Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Dziś zlikwidowałem arbuzy do końca. Pozostało mi wyrwać ostatnie krzaki, zwinąć tkaninę oraz posiać poplon. Ciekawe ile z tych arbuzów będzie dobrych do jedzenia. Już nawet nie zapisuje wag owoców.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Co do przechowywania to u mnie były odmiany lepsze i gorsze
do przechowywania , podobnie jak melony .
Po ponad miesiącu niektóre były smaczne a inne jak wata . Leżą w miarę chłodnym
pomieszczeniu , do pażdziernika powinny wytrwać .
Co do gryzoni nie będę się tutaj rozpisywać , ale w tym sezonie testuję tabletki
Quickphos ( jeśli nazwy nie przekręciłam) .
do przechowywania , podobnie jak melony .
Po ponad miesiącu niektóre były smaczne a inne jak wata . Leżą w miarę chłodnym
pomieszczeniu , do pażdziernika powinny wytrwać .
Co do gryzoni nie będę się tutaj rozpisywać , ale w tym sezonie testuję tabletki
Quickphos ( jeśli nazwy nie przekręciłam) .
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Rok temu likwidowałem arbuzowisko 31 sierpnia bo po prostu uschło, w tym roku jest 5 września i jeszcze trzyma się w miarę dobrze. Myślę, że z tydzień jeszcze spokojnie wytrzyma i późniejsze odmiany też dojrzeją
Dziś zebrałem do końca wszystkie wcześniejsze odmiany
A oto Jego Pysznowatość Asahi Miyako
Z większych okazów:
Red Star
Yellow Lady 1 (--julian--chyba u Ciebie zupełnie inaczej wyglądał )
Alibaba Ciemna
Dziś zebrałem do końca wszystkie wcześniejsze odmiany
A oto Jego Pysznowatość Asahi Miyako
Z większych okazów:
Red Star
Yellow Lady 1 (--julian--chyba u Ciebie zupełnie inaczej wyglądał )
Alibaba Ciemna
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładnie
Naprawdę ładnie
Zakładam że wszystkie dojrzałe w punkt.
Pozazdrościć ale pozytywnie
Naprawdę ładnie
Zakładam że wszystkie dojrzałe w punkt.
Pozazdrościć ale pozytywnie
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
wokan
U mnie Yellow Lady Jasny wyglądał trochę jak Asahi Miyako, a Yellow Lady Ciemny miał skórkę prawie jak crimson. Nie pamiętam który to był numerek, ale nr 1 to był chyba ten ciemny właśnie. Pięknie Ci urosły
U mnie Yellow Lady Jasny wyglądał trochę jak Asahi Miyako, a Yellow Lady Ciemny miał skórkę prawie jak crimson. Nie pamiętam który to był numerek, ale nr 1 to był chyba ten ciemny właśnie. Pięknie Ci urosły
A ja tylko powiem ze jeśli ktos sie jeszcze zastanawia z czytających forum czy siać w przyszłym roku arbuzy po raz pierwszy to odpowiadam że jak najbardziej, ja tak zrobiłem mimo że bez tunelu bez foli czy agrotkaniny po prostu pod chmurka sobie rosły i dadzą radę i każdy może się cieszyć własnymi arbuzami, warto spróbować bo jaka frajda jak uda się wyhodować jakiegoś wiekszrgo, na potwierdzenie daje foto że nie muszą mieć super warunków a i tak dają radę
Posadzone pomiędzy borówkami które ledwo widać a pędy wrzucone pomiędzy maliny bo brak miejsca a i tak takie okazy rosną więc zachęcam tych którzy nie są do końca przekonani czy się im uda bo warto spróbować
Posadzone pomiędzy borówkami które ledwo widać a pędy wrzucone pomiędzy maliny bo brak miejsca a i tak takie okazy rosną więc zachęcam tych którzy nie są do końca przekonani czy się im uda bo warto spróbować
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zbiory imponujące. Pytanie ile faktycznie będzie w pełni dojrzałe, bo tak jak latem, takiego nie w pełni dojrzałego, też się zjada ze smakiem, tak np dla mnie już później tylko dojrzałe podchodzą. A zrobiło się już chłodno, sporo arbuzów jeszcze w polu. Pytanie jak będzie się pogoda wrzesniowa układała. Niby zapowiadali ciepły wrzesień.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
BobejGS to tak jak u mnie Crimsony leżą i czekają z dojrzewaniem Niestety póki co brak jakichkolwiek oznak "świńskiego ogonka" więc do zbiorów chyba daleko Oby ten wrzesień okazał si faktycznie ciepły
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Z tym ogonkiem to też trochę loteria zerwałem niedawno moon&stars czyli też nie wczesna odmiana byl nawet juz troche przejrzaly a ogonek byl zielony no może jakby czubeczek ogonka uschniety ale to też nie wiem czy czasem nie był oderwany i zbrązowial.
Fakt jest taki że było cały czas mokro może dlatego nie usychal.
Na polu nie mam już nic pod tunelem rośnie ładne bingo z 12go sierpnia będzie z 10kg i kilka małych
Łącznie przeszło 250kg zjedzonych arbuzów
Sezon uznaje za mega udany!!!
Fakt jest taki że było cały czas mokro może dlatego nie usychal.
Na polu nie mam już nic pod tunelem rośnie ładne bingo z 12go sierpnia będzie z 10kg i kilka małych
Łącznie przeszło 250kg zjedzonych arbuzów
Sezon uznaje za mega udany!!!
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Zbiory pierwszych crimsonowatych (43-44 dni)
Ledi, Crimson Giant i AU Producer oraz w bonusie melony żółty miodowy i Zatta
W sumie już 350 kg zebranych owoców, a na poletku zostało około 150 kg, czyli pól tony może będzie Nie sądziłem, że będzie aż tyle w tym słabym sezonie.
Jak na razie wszystkie otwarte okazały się dojrzałe.
Ledi, Crimson Giant i AU Producer oraz w bonusie melony żółty miodowy i Zatta
W sumie już 350 kg zebranych owoców, a na poletku zostało około 150 kg, czyli pól tony może będzie Nie sądziłem, że będzie aż tyle w tym słabym sezonie.
Jak na razie wszystkie otwarte okazały się dojrzałe.
-
Wokan Ty się pochwal ile zjadłes bo wozisz te arbuzy na taczkach jak do skupu
Ale na poważnie jak już wiem że można spokojnie przechowywać to za rok chyba zagospodaruje większe poletko Tak że 100kg w zapasie by się przydalo
Ale na poważnie jak już wiem że można spokojnie przechowywać to za rok chyba zagospodaruje większe poletko Tak że 100kg w zapasie by się przydalo
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
U mnie pierwszy rok więc jakieś 100kg ale na poletku jeszcze mam około 15 szt crimsonów więc ponad 200kg powinno być leciutko
wokan A Twoje crimsony miały już uschnięty ogonek sprawdzałeś ?? Bo ja jednego według tego zerwałem i faktycznie był w punkt ale pozostałe mam na polu niestety bez daty zapylenia dlatego liczę na ogonek i nie chciałbym się przeliczyć a ogonek zielonyyyyyyy
wokan A Twoje crimsony miały już uschnięty ogonek sprawdzałeś ?? Bo ja jednego według tego zerwałem i faktycznie był w punkt ale pozostałe mam na polu niestety bez daty zapylenia dlatego liczę na ogonek i nie chciałbym się przeliczyć a ogonek zielonyyyyyyy
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.