Turkuć podjadek - zwalczanie - 1cz.(05.08-....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Podejrzewam, że przechodzą z działki obok. Mało kto z sąsiadów wie o tym szkodniku - tzn. jakie są objawy jego bytności (tunele wielkości małego palca) i jak go zwalczać. Narzekają tylko na uszkodzenia warzyw, kwiatów, krzewów, ... . Niektórzy widzieli go pierwszy raz gdy im go pokazałem dziś. Nie wiedzieli, że taki szkodnik istnieje.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
-
- 50p
-
- 50p
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Borykałem sie z tym szkodnikiem nie było go zbyt wiele ale walczyłem następujaco wybierałem kilka miekjsc w ogrodzie tam gdzie się pojawił i pod koniec jesieni wykopywałem kilka dołów średnio głebokości ok. 50-60cm tam wkładalem obornik koński i zabezpieczalem go przed deszczem. Ciepło tego obornika na zimę przyciagała turkucie a ja przed końcem zimy wyciągałem ten obornik gdzie zawsze znajdowałem kilka okazów. Poza tym stosowałem na całą działkę dianizon a także pomogli mi sąsiedzi częstą uprawą ziemi. Obecnie pojawia sie sporadycznie ale dołki kopię nadal jeśli dorosłe okazy zlikwidujemy przed wiosną to ograniczamy ich populację. Niezwyle trudna jest walka w pojedynkę to znaczy na działkach bo zawsze mendy ponownie zawitają.
jarek
jarek
SZNAUCER
Czy wyobrażacie sobie moja psina sznaucer miniatura od 2 dni kopie mi trawnik w jednym miejscu.Ja wkurzony bo trawnik mi niszczy a ta w pysku trzyma turkucia.Od jutra niech kopie do woli.javascript:emoticon(':lol:')
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: Turkuć podjadek
Witaj JARKU, anie mógł byś rozszerzyć zasięg na Lubelszczyznę, chętnie bym skorzystał z Twojej pomocy.