Wysiewanie kaktusów cz.1
to moje nasionka zebrane właśnie z Rebutii
z tego co tu wyczytałam powinnam poczekać z ich wysianiem do wiosny - korci mnie jednak żeby część wysiać już teraz
czy do tego celu nadaje się piasek kwarcowy ? On jest taki drobniutki jak sól niemal , czy potrzeba czegoś grubszego ??
czy do ew spryskiwania nadaje sie woda destylowana zamiast gotowanej ?
z tego co tu wyczytałam powinnam poczekać z ich wysianiem do wiosny - korci mnie jednak żeby część wysiać już teraz
czy do tego celu nadaje się piasek kwarcowy ? On jest taki drobniutki jak sól niemal , czy potrzeba czegoś grubszego ??
czy do ew spryskiwania nadaje sie woda destylowana zamiast gotowanej ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz siać teraz, ale siewki będą za małe, by w suszy przetrwać zimę. Będziesz musiała utrzymywać im wegetację i doświetlać je. Oczywiście najlepsza zdolność kiełkowania rebucji jest zaraz po zebraniu nasion. Więc na pewno teraz będą lepiej kiełkować niż na wiosnę.
Piasek kwarcowy może być. To, że jest drobny nie przeszkadza. Byle by nie był to pył. Możesz do podlewania używać wody destylowanej, ale jeśli chcesz wysiać nasiona do czystego piasku to musisz do każdego podlania/spryskania dodać do wody nawozu mineralnego. Nawet małe siewki muszą coś jeść.
Piasek kwarcowy może być. To, że jest drobny nie przeszkadza. Byle by nie był to pył. Możesz do podlewania używać wody destylowanej, ale jeśli chcesz wysiać nasiona do czystego piasku to musisz do każdego podlania/spryskania dodać do wody nawozu mineralnego. Nawet małe siewki muszą coś jeść.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
No to będę dalej obserwować co się dzieje.
Wprawdzie tych Echinopsisów mam aż nadto z odrostów, ale jeśli by tam były nasiona, to popróbuję jako doświadczenie.
Dziś pobawiłam się i na dzisiejszym kwiatku Echinopsisa pędzelkiem popróbowałam poprzenosić pytek z .... żółtego kwiatuszka Notocactusa. Nic z tego nie wyjdzie, ale z pędzelkiem w ręce czułam się jak pszczółka.
Wprawdzie tych Echinopsisów mam aż nadto z odrostów, ale jeśli by tam były nasiona, to popróbuję jako doświadczenie.
Dziś pobawiłam się i na dzisiejszym kwiatku Echinopsisa pędzelkiem popróbowałam poprzenosić pytek z .... żółtego kwiatuszka Notocactusa. Nic z tego nie wyjdzie, ale z pędzelkiem w ręce czułam się jak pszczółka.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiew kaktusów - dziennik
To wcale nie drogo 8 zł. Z takiej ceny to ja bym się cieszył na twoim miejscu. U mnie w kwiaciarniach jak tak chcesz porównywać, kaktusy od 12zł kosztują. A te po 5 stojące pod regałem bez żądnych szans na zdobycie promieni słonecznych, to wysuszone, zdeformowane i będące opanowane przez wełnowce nikt nie kupuje.
Pochwal się jak nasionka, czy było warto za te 8 zł
Pochwal się jak nasionka, czy było warto za te 8 zł
Identyczną torebkę nasion wysiałam zeszło pięć sztuk, cena ok 7zł.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8b ... 8cd47.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8b ... 8cd47.html
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Musiała być strasznie kiepska jakość tych nasion. U kaktusów standardem są wschody na poziomie 70-90%. Poniżej moje wysiewy z wiosny ubiegłego roku
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek