Tuje, żywotniki wymagania glebowe.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tuje - sadzenie

Post »

Witam serdecznie , korzystając z chwili świątecznego lenistwa chciałbym spytać o kilka rzeczy.
W tym tygodniu odbieram tuje Szmaragd 15 szt, a że chciałbym umozliwić im jak najbardziej prawidłowy rozwój, dlatego ten post.
Mam dla nich przeznaczony fragment ogrodu (który powstaje pomalutku ale od czegoś trzeba zacząć) o szerokości 9x1 m, jeszcze jest tam pozostałość po trawniku, i tu mam plany które pewnie zostaną zweryfikowane !
*1-najpierw chcę usunąć całą darń
*2-całość przekopię na głębokość szpadla i usunę wszystko co może póżniej kiełkować
*3-następnie planuję jeszcze raz to przekopać z domieszką kory sosnowej , torfu i kompostu(pH gleby powyżej 7)
*4-po zasadzeniu położę agrowłókninę-czarną aby uniemożliwić wzrost chwastów
*5-całość przysypię grubą wastwą kory sosnowej
*6-ponieważ gleba jest miernej jakości, piaskowa i z szybką tendencją do wysychania dlatego chcę wykorzystać stare i dziurawe węże do podlewnia , które chciałbym umieścić pod wartwą kory lub pod agrowłókniną. Podłączenie bardzo niskiego ciśnienia wody spowoduje, że woda będzie dostawać się szyciej do korzeni a jej straty będą minimalne.

Mam jeszcze pytanie odnośnie stosowania siarczanu amonu który to ponoć pomaga w zachowniu w miarę kwaśnego pH gleby , pytałem w kilku szkółkach z roślinami , jedni zalecają a inni nie (moje pH powyżej 7)

Nie wiem czy moje plany przejdą , ale przynajmniej pewnie czegoś nowego się dowiem.
Bardzo podobają mi się zdjęcia ogrodów na forum , myśle że kiedyś też pewnie swoje podeślę!

Póki co "nowonarodzony" (fajna ksywka) Pozdrawiam M :lol:
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odnośnie tego "zakwaszania gleby" to nie mam pojęcia .... niektórzy uważają że tuje lubią glebę właśnie zasadową, inni że tak jak większość iglaków kwasową. Ja w tym roku podsypałem tuje nawozem do iglaków o pH kwaśnym i póki co wszystko jest w porządku. Odnośnie reszty twojego "planu" wszystko też jest okey, ale wydaje mi się że skoro chcesz kłaść czarną agrowłókninę, to chyba wystarczy jedynie przekopać glebę, bez konieczności "grzebania" się w niej w poszukiwaniu chwastów czy czegoś podobnego. Ja mam korę wokół iglaków drugi rok, czasem coś mi tam wykiełkuje i muszę usunąć ale zbyt często się to nie zdarza. Jeśli u Ciebie będzie i włóknina i kora to chyba bez sensu się trudzić Wink
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

W punkcie 3. odpuść sobie korę i torf.
Punkt 6. daruj sobie w całości :D Bez sensu. Woda będzie oczywiście wylatać pierwszą dużą dziurą :D
pH faktycznie wysokie, ale tuje lubią lekko alkaliczne, niemniej ciutek można obniżyć (6-6,5)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zamawiałem tuje , taką metodę z przekopaną korą i torfem zaproponował mi sprzedwaca , twierdził że to pomoże w niewielkim stopniu obniżyć pH. Ale dzięki za wskazówkę , po to ten post!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam jeszcze jedną wątpliwość, względem punktu
*2-całość przekopię na głębokość szpadla i usunę wszystko co może póżniej kiełkować

Żebyś się nawet najbardziej starał, nie dasz rady :lol: Tzn. przekop, oczywiście, należy, ale usunąć nasion chwastów nie będziesz w stanie. Nie zamierzasz chyba wyparzać, czy wygotowywać ziemi? Tak więc przygotuj się na to, że wyciągnięte na wierzch nasiona na pewno skiełkują, bo tak musi być :wink:

Na pocieszenie dodam, że młode chwasty łatwo się usuwa :) No i ta włóknina, i kora, super!

Na twoim miejscu zwróciłabym uwagę nie na to, co może skiełkować, a raczej na chwasty trwałe, taki perz np. Wykop widłami szerokozębnymi wszystkie kłącza perzu! Perz korzeni się na głębokość i metra, niestety, i odrasta z każdego kawałka kłącza, jest diabelnie żywotny. I tu upatrywałabym największe zagrożenie dla nowych krzewów,bo walka z perzem na zagospodarowanej już rabacie jest o wiele trudniejsza, niż na nowozakładanej.

Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedz , może faktycznie troszkę przesadziłem z tym opisem bo i tak pewnie nie sprostłbym zadaniu całkowicie tak dak do końca , ale chodziło mi o pozbycie się wszystkiego co niepotrzebne :twisted:
Dzisiaj sadziłem jabłonie i zauważyłem że wystarczy wykopać darń aby uzyskać w miarę czystą glebkę :lol:
Jedna rzecz mnie cieszy - praktycznie brak perzu i troszkę mlecza
Tuje juz mam , czekam tylko na woly i ładny dzionek 8)
pozdrawiam m
emeryt

Brabant

Post »

Mam pytanie,posadziłem tuje Brabant 0,80 cm 29.03.09opsypałem korą i czyściłem trawnik, a paprochy
podsypałem pod drzewka,czy dobrze zrobiłem,podlewam co dzień.
Tuje kupiłem w ostatnim żucie w "OBI".
proszę o wypowiedź
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podsypanie korą - dobrze, ogranicza rozwój chwastów i utrzymuje wilgoć.
Paprochy - co rozumiesz przez paprochy? Ścinki trawy, czy śmieci? Jeśli jest już kora, to nie ma potrzeby dodatkowego mulczowania.
Podlewanie codzienne - źle. Rozpieszczasz je i nie zmuszasz do wytworzenia prawidłowego systemu korzeniowego. Nie czują takiej potrzeby, bo wodę dostają od Ciebie.
Co to jest "żut"?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
emeryt

Brabant

Post »

paprachy-to ścinkitrawy,a ostatni żut-to była duża dostawa do OBI.
czekam na więcej wiadomości
dziękuję
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I wszystko jasne.... :roll:
marcinChelm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2009, o 18:40

Tuje Pytanie;;

Post »

Witam mam ok 60tuj i miejsce u babci w ktorych chcialbym je posadzic w doniczkach, poniewaz w miejscu gdzie chce je posadzic jak podrosna jest jeszcze budowa, wiec pytanie moje jest takie czy mozna swobodnie zostawic tuje takie wkopane w doniczkach w ziemi maja wysokosc 30cm czy na zime zamarzna ?wiem ze jeszcze jest czas ale ciagle sie zastanawiam dodam ze jestem lajkiem i moze mi ktos doradzi jak je zostawic w doniczkach na zime. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szajan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 wrz 2008, o 23:16

Post »

Ja tej zimy zostawiłem nieosłonietą ani nie okopcowaną kosodrzewie, tuje danice, dwa szczepione iglakii pare innych. Nic im sie nie stało jednak stały w osłonietym od wiatru miejscu i były przysypane sniegiem. Myśle że jeśli wkopiesz doniczki z tujami do ziemi to nic im tez sie nie stanie, pamietaj jednak aby je podlewac w lecie ale bez przesady.
marcinChelm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2009, o 18:40

Post »

podlewanie spoko mam system nawadniania po prostu chce je podchodowac i za rok dwa zasadzic na wlascimym miejscu a obkrece miejsce folia przed zima to uchronie je przed wiatrem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”