Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lis 2010, o 00:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonie(peonie) i ich pielęgnowanie...
Witam wszystkich serdecznie
To moja najpiękniejsza piwonia
To moja najpiękniejsza piwonia
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałbym w tym roku wprowadzić do ogrodu Piwonie.
O wymaganiach już doczytałem, ale mam inne pytanie.
Powiedzcie mi, gdzie najlepiej je kupić i w jakim stanie sadzonki. Te w kapersach są dość tanie, ale wyglądają dość mizernie i chyba lepiej kupić kłącze hodowane w donicy. Może macie jakieś sprawdzone miejsca?
O wymaganiach już doczytałem, ale mam inne pytanie.
Powiedzcie mi, gdzie najlepiej je kupić i w jakim stanie sadzonki. Te w kapersach są dość tanie, ale wyglądają dość mizernie i chyba lepiej kupić kłącze hodowane w donicy. Może macie jakieś sprawdzone miejsca?
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ładne kłącza sprzedaje na all peonia_pl i podstolecmarek. Tych mogę polecić. Sprzedają ładne duże kłącza, które maja po kilka oczek i kwitły w pierwszym roku po posadzeniu.
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Może ktoś mi podpowie,jakim środkiem zwalczać mrówki by nie uszkodzić piwonii w sezonie
Słabo mi kwitną peonie jak obsiądą mrówki pąki zasychają.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Fusy z kawy odstraszają mrówki.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie z wysiewem nasion .
jarek
jarek
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
mrówki mrówkami ale główną przyczyną zasychania pąków jest raczej któraś z chorób grzybowych szara pleśń itp , zacznij opryski wczesną wiosną gdy tylko pojawią się wierzchołki pączków, czym i jak znajdziesz w tym wątku i praktycznie wszędzie -wystarczy wpisać choroby piwoniiAnitaaa pisze:Może ktoś mi podpowie,jakim środkiem zwalczać mrówki by nie uszkodzić piwonii w sezonie
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Mrówki "współpracują" z mszycami i może to jest przyczyna.
Halina
Piwonie bylinowe,wysiewają się często same.Leżą na wierzchu do wiosny i wschodzą na powierzczniwesoly pisze:Mam pytanie czy ktoś ma doświadczenie z wysiewem nasion . jarek
Drzewiaste,Najlepiej wysiewać w sierpniu,jak tylko dojrzeją.Najlepiej zbierać je do natychmiastowego siewu,zanim dojrzeją całkowicie.Robią się brązowe,to znak,ze trzeba nasienniki
otwierać wyjąć nasiona i siać.P.delavai często sama się wysiewa i wschodzi,jak bylinowe.
P. tenuifolia,ta o liściach koprkowych,wcale nie ma chęci zawiazywać nasion.Trzeba ją ręcznie zapylać i pilnować,kiedy dojrzewa. Nasiona ma całkiem inne od poprzednio wspomnianych piwonii.
Podobne są do nasion ciemiernika,małe kluseczki.Siać należy po zbiorze,powinny wzejsć wiosna.
Dojrzewające nasienniki są miękkie,tak jakby tam nasion nie było.Ale są,chociaż w małej ilości.
Siewka drzewiastej.
Lutea,lekko pachnie.
Tenuifolia,koperkowa.
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam ,Bardzo Piekne sa Piwonie drzewiaste z nasion to chyba kwitnie po kilku latach(5)? na mrówki podobno bardzo dobry jest proszek do pieczenia!
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
mirzan to znaczy, że najlepiej wysiewać nasiona białe ? Ja zbierając czekam aż zrobią się ciemne.
5 lat temu w końcu lata wysiałem piwonię Młokosiewicza nasiona wzeszły na wiosnę roku kolejnego prawie wszystkie. W tym roku mam nadzieję że zakwitną. Liście są takie same jak u dorosłej sadzonki ale może coś z barwą kwiatu się zmieni. Pamiętam kilka lat temu będą na jednym z punktów sprzedażny roślin zobaczyłem kilka sadzonek piwonii o liściach podobnych do Młokosiewicza ale lekko skręconych. Sadzonki stały całkiem z boku, korzenie niechlujnie wystawały z donicy. Zapytałem sprzedającego który nie wiedział co sprzedaje czy mogę je zabrać wszystkie bo przecież nikt mu tego nie kupi. Sprzedawca się zgodził był zadowolony. Cena zakupu była bardzo niska. Po posadzeniu okazało się że skręcenie liści ? falowanie to cecha stała liście są w typie Młokosiewicza kwiat pojedynczy różowy.
jarek
5 lat temu w końcu lata wysiałem piwonię Młokosiewicza nasiona wzeszły na wiosnę roku kolejnego prawie wszystkie. W tym roku mam nadzieję że zakwitną. Liście są takie same jak u dorosłej sadzonki ale może coś z barwą kwiatu się zmieni. Pamiętam kilka lat temu będą na jednym z punktów sprzedażny roślin zobaczyłem kilka sadzonek piwonii o liściach podobnych do Młokosiewicza ale lekko skręconych. Sadzonki stały całkiem z boku, korzenie niechlujnie wystawały z donicy. Zapytałem sprzedającego który nie wiedział co sprzedaje czy mogę je zabrać wszystkie bo przecież nikt mu tego nie kupi. Sprzedawca się zgodził był zadowolony. Cena zakupu była bardzo niska. Po posadzeniu okazało się że skręcenie liści ? falowanie to cecha stała liście są w typie Młokosiewicza kwiat pojedynczy różowy.
jarek
-
- 50p
- Od: 2 sty 2012, o 16:12
Mam pytanko,czy ktoś z was ma piwonię o nazwie Souvenir de maxime cornau kolor pomarańczowy? Czy ona jest w rzeczywistości taka pomarańczowa? Bardzo mi się podoba i myślę o kupnie jej.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Witam, chcę prosić o pomoc w wyborze piwonii.
Chcę, żeby była czerwona, duże pełne kwiaty (ale tak na maxa wypełnione a nie na pół gwizdka), wysoka, ze sztywnymi łodygami. Czytałam wątek - bazę peonii, przejrzałam Internet i nie wiem. Wytypowałam piwonie: Karl Rosenfield, Felix Crousse i Kansas, ale zdjęcia i opisy przekłamują kolory oraz stopień wypełnienia. Np. przy Karl Rosenfield pisze, że mocno wypełniona, a ja na zdjęciach widzę pręciki. Wymieniłam tylko te, bo w sprzedaży wybór jest ograniczony.
Ja mam u siebie bardzo stare krzaki starych odmian białych pełnych (nie znam nazw). Jedna ma w środku maźnięcia amarantu a druga żółtego. Obie mają po kilka pąków na łodydze. Z żółtym mam dwa krzaki obok siebie. Jeden zlikwiduję i wsadzę kolor czerwony (taka narodowa rabatka ).
Pozdrowienia, Jola
Chcę, żeby była czerwona, duże pełne kwiaty (ale tak na maxa wypełnione a nie na pół gwizdka), wysoka, ze sztywnymi łodygami. Czytałam wątek - bazę peonii, przejrzałam Internet i nie wiem. Wytypowałam piwonie: Karl Rosenfield, Felix Crousse i Kansas, ale zdjęcia i opisy przekłamują kolory oraz stopień wypełnienia. Np. przy Karl Rosenfield pisze, że mocno wypełniona, a ja na zdjęciach widzę pręciki. Wymieniłam tylko te, bo w sprzedaży wybór jest ograniczony.
Ja mam u siebie bardzo stare krzaki starych odmian białych pełnych (nie znam nazw). Jedna ma w środku maźnięcia amarantu a druga żółtego. Obie mają po kilka pąków na łodydze. Z żółtym mam dwa krzaki obok siebie. Jeden zlikwiduję i wsadzę kolor czerwony (taka narodowa rabatka ).
Pozdrowienia, Jola