Tam, gdzie natura jest u siebie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tam, gdzie natura jest u siebie

Post »

Rzeczywiście mało nasion było w tej pierwszej mieszance łąkowej. Ciekaw jestem jak to będzie wyglądało bo jak wiesz tez planuję kawałek łąki kwietnej - i może wprowadzę więcej gatunków jak Twoja łąka mnie przekona :wink:
Widać ogrom pracy włożony w tę rabatę przed płotem - oby efekt był zadowalający :)

Jesteś pewien, że ta podpora wytrzyma napór 3 glicynii? :wink:
Irysy SDB mogą zakwitnąć częściowo nawet w tym roku. Ja mam co prawda jakiegoś niesklasyfikowanego miniaturowego irysa, ale też sadziłem małe kłącza, które jeszcze w tym samym roku zakwitły - więc szansa jakaś jest. A to sadziłeś różne odmiany?

Kępami hiacyntów jestem zauroczony :) A gdzieś rzeczywiście wypatrzyłem cebulicę dwulistną na zdjęciu - ona tak późno zakwitła ze względu na jesienne sadzenie. U mnie w domu dopiero część cebulic dwulistnych zakwita, część dopiero wychodzi z ziemi. One chyba nieruszane zakwitają wcześniej. Życzę rozsiewania się :wink:

Zaciszne miejsce rewelacyjne, można poeksperymentować z wrażliwszymi roślinami. Jestem ciekaw tej Twojej męczennicy 'White Queen', oby Tobie zakwitła i była w pełni zgodna :)
A kolokazję masz jako nowość? czy już miałeś? też w tym roku kupiłem, jeszcze nie wyrosła ale widziałem, że pąki jej nabrzmiewają.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seba niebieskości hiacyntowe cudne. ;:oj Krokusom i irysom żyłkowanym podsypuję nawozu z potasem po kwitnieniu. Muszą z czegoś budować cebulki.
Irysy niskie w takiej masie będą zjawiskowe. ;:138 Pod żywotnikami niestety zawsze bardzo sucho. ;:222 U mnie takie rabaty są podlewane najintensywniej, choć też trochę oddalam nasadzenia.
Napracowałeś się na przedpłociu, ;:180 masz sporo miejsca, możesz zaszaleć z roślinami. Piórkówki ładnie zasłonią glebę, będzie cudnie. ;:138
Zdrowia i miłych chwil w ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Seba :wit . Sporo pracy wykonałeś i jestem bardzo ciekawa tej łąki kwietnej ;:108. U mnie sucho i dzielenie roślin musi poczekać. Chce też przesadzić trochę traw ale póki nie popada to nawet nie zabieram się za to ;:222 . Na szczęście jest sporo do zrobienia więc i tak się nie nudzę ;:224. Fajną masz pomocnicę ;:108 . Moja córka raczej nie czuje mięty do grzebania w ziemi ;:306 . No trudno ;:173 . Pozdrawiam i spokojnych Świąt życzę :wit.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

SEBA !!Jak to sie stało że mnie w tym Twoim wątku jeszcze nie było?! ;:oj myślałem że w Twoim opisie to jakaś myśl a nie nazwa Twojego wątku :;230 ;:131 Ale już się melduję ! Łąka kwiatowa przed domem to super pomysł, ja w tym roku u babci obiecałem wysiać ale w tej sytuacji nie wiem jak to będzie z tym... Ale czekam na efekty Twojej !
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Seba! Z uwagą przeczytałam Twój opis wykonanych prac ogrodowych, planów związanych z zasiewami, nasadzeniami, nowymi rabatami... Jestem pełna podziwu i uznania dla Twojej pracowitości i pomysłowości. ;:138 ;:138
Przed domem masz radosne wiosenne widoki! ;:215
Będzie się u Ciebie działo, będzie co oglądać. Niech się darzy. ;:138

Zdrowych, spokojnych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich. ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Seba, dziękuję za wykład o tulipanach. No i mam wyrzuty sumienia, że żle przechowywałam wykopane cebule, a potem miałam do nich pretensje, że tylko niektóre z nich kwitną.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ale się u Ciebie dużo dzieje ;:oj Miałem zamiar siać łąkę kwiatową, ale jak na razie, to nie mam przygotowanego miejsca, a to trzeba jeszcze podlewać zanim wzejdzie :lol: Może w tym tygodniu zerwę darń i wysieję w końcu. Cudownie wyglądają hiacynty! Na tle tych zrębków i kory bardzo się wyróżniają. Drobne bratki też super, moje ulubione zresztą ;:333 Widzę, że trawnik ciągle się pomniejsza ;:306 Jeszcze trochę, to całkiem go zlikwidujesz, ja już o tym myślałem u siebie, bo ciężko kosiarką wjechać w niektóre miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Seba zaszalałeś! Rabata przed domem jak zakwitnie będzie super wyglądać. Plany cały czas w głowie tworzysz i realizujesz ;:63 no wielkie brawa :) chyba chcesz mieć najładniejszą działkę w miejscowości w której mieszkasz :)
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian długo mnie nie było na forum ale do Ciebie zawsze lubię zaglądać , pamiętam o Tobie w sprawie przebiśniegów :wink:
Zazdroszczę Ci natomiast hiacyntowców zwyczajnych blue bell niesamowicie pachnących echh :D ostatnio sama nawet w internecie ich szukałam
i czekam na widok rabaty z trawami , efekt bedzie widać zapewne w sierpniu ;-)
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Witaj Sebastianie :wit
Widzę, że wiosna zagląda do Twojego ogródka :) . Obejrzałem cały wątek i podziwiam Cię za pracę włożoną w ogród, jestem rok młodszy od Ciebie ale szkoda, że nie mam takiego zapału jak Ty ;:218 . Chociaż może w tym roku się zmieni, więcej czasu. Zapraszam do mojego ogródka ! Miłej niedzieli :) .
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Poproszę o zdjęcia egzotyków :D
Kawał dobrej roboty z tą rabatą przed ogrodzeniem. Na miejscu gdzie wysiałeś łąkę nie będzie zrębków?
Na zdjęciu "hostowisko" to jakiś mały stawik czy jakaś dziura? Super wygląda ta ścieżka, tylko czekać aż bluszcz się rozrośnie.
Tu pochwaliłem za kawał roboty a widzę że z przyszłymi rabatami się nie oszczędzasz :P
I jeszcze jedno pytanie do wcześniejszych postów. Czyli kupiłeś karłatkę w lidlu jako jedną roślinę a potem ją podzieliłeś? Ja mam zamiar moją przesadzić a nie wiedziałem że można dzielić :)
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Sebastjan :wit bardzo ciekawa jest ta Twoja działka bo od drogi wygląda na bardzo miejską a w środku ma wygląd leśny. Pięknie wyglądają zasadzone pod drzewami w trawie Krokusy, dużo roślinek u Ciebie a ilości Tulipanów wprost powalają.No i do tego każdy gatunek opisany z nazwy ;:180 Fajne oczko. Podziwiam Twoje Oczary bo ja poprzedniej wiosny posadziłam małe drzewko i chyba mi przemarzło bo nie zakwitło teraz :wink:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Czesc Sebuś :)
Dawno nie zaglądałam, ale widzę, że nie mam bardzo zaległości.
Jestem ciekawa jakie problemy techniczne miałeś. Ja też mam, ciągle mnie banuje i nie mogę sobie z tym poradzić. Już pokreciłam wszystko co się dało, facet przemienił mi router i dalej to samo. Stąd jestem ciekawa co u Ciebie się działo, może znajdę odpowiedź u siebie.

Jak zwykle pracowicie. Fajne nowe grządki, A to zdjęcie takie lekko incognito hehe.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”