Palmy - dyskusje ogólne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

Witam.Jaki to rodzaj palmy?Kupiłem ją dzisiaj w markecie.była tylko nazwa palma na kartce Obrazek
No i jak się z nią obchodzić?Tzn. czy w słońcu może stać i czy dużo podlewać.Tyle co wiem to należy ją zraszać :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

slawekj pisze:Witam.Jaki to rodzaj palmy?Kupiłem ją dzisiaj w markecie.była tylko nazwa palma na kartce Obrazek
No i jak się z nią obchodzić?Tzn. czy w słońcu może stać i czy dużo podlewać.Tyle co wiem to należy ją zraszać :D
To chamaedorea elegans a tu masz link co do jej wymagań http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3958 jak czegoś jeszcze nie będziesz wiedział pytaj. :D :D :D
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

A czy nie jest za późno na przesadzenie ? Bryła była strasznie wysuszona :(
x-C-j
---

Post »

Raczej bym jej teraz już nie przesadzał tylko pozostał przy podlewaniu oraz nawożeniu. Doniczki nie ma zamałej do wielkości rośliny. :D :D :D
x-C-j
---

Post »

Aktualne fotki moich roślin

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Bogata kolekcja i piękne okazy, a jaka różnorodność ?! Pogratulować podejścia do roślin i wytrwałości w oczekiwaniu na zobrazowane tu efekty! Widać, że roślinki to Twoja pasja. Miło popatrzeć. :shock: :o
x-C-j
---

Post »

Kolejne fotki w lepszej jakości
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Widzę Przemo, że stworzyłeś jakąś szklarenkę, czy "terarium" dla roślin. Co to za pomysł? Ale masz super szeroki ten niebieski parapet - co cała kolekcję sukulentów i kaktusów pomieścił. U mnie zaledwie 4-5 doniczki wchodzi na parapet. Pięknie Ci się rozrosły, te niedawno małe jeszcze palmy z 2 i 3 zdjęcia. Najbardziej jednak podoba mi się ta z parapetu (4 i 6 zdj.) kolorowa. Powiedz proszę, co to za okazy na 27, 28 i 29 zdjęciu? Twoja kolekcja zatacza coraz większe kręgi wśród gatunków roślin. ;:63 Kiedy Ty o nie wszystkie dbasz?! Pozdrawiam ;:2
x-C-j
---

Post »

Ostatnie osiem zdjęć to rośliny owadożerne.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Przemo, czy to możliwe, aby ten liść otwierał się od początku lipca i nadal był praktycznie złożony? Jeszcze dodam, że leciutko ( tyci, tyci) mu pomogłam.
Obrazek

A może coś się jej zacięło.
x-C-j
---

Post »

eleka pisze:Przemo, czy to możliwe, aby ten liść otwierał się od początku lipca i nadal był praktycznie złożony? Jeszcze dodam, że leciutko ( tyci, tyci) mu pomogłam.
Obrazek

A może coś się jej zacięło.
To całkowicie normalne bo zaczął się okres powegetacyjny w którym rośliny troszkę zwalniają tempo życiowe, przestają być nawożone, dzień jest krótszy a co za tym idzie dostają mniej światła niż w okresie wegetacji, a to że jeszcze się nie rozwinął w niczym nie przeszkadza spokojnie rozwinie się tyle że trochę więcej czasu mu to zajmie. Palma zaczęła wybijać liść z kłodziny w okresie letnim ale nie zdążyła go całkowicie rozłożyć przed zwolnieniem rozwoju i nic w tym strasznego, poza tym one rosną raczej bardzo wolno. :D :D :D
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witaj Przemo.
Rośliny masz naprawdę ciekawe i bardzo różnorodne. MARZENIE :!: :!: :!:
A jak Ty sobie radzisz z temperaturą dla palm w zimie?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Dzięki, uspokoiłeś mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”