Pyszności Hanki
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4092
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
No to ja też chętnie poczytam, jakie pyszności robisz Haniu
na święta.
W tym roku chcę zrobić coś dodatkowego, czego nigdy na
święta nie było. I szukam natchnienia.
A na niedzielę może upiekę Twoje ciasteczka z jabłkami,
bo te kupne ciasta dla mnie wszystkie jakieś za słodkie... (jak się sprężę )
O rany! Prostszego przepisu chyba już nie ma! Takie lubię!
Jestem zaskoczona, że strudel - smaży się!?
na święta.
W tym roku chcę zrobić coś dodatkowego, czego nigdy na
święta nie było. I szukam natchnienia.
A na niedzielę może upiekę Twoje ciasteczka z jabłkami,
bo te kupne ciasta dla mnie wszystkie jakieś za słodkie... (jak się sprężę )
O rany! Prostszego przepisu chyba już nie ma! Takie lubię!
Jestem zaskoczona, że strudel - smaży się!?
Pozdrawiam serdecznie
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Na specjalne życzenie Kasi i nie tylko
Pasztet świąteczny mieszany
60 dag karczku
30 dag wołowiny
25 dag boczku surowego
60 dag wątroba wieprzowa
2 marchewki 1 pietruszka 1 większa cebula
2 dag grzybki suszone
1 liść laurowy,3 ziarenka ziela,sól,pieprz
wszystkie składniki /oprócz wątroby/ dusimy w małej ilości wody aż do zupełnej miękkości,gdy mięso już jest miękkie wrzucamy do niego pokrojoną w duże kawałki wątrobę i dusimy jeszcze 3 minuty.
Wszystko kręcimy przez maszynkę z drobnym sitkiem./Wątrobę pierwszą aby nie zdębiała/.Ja puszczam tylko raz,są szkoły gdzie każą kilka razy
Dalej przepuszczamy przez maszynkę odciśniętą bułkę zwykłą wcześniej namoczoną.
Do tej masy dajemy 5 jaj 2 gałki muszkatułowe /ja kupuję w całości i ucieram,wydaje mi się,że ma intensywniejszy smak/ i łyżeczkę imbiru.Mieszamy tak długo aż zrobi się jednolita masa.Doprawiamy solą,pieprzem.Przed pieczeniem pasztet powinien być jakby za słony i za pieprzny.
Wąska foremkę wykładamy folią aluminiową wkładamy masę na pasztet do 3/4 blaszki na wierzch plasterki słoniny i pieczemy w 160 około 1,5 godz
Pasztet z królika
królik
40 dag boczku
60 dag wątroby
reszta jak wyżej bez grzybków
U mnie lubią pasztet wypieczony ,dlatego sprawdzam patyczkiem od szaszłyków tak jak sprawdza się ciasto.
Mięso nie musi być idealnie wagowo tak jak podałam i tak zawsze jest pyszny
Pasztet świąteczny mieszany
60 dag karczku
30 dag wołowiny
25 dag boczku surowego
60 dag wątroba wieprzowa
2 marchewki 1 pietruszka 1 większa cebula
2 dag grzybki suszone
1 liść laurowy,3 ziarenka ziela,sól,pieprz
wszystkie składniki /oprócz wątroby/ dusimy w małej ilości wody aż do zupełnej miękkości,gdy mięso już jest miękkie wrzucamy do niego pokrojoną w duże kawałki wątrobę i dusimy jeszcze 3 minuty.
Wszystko kręcimy przez maszynkę z drobnym sitkiem./Wątrobę pierwszą aby nie zdębiała/.Ja puszczam tylko raz,są szkoły gdzie każą kilka razy
Dalej przepuszczamy przez maszynkę odciśniętą bułkę zwykłą wcześniej namoczoną.
Do tej masy dajemy 5 jaj 2 gałki muszkatułowe /ja kupuję w całości i ucieram,wydaje mi się,że ma intensywniejszy smak/ i łyżeczkę imbiru.Mieszamy tak długo aż zrobi się jednolita masa.Doprawiamy solą,pieprzem.Przed pieczeniem pasztet powinien być jakby za słony i za pieprzny.
Wąska foremkę wykładamy folią aluminiową wkładamy masę na pasztet do 3/4 blaszki na wierzch plasterki słoniny i pieczemy w 160 około 1,5 godz
Pasztet z królika
królik
40 dag boczku
60 dag wątroby
reszta jak wyżej bez grzybków
U mnie lubią pasztet wypieczony ,dlatego sprawdzam patyczkiem od szaszłyków tak jak sprawdza się ciasto.
Mięso nie musi być idealnie wagowo tak jak podałam i tak zawsze jest pyszny
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Placek świąteczny
Roladki makowe z serem
ciasto kruche
5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryna Kasia
1,5 szklanki cukru
80 dag mąka
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki proszku
kwaśna śmietana ile zabierze ciasto
ze składników zarobić ciasto ,podzielić na trzy części z których zrobimy rolady z makiem
mak do rolad
2,5 szklanki maku /najlepszy jest niebieski/
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka masła
trochę cynamonu
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
mak namoczyć w mleku parzyć a następnie zemleć ,dodać żółtka,margarynę,cukier i utrzeć.Dodać resztę składników,pianę z białek i chwilkę zaparzyć
ciasto kruche rozwałkować i robić rolady z makiem.
Rolady ułożyć na blaszce jedna obok drugiej aby stanowiły jeden placek.Piec w 180 około 30 min
placek ucierany
4 jaja
15 dag cukier puder
1/2 kostki margaryny
25 dag mąka
1 łyżeczka proszku
pieczemy 25 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszki
masa serowa
1 kg sera
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 budyń jasny
1/4 szklanki mleka
bakalie
ser zemleć,wymieszać wszystkie składniki i smażyć na małym ogniu około 7-10 min
składamy placek
ucierany-połowa masy serowej-placek z rolad makowych-reszta sera-biszkopt
Roladki makowe z serem
ciasto kruche
5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryna Kasia
1,5 szklanki cukru
80 dag mąka
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki proszku
kwaśna śmietana ile zabierze ciasto
ze składników zarobić ciasto ,podzielić na trzy części z których zrobimy rolady z makiem
mak do rolad
2,5 szklanki maku /najlepszy jest niebieski/
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka masła
trochę cynamonu
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
mak namoczyć w mleku parzyć a następnie zemleć ,dodać żółtka,margarynę,cukier i utrzeć.Dodać resztę składników,pianę z białek i chwilkę zaparzyć
ciasto kruche rozwałkować i robić rolady z makiem.
Rolady ułożyć na blaszce jedna obok drugiej aby stanowiły jeden placek.Piec w 180 około 30 min
placek ucierany
4 jaja
15 dag cukier puder
1/2 kostki margaryny
25 dag mąka
1 łyżeczka proszku
pieczemy 25 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszki
masa serowa
1 kg sera
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 budyń jasny
1/4 szklanki mleka
bakalie
ser zemleć,wymieszać wszystkie składniki i smażyć na małym ogniu około 7-10 min
składamy placek
ucierany-połowa masy serowej-placek z rolad makowych-reszta sera-biszkopt
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1654
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazury
Piękne dzięki Haniu.
Za Twoim przyzwoleniem.
Tort makowy (mała tortownica) Przy dużej 50% więcej składników.
1 szklanka maku
,, mąki tortowej
,, cukru
6 jajek
2 łyżki tartych biszkoptów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
Kilka godzin wcześniej mak wypłukać,przełożyć na sito wyłożone gazą. Wysuszyć.
Jajka-rozdzielić żółtka od białek.
Makę przesiać i połączyć z proszkiem i cukrem waniliowym,makiem(suchym), tartymi biszkoptami.
Z białek ubić sztywną pianę,Dodać porcjami rozbełtane żółtka(cały czas ubijając (mixer).
Delikatnie mieszając łyżką dodawać porcjami mąkę ze składnikami.
Tortownice włożyć do nienagrzanego piekarnika.
Piec 45 min w temp.180C
Po ostudzeniu przekrawamy
Krem kawowy(Hania podała przepis wyżej) z 30dkg masła.
Smarujemy przekrojone krążki, po złożeniu ,boki i wierzch.
Boki i wierzch posypujemy prażonymi migdałami.
Prażone migdały.(można już zrobić,przechowywać w małym słoiczku)-schować po pożrą.
Za Twoim przyzwoleniem.
Tort makowy (mała tortownica) Przy dużej 50% więcej składników.
1 szklanka maku
,, mąki tortowej
,, cukru
6 jajek
2 łyżki tartych biszkoptów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
Kilka godzin wcześniej mak wypłukać,przełożyć na sito wyłożone gazą. Wysuszyć.
Jajka-rozdzielić żółtka od białek.
Makę przesiać i połączyć z proszkiem i cukrem waniliowym,makiem(suchym), tartymi biszkoptami.
Z białek ubić sztywną pianę,Dodać porcjami rozbełtane żółtka(cały czas ubijając (mixer).
Delikatnie mieszając łyżką dodawać porcjami mąkę ze składnikami.
Tortownice włożyć do nienagrzanego piekarnika.
Piec 45 min w temp.180C
Po ostudzeniu przekrawamy
Krem kawowy(Hania podała przepis wyżej) z 30dkg masła.
Smarujemy przekrojone krążki, po złożeniu ,boki i wierzch.
Boki i wierzch posypujemy prażonymi migdałami.
Prażone migdały.(można już zrobić,przechowywać w małym słoiczku)-schować po pożrą.