Richie i Orchidee
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Richie i Orchidee
Dzięki, ostatnio jestem na etapie Catleji, bardzo mi się podobają ich kwiaty a ta Twoja jest niezwykła.
Mam na razie co prawda tylko dwie i na kwitnienie będę musiał pewnie poczekać do przyszłego roku. Na razie wypuściły po jednym psb.
Mam na razie co prawda tylko dwie i na kwitnienie będę musiał pewnie poczekać do przyszłego roku. Na razie wypuściły po jednym psb.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wreszcie znalazłam chwilę czasu i obejrzałam Twój wątek. Zachwycające kwiaty. Podziwiam. Będę zaglądać.
Joasiu cieszę się, że wpadłaś z rewizytą Dziękuję za miłe słowa
Michale, nowa Cattleya bardzo ciekawa. Nawet trudno mi określić ten kolor - pistacjowy ??
Może na żywo wydaje się jeszcze inny. Super, że udało Ci się kupić kwitnącą, bo przejdziesz jej cały cykl rozwojowy.
Tak się fajnie poznaje roślinę
Jednak bardzo mnie zaciekawił ten drugi zakup - Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FCC/AO.
Bardzo Ci życzę pędu w listopadzie, czy grudniu - jak wspomniałeś. Jednak przesadzenie może opóźnić ewentualne kwitnienie.
Ja pewnie zrobiłbym tak samo jak Ty, tym bardziej, ze podłoże pozostawiało wiele do życzenia.
Czekam z niecierpliwością Może być bardzo interesująco...
Może na żywo wydaje się jeszcze inny. Super, że udało Ci się kupić kwitnącą, bo przejdziesz jej cały cykl rozwojowy.
Tak się fajnie poznaje roślinę
Jednak bardzo mnie zaciekawił ten drugi zakup - Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FCC/AO.
Bardzo Ci życzę pędu w listopadzie, czy grudniu - jak wspomniałeś. Jednak przesadzenie może opóźnić ewentualne kwitnienie.
Ja pewnie zrobiłbym tak samo jak Ty, tym bardziej, ze podłoże pozostawiało wiele do życzenia.
Czekam z niecierpliwością Może być bardzo interesująco...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Właśnie zastanawiam się aby dać Fredclarkeare do hydroponiki. Ogólnie jeszcze musze zrobić jej oprysk, bo jak było wcześniej widać na zdjęciach dopadły ją przędziorki i grzyb. Więc pewnie w tym roku nie zobaczę "czarnych" kwiatów. Jednak może w przyszłym roku uda się zobaczyć jej oblicze
Co do Cattleyi to mam nadzieje, że uda mi się ją doprowadzić do kwitnienia. Jednak czas pokaże moje poczynania i wszystko okaże się już w 2018 roku
Co do Cattleyi to mam nadzieje, że uda mi się ją doprowadzić do kwitnienia. Jednak czas pokaże moje poczynania i wszystko okaże się już w 2018 roku
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Pytanko. Co używasz na przedziorka ? Ciężkie to do zabicia....
- norbert76
Envidor od siebie polecam, trzeba powtórzyć oprysk dokładnie po siedmiu dniach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Oo dziękuję Norbercie. Jakos nigdy nie trafiłam na ten środek. A w jakim stężeniu stosujesz?
Ja chyba zabiłam to dziadostwo Kohinorem, który ma ten sam skład co Provado tylko było by to dziwne, bo nie jest dedykowany do walki z przędziorkiem. Mam wrażenie, że znikł albo tylko się czai.
Zapiszę sobie Envidor, bo widać stworzony do rzezi przędziorków....
Ja chyba zabiłam to dziadostwo Kohinorem, który ma ten sam skład co Provado tylko było by to dziwne, bo nie jest dedykowany do walki z przędziorkiem. Mam wrażenie, że znikł albo tylko się czai.
Zapiszę sobie Envidor, bo widać stworzony do rzezi przędziorków....
- norbert76
Jest bardzo wydajny - 0,2 ml na litr wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Ok dzięki zapamiętam....
Marto z swojego doświadczenia polecam preparat dla roślin doniczkowych Agricolle Spray na mszyce, przędziorki, miodówki,
mączniaki/mączliki, wciornastki, wełnowce. Preparat o działaniu kontaktowym, całkowicie ekologiczny. Mogę także polecić także ABC przędziorek.
Te dwa środki bardzo mi się sprawdzały.
mączniaki/mączliki, wciornastki, wełnowce. Preparat o działaniu kontaktowym, całkowicie ekologiczny. Mogę także polecić także ABC przędziorek.
Te dwa środki bardzo mi się sprawdzały.
- norbert76
W przypadku zwalczania przedziorków istotne jest, żeby preparat zwalczał wszystkie stadia rozwoju tych szkodników, czyli od jaj po osobniki dorosłe. A nie wszystkie preparaty zwalczają wszystkie stadia. Ten ostatni z tego co się orientuję, bo go kiedyś używałem, zwalcza tylko osobniki dorosłe.
Na walce z przędziorkami zjadłem zęby, próbując praktycznie prawie wszystkich preparatów dostępnych na rynku. Najlepszy okazał się Envidor. ABC na przędziorki używałem, ale u mnie w ogóle się nie sprawdził.
Na walce z przędziorkami zjadłem zęby, próbując praktycznie prawie wszystkich preparatów dostępnych na rynku. Najlepszy okazał się Envidor. ABC na przędziorki używałem, ale u mnie w ogóle się nie sprawdził.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta