Tarcznik jak i czym zwalczać
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tarcznik jak i czym zwalczać
Witaj Kroob!
Spojrzałem na Twoje foto, 100% tarczniki.
Poza tym, ten Polysect jest super. Jakiś miesiąc temu załatwiłem tylko pojedynczym opryskiem przędziorki na fidze BT.Nie wspomnę, że połowę tego środka mi żona z mamą podkradły na mszyce.
Na 100% dasz sobie radę daj i pałeczki i oprysk - żadnej oszczędności!
Spojrzałem na Twoje foto, 100% tarczniki.
Poza tym, ten Polysect jest super. Jakiś miesiąc temu załatwiłem tylko pojedynczym opryskiem przędziorki na fidze BT.Nie wspomnę, że połowę tego środka mi żona z mamą podkradły na mszyce.
Na 100% dasz sobie radę daj i pałeczki i oprysk - żadnej oszczędności!
Witam, jestem Adam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2018, o 20:08
Dzień dobry,
mam ponad 70 roślin i pierwszy raz zauważyłam u mnie tarcznika. Jest tego niewiele, ale na kilku. Widzę go na dużej paproci, kliwii i kalanchoe. Pościągałam wacikiem nasączonym roztworem z mydła, ale z paproci na pewno nie dam rady ściągnąć wszystkiego. Mam pałeczki do gleby. Czy powinnam wymienić im ziemię?
Myślę jeszcze nad zrobieniem oprysku, ale mam wrażliwego psa i trochę się boję. Wiecie coś o wpływie Polysect Ultra HOBBY A na zwierzaki?
mam ponad 70 roślin i pierwszy raz zauważyłam u mnie tarcznika. Jest tego niewiele, ale na kilku. Widzę go na dużej paproci, kliwii i kalanchoe. Pościągałam wacikiem nasączonym roztworem z mydła, ale z paproci na pewno nie dam rady ściągnąć wszystkiego. Mam pałeczki do gleby. Czy powinnam wymienić im ziemię?
Myślę jeszcze nad zrobieniem oprysku, ale mam wrażliwego psa i trochę się boję. Wiecie coś o wpływie Polysect Ultra HOBBY A na zwierzaki?
Kiedyś dobry na wszystkie insekty był Bi 58, smierdzący ale skuteczny. Obecnie chyba jakiś "chrzczony" jest bo działa kilka dni i np mszyce wracają. Na roslinach jadalnych jak herbata, czy laur stosowałem olej neem - solidne opryski i podlewanie. Powoli, ale skutecznie w 100% tarczniki zniknęły.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego podlewanie? Żeby wydusić ewentualnych sublokatorów przy korzeniach?
B.
B.
Podlewanie, gdyż olej ten roślina pobiera korzeniami i jego działanie jet skuteczniejsze
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę się dokształcić, do tej pory myślałam, że działanie środków olejowych jest kontaktowe.
B.
B.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Też mnie to info zaskoczyło,szczeg?lnie że olej w pewnym sensie zakleja roślinę i przy kiepskich wiatrach to tym olejem nawet można kwiatka 'udusić'. Wnikają wszelkie inne środki,ale olej?
Już tu kiedyś gdzieś wyjaśniałem. Ten olej od dziesiątek lat używany jest w ochronie roślin i jeszcze żadnej nie zadusił. Oczywiście używa się emulsji, nie surowego oleju. Nie wiem, skąd taka opinia, że zaklei roślinę. Z niewiedzy, czy z prakytyki z olejem słonecznikowym z kuchni?
Wystarczy poczytać.
Wystarczy poczytać.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ezechiel, podaj źródło gdzie wyczytałeś że olej jest zaciągany przez korzenie i przez to giną szkodniki.
Nie ma takiej opcji. Olej działa kontaktowo poprzez oprysk, a nie podlanie.
Poza tym jesteś w błędzie - olej zatyka szparki oddechowe w liściach. Używa się preparatu na bazie oleju, ale to są roztwory i po ich zadziałaniu - tj. zwalczeniu szkodników, powinno się resztki preparatu zmyć z rośliny.
Nie ma takiej opcji. Olej działa kontaktowo poprzez oprysk, a nie podlanie.
Poza tym jesteś w błędzie - olej zatyka szparki oddechowe w liściach. Używa się preparatu na bazie oleju, ale to są roztwory i po ich zadziałaniu - tj. zwalczeniu szkodników, powinno się resztki preparatu zmyć z rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pomogę @ezechiel - to substancje aktywna o nazwie azadirachtyna ekstrahowana z nasion, w Polsce produkt niestety jeszcze nie zarejestrowany. Można poczytać, np tu https://www.farmer.pl/biznes/rolnictwo- ... ,8418.html albo wrzucając w gogle azadirachtyna / azadirachtin
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma co prawda wymienionych tarczników, ale szkodniki te zwalcza się w formie oprysku. Preparat olejowy oblepia szkodniki i się duszą - i oto właśnie chodzi. Być może w przypadku innych można też i podlać.azadirachtyna ? substancja ekstrahowana z nasion roślin występujących w Azji. Jej stosowanie jako środka owadobójczego musi być uznane za konieczne przez jednostkę certyfikującą. Produkty, które zawierają tę substancję, występują w formie oleju lub ekstraktu do rozcieńczenia w wodzie. Nie zabija ona owadów od razu, sprawia, że nie żerują, larwy nie kończą linienia, a osobniki dorosłe stają się sterylne. Są skuteczne przeciwko rolnicom, ziemiórkom, brudnicy nieparce, zwójkom, mszycom, skoczkom, wciornastkom, stonce ziemniaczanej, namiotnikom, karaluchom i ślimakom. Azadirachtyna jest uznawana za nieszkodliwą w stosunku do organizmów pożytecznych. Rozcieńczony preparat można stosować do oprysku i do podlewania raz na 2?4 tygodnie. W Polsce nie jest jeszcze zarejestrowany, znajduje się w trakcie badań;
I tyle w temacie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Z posiadania i używania ? Z czytania ulotek ? Z informacji i obserwacji?ezechiel pisze:Już tu kiedyś gdzieś wyjaśniałem. Ten olej od dziesiątek lat używany jest w ochronie roślin i jeszcze żadnej nie zadusił. Oczywiście używa się emulsji, nie surowego oleju. Nie wiem, skąd taka opinia, że zaklei roślinę. Z niewiedzy, czy z prakytyki z olejem słonecznikowym z kuchni?
Wystarczy poczytać.
Olej jak najbardziej może utworzyć powłokę na powierzchi kt?ra roślinę jest w stanie zadusić,szczeg?lnie te w wyższym procencie. Dlatego po każdym użyciu zaleca się kąpiel roślin żeby warstwę spłukać. Ja prysznicuję je jeszcze dłuższy czas, bo olej zmywa się stopniowo.