Ślady zwierząt/szkodników w ogrodzie - dziury,norki,jamy,odchody...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ślady zwierząt/szkodników w ogrodzie - dziury,norki,jamy,odchody...
O to malusie, a ja sądziłam, że z 12 mm. Szkoda, że od razu nie podałeś rozmiaru tych bobków. To by zawęziło poszukiwania. To będzie pewnie nornica, nornik bo karczownik ( ma około 15 - 20 cm) to za duży na taką norkę.
Pozdrawiam! Gienia.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Na 100% masz nornice lub karczowniki, jak je zwalczać:
viewtopic.php?f=17&t=49039&p=6308441#p6308441
i wiele stron przedtem.
viewtopic.php?f=17&t=49039&p=6308441#p6308441
i wiele stron przedtem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2019, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za wskazania. Kupiłem Kretomax na krety i nornice, spryskałem jak największy obszar zobaczymy co będzie dalej. Dam znać za jakiś czas czy coś nowego się pojawi, oby nie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 mar 2021, o 12:14
Jakiego gościa to pozostałości?
Witam, przepraszam że tutaj piszę, ale dziś rano w części mojego ogrodu bez ogrodzenia znalazłem takie dwa cuda jak na foto. Czyje to odchody mogą być? W pobliskiej odległości mam puste stare kamieniołomy i las.
https://imageshack.com/i/polh26ZWj
https://imageshack.com/i/pnr12oWOj
Pozdrawiam, Tomasz.
https://imageshack.com/i/polh26ZWj
https://imageshack.com/i/pnr12oWOj
Pozdrawiam, Tomasz.
Dzień dobry
Szukając rozwiązania zagadki skąd małe norki u mnie w trawniku (pewnie z 30 szt. na 300 m2), znalazłem ten wątek.
Sam przeprowadziłem dochodzenie i norki takie jak moje, a widzę też u innych, to świerszcz polny.
I co najważniejsze... nie jest to sympatyczny owad z Disneya.
Wygląda wręcz... zresztą każdy sam może ocenić.
Tak więc mój wpis, to rozwianie wątpliwości tych, czy podobne norki to jeż, nornice, kuna itp.
U mnie na bank świerszcze.
Wystarczy zalać wodą, a zacznie wychodzić.
Wystarczy pogrzebać źdźbłem trawy, a wychodzi.
Wkurza mnie trochę to, bo wokół norki jest trochę wyschniętej trawy, więc nie wiem co z tym dalej, no ale...
Szukając rozwiązania zagadki skąd małe norki u mnie w trawniku (pewnie z 30 szt. na 300 m2), znalazłem ten wątek.
Sam przeprowadziłem dochodzenie i norki takie jak moje, a widzę też u innych, to świerszcz polny.
I co najważniejsze... nie jest to sympatyczny owad z Disneya.
Wygląda wręcz... zresztą każdy sam może ocenić.
Tak więc mój wpis, to rozwianie wątpliwości tych, czy podobne norki to jeż, nornice, kuna itp.
U mnie na bank świerszcze.
Wystarczy zalać wodą, a zacznie wychodzić.
Wystarczy pogrzebać źdźbłem trawy, a wychodzi.
Wkurza mnie trochę to, bo wokół norki jest trochę wyschniętej trawy, więc nie wiem co z tym dalej, no ale...
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
norki norkami, ale za to wieczorem koncert
Pozdrawiam Lucyna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2022, o 08:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Szczurbobik
Na pierwszym zdjęciu to tak wygląda jakby kot zwrócił zawartość żołądka po zjedzeniu myszy.
Pozdrawiam Lucyna
Nowy dziki lokator w ogrodzie - jama i bałagan
Witam,
Trafiłem na to forum przypadkiem, szukając rozwiązania mojego problemu z dzikim lokatorem, z którym od kilku dni się zmagam.
Po powrocie z kilkudniowego urlopu okazało się, że pod tarasem coś wykopało jamę. Nie była to ogromna jama, lecz zdziwiło mnie to, bo raczej poza kotami, które się tu szwendają, to raczej było spokojnie...
Dziś natomiast jama ta została odrobinę jakby przysypana, ale za to z drugiej strony tarasu to zwierzę rozkopało nieużytek, na którym rosła trawa i zrobiło drugą jamę... Nie wiem co to jest, ale tym razem zostawiło ślady. Wygląda trochę jak ślady borsuka, ale sam już nie wiem i nie znam się na tym...
Obecnie zasypałem już i wyrównałem ten nieużytek oraz jamę, jak również tę pierwszą. Boję się jednak, że to zwierze może wrócić. Na pewno kopało w nocy, bo w dzień bym słyszał odgłosy. Nie mniej w nocy musiało się sporo napracować, bo są też porozrzucane spore kamienie... Nie wiem czy to zając/królik..czy borsuk?
1 zdjęcie - pierwsza jama
2 zdjęcie - pobojowisko po kolejnej nocy
3-5 zdjęcie - ślady
6 zdjęcie - druga jama, prawdopodobnie gdzieś za ścianą tarasu idzie w głąb...
Czy jest ktoś w stanie pomóc i powiedzieć co to jest?
Trafiłem na to forum przypadkiem, szukając rozwiązania mojego problemu z dzikim lokatorem, z którym od kilku dni się zmagam.
Po powrocie z kilkudniowego urlopu okazało się, że pod tarasem coś wykopało jamę. Nie była to ogromna jama, lecz zdziwiło mnie to, bo raczej poza kotami, które się tu szwendają, to raczej było spokojnie...
Dziś natomiast jama ta została odrobinę jakby przysypana, ale za to z drugiej strony tarasu to zwierzę rozkopało nieużytek, na którym rosła trawa i zrobiło drugą jamę... Nie wiem co to jest, ale tym razem zostawiło ślady. Wygląda trochę jak ślady borsuka, ale sam już nie wiem i nie znam się na tym...
Obecnie zasypałem już i wyrównałem ten nieużytek oraz jamę, jak również tę pierwszą. Boję się jednak, że to zwierze może wrócić. Na pewno kopało w nocy, bo w dzień bym słyszał odgłosy. Nie mniej w nocy musiało się sporo napracować, bo są też porozrzucane spore kamienie... Nie wiem czy to zając/królik..czy borsuk?
1 zdjęcie - pierwsza jama
2 zdjęcie - pobojowisko po kolejnej nocy
3-5 zdjęcie - ślady
6 zdjęcie - druga jama, prawdopodobnie gdzieś za ścianą tarasu idzie w głąb...
Czy jest ktoś w stanie pomóc i powiedzieć co to jest?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Re: Nowy dziki lokator w ogrodzie - jama i bałagan
Tak, to może być borsuk. Takie szerokie łapy z pazurami ma borsuk i zdemoluje Ci ogród.
Chcesz go wyeksmitować z ogrodu, jak rozumiem?
Puść mu techno z basami prosto do jamy kilka dni z rzędu. On w nocy buszuje, a w dzień śpi. Jak będzie chodził ciągle niewyspany, to może sam zrezygnuje.
W nocy uprzykrzysz mu życie montując oświetlenie z czujnikiem ruchu. Włączy się, jak będzie spacerował po ogrodzie. Nie po to borsuk prowadzi nocny tryb życia, żeby lampą dostawał po oczach w nocy.
Dodatkowo do nory możesz mu wrzucić jakiegoś smroda odstraszającego.
Proponuję zmasowaną akcję od razu na tych trzech frontach. Lepiej, żeby nie zdążył polubić obecnej nory.
Zdaj relację z efektów działań.
Chcesz go wyeksmitować z ogrodu, jak rozumiem?
Puść mu techno z basami prosto do jamy kilka dni z rzędu. On w nocy buszuje, a w dzień śpi. Jak będzie chodził ciągle niewyspany, to może sam zrezygnuje.
W nocy uprzykrzysz mu życie montując oświetlenie z czujnikiem ruchu. Włączy się, jak będzie spacerował po ogrodzie. Nie po to borsuk prowadzi nocny tryb życia, żeby lampą dostawał po oczach w nocy.
Dodatkowo do nory możesz mu wrzucić jakiegoś smroda odstraszającego.
Proponuję zmasowaną akcję od razu na tych trzech frontach. Lepiej, żeby nie zdążył polubić obecnej nory.
Zdaj relację z efektów działań.
- Szczurbobik
Nie wygląda mi to na ślady borsuka. Te są znacznie większe i szersze. U mnie takie nory w ogrodzie kopie mój kochany kocur Tu też, patrząc po śladach, wygląda mi na robotę kota
Pozdrawiam Lucyna
- Szczurbobik
Słabo widać, Zrób zbliżenie. Jeśli te grudki zawierają sierść i kości, to mogą być wyplówki ptaka drapieżnego lub sowy.
Pozdrawiam Lucyna