. Intuicja podpowiada, że mają takie same wymagania ;)
Ktoś ma i podpowie?
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olcia609
te wszystkie przepisy na "xxx"r sprowadzają się do jednego: zrobienia przepuszczalnego podłoża.
Uważam, że można to osiągnąć bez dziesięciu składników
Co do stanowiska: postaw i obserwuj. Moja Adansonii teraz powędrowała dalej od okna, zobaczę jak jej tam będzie. Na słonecznym parapecie było jej średnio.
te wszystkie przepisy na "xxx"r sprowadzają się do jednego: zrobienia przepuszczalnego podłoża.
Uważam, że można to osiągnąć bez dziesięciu składników
Co do stanowiska: postaw i obserwuj. Moja Adansonii teraz powędrowała dalej od okna, zobaczę jak jej tam będzie. Na słonecznym parapecie było jej średnio.
- norbert76
Drodzy, pojęcie półcień jest pojęciem względnym. Należy przede wszystkim uwzględnić jedną rzecz, nasze mieszkania z reguły są ciemne, szyba okienna działa jak filtr, do tego trzeba uwzględnić wystawę oraz warunki na zewnątrz - drzewa czy inne budynki w bliższym sąsiedztwie, itd. Każdy z nas ma nieco inne warunki uprawy i u jednego półcień będzie powiedzmy metr od okna, a u innego tuż za parapetem. Poza tym istotna sprawa, wybierając stanowisko dla rośliny tropikalnej musimy uwzględnić niekorzystny okres jesienno-zimowy, kiedy jest zbyt mało światła.
Jeśli mamy do dyspozycji np. północną wystawę, to generalnie tylko parapet wchodzi w grę. Przy wschodniej Monstery będą dobrze rosnąć w pobliżu okna, ale już Adansonii powinna stać na parapecie (znam z własnego doświadczenia, bo jak ta monstera będzie miała za mało światła to będzie się wyciągać, tzn. odległości między liśćmi będą większe, a w skrajnych przypadkach palikować, czyli wypuszczać długie bezlistne pędy). Podobnie zachowuje się monstera karsteniana, więc też poszła na parapet). Rhapidophora z kolei u mnie rośnie około metra od okna (wschodnia wystawa), ale widzę że mogła by stać nieco bliżej. Inna sprawa, że mam zastawiony parapet, co również wpływa na ilość światła padającego w głębi pomieszczenia. Dodam jeszcze, że mam okno przez całą szerokość pokoju plus drzwi balkonowe oraz w zasadzie przez cały rok po 10h włączone mam doświetlanie.
Pamiętajmy o jednym, lekka dawka porannego słońca nie powinna zaszkodzić, z kolei żeby nie trzymać na parapecie południowej wystawy, podobnie trzeba uważać przy zachodniej.
Tak więc, moja rada. Przeanalizuj to co napisałem, jeśli nie masz południowej wystawy postaw w okolicach około metra od okna i obserwuj jak będzie rosła. Jeśli pomimo nawożenia, podpórki zacznie wypuszczać małe liście, znaczy się że ma za mało światła.
W kwestii podłoża, powinno być w zasadzie takie same jak w przypadku Monstery. Podłoże do storczyków nie jest absolutnie wymagane, może być mix ziemi, żwirku i keramzytu.
Jeśli mamy do dyspozycji np. północną wystawę, to generalnie tylko parapet wchodzi w grę. Przy wschodniej Monstery będą dobrze rosnąć w pobliżu okna, ale już Adansonii powinna stać na parapecie (znam z własnego doświadczenia, bo jak ta monstera będzie miała za mało światła to będzie się wyciągać, tzn. odległości między liśćmi będą większe, a w skrajnych przypadkach palikować, czyli wypuszczać długie bezlistne pędy). Podobnie zachowuje się monstera karsteniana, więc też poszła na parapet). Rhapidophora z kolei u mnie rośnie około metra od okna (wschodnia wystawa), ale widzę że mogła by stać nieco bliżej. Inna sprawa, że mam zastawiony parapet, co również wpływa na ilość światła padającego w głębi pomieszczenia. Dodam jeszcze, że mam okno przez całą szerokość pokoju plus drzwi balkonowe oraz w zasadzie przez cały rok po 10h włączone mam doświetlanie.
Pamiętajmy o jednym, lekka dawka porannego słońca nie powinna zaszkodzić, z kolei żeby nie trzymać na parapecie południowej wystawy, podobnie trzeba uważać przy zachodniej.
Tak więc, moja rada. Przeanalizuj to co napisałem, jeśli nie masz południowej wystawy postaw w okolicach około metra od okna i obserwuj jak będzie rosła. Jeśli pomimo nawożenia, podpórki zacznie wypuszczać małe liście, znaczy się że ma za mało światła.
W kwestii podłoża, powinno być w zasadzie takie same jak w przypadku Monstery. Podłoże do storczyków nie jest absolutnie wymagane, może być mix ziemi, żwirku i keramzytu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Hmmm., swoją sadzonkę kupiłem praktycznie z wszystkimi podzielnymi liśćmi. No, ale ok., w sprzyjających warunkach dość szybko rośnie.
W sumie nie ma potrzeby przysypywać pęd podłożem.
W sumie nie ma potrzeby przysypywać pęd podłożem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
No na taką też liczyłam. Przynajmniej na zdjęciu tak wyglądała, dlatego jestem zawiedziona.
Czyli zostawić jak jest, czy jakoś inaczej ją wsadzić?
Czyli zostawić jak jest, czy jakoś inaczej ją wsadzić?
- norbert76
Zostaw jak jest.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mi to w ogóle wygląda jakby rosła dotąd w jakimś ciemnym miejscu. Adansoni jak wypuszcza nowe liście, to są od razu ciemne. Nie ma aż takiej różnicy w kolorze pomiędzy starymi a nowymi. Tutaj młode są bardzo jasne i widać, że bez wcięć. Może jak dam jej jaśniejsze stanowisko, to zacznie wypuszczać"właściwe" liście?
W każdym bądź razie dam znać, coś się też nowego nauczę o tych roślinkach
W każdym bądź razie dam znać, coś się też nowego nauczę o tych roślinkach
- norbert76
Z tymi roślinami jeśli chodzi o wcięcia to jest tak, albo zbyt mało światła, albo musi dojrzeć do ich wypuszczania. Na pewno większa ilość światła nie zaszkodzi, a reszta zależy od tego jak szybko będzie rosła. Moja od zeszłej jesieni urosła gdzieś koło metra.
Jeśli chodzi o kolor liści, to jeśli wszystko jest ok., to standardowo stare liście powinny być ciemno zielone, a młode jasne. W innym wypadku mogło by świadczyć o niedożywieniu albo o niedoborach świetlnych.
Jeśli chodzi o kolor liści, to jeśli wszystko jest ok., to standardowo stare liście powinny być ciemno zielone, a młode jasne. W innym wypadku mogło by świadczyć o niedożywieniu albo o niedoborach świetlnych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pociesza mnie fakt, że szybko rośnie. I to tyle. Zobaczymy co dalej.