Martagony- wymagania,warunki uprawy
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o Martagonach
Świetny temat, w ubiegłym roku otrzymałam 3 cebule, posadziłam do ziemi i czekam. Wszystkie Wasze rady bezcenne.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Trudno powiedzieć jeśli czegoś się nie widzi.kris11 pisze:A ile można od dużej cebuli łusek pobrać? i wsadzamy do ziemi od razu? to pewnie kilka lat do kwitnięcia taka łuska potrzebuje...
Pobrane łuski wędrują od razu do ziemi. Z nich też powstają małe cebulki, które po ok.3-4 latach zaczynają kwitnąć.
Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, żeby rozmnożyć tą lilie i doczekać się efektu końcowego.
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dostane paczkę z lilypolu, to spróbuje z jedną łuskę oddzielić, jak się da oczywiście
Pozdrawiam- Marzena
- ultraviolet
- 200p
Wreszcie zrobiła się wiosna. Martagony wychodzą z ziemi i mają się dobrze.
Mimo buszujących mysz w okół nich, cebule są nietknięte
Mimo buszujących mysz w okół nich, cebule są nietknięte
- ultraviolet
- 200p
Moje martagony wysiewane z nasion w 2012r.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/158 ... e2d3a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fb ... b4336.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/158 ... e2d3a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fb ... b4336.html
Imponujący zagajnik. Przyznam, że pod wpływem tego wątku (i Twojej fascynacji) zakupiłam w tym roku cebule 6 odmian martagonów (botaniczny różowy, Arabian Night, Claude Shride, Peppar Gold, Hansonii i Tsingtauense). Jeśli mi się powiedzie, może też będę próbowała wysiewać:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- ultraviolet
- 200p
Z pewnością Ci się powiedzie
Nie jest to takie trudne, chociaż przyznam, że zaraz po przechłodzeniu lilie muszą mieć dużo słońca inaczej marnie to wygląda.
W tym roku niestety nie powtórzyłam sukcesu z ubiegłego roku, ale cieszę się i tymi kilkoma sztukami. Liczę, że gdy zakwitną będę się cieszyła całkiem nową lilią, wyhodowaną przeze mnie
W tym roku też zakupiłam kilka martagonów. Niestety różowego mi z listy zakupów wykreślono . Mam niezłego pecha...
Z tego rocznego zakupu najbardziej się cieszę martagonem Tsingtauense i Russian Morning.
Nie jest to takie trudne, chociaż przyznam, że zaraz po przechłodzeniu lilie muszą mieć dużo słońca inaczej marnie to wygląda.
W tym roku niestety nie powtórzyłam sukcesu z ubiegłego roku, ale cieszę się i tymi kilkoma sztukami. Liczę, że gdy zakwitną będę się cieszyła całkiem nową lilią, wyhodowaną przeze mnie
W tym roku też zakupiłam kilka martagonów. Niestety różowego mi z listy zakupów wykreślono . Mam niezłego pecha...
Z tego rocznego zakupu najbardziej się cieszę martagonem Tsingtauense i Russian Morning.
Martagon to Martagon,Hansoni to Hansoni, Tsingtauense, to również gatunek lilii.
Nie ma czegoś takiego,jak Martagon Tsingtauense. Może być krzyżówka
Martagon x Tsingtauense, albo Martagon x Hansoni, czyli Marhan.
Hansoni jest żółta, Tsingtauense pomarańczowa,z kwiatem do góry. Krzyżują się one
z Martagonami.
U mnie za zimno dla Hansoni i Tsingtauense,rosną,ale marnie,nie kwitną w każdym roku.
Nie ma czegoś takiego,jak Martagon Tsingtauense. Może być krzyżówka
Martagon x Tsingtauense, albo Martagon x Hansoni, czyli Marhan.
Hansoni jest żółta, Tsingtauense pomarańczowa,z kwiatem do góry. Krzyżują się one
z Martagonami.
U mnie za zimno dla Hansoni i Tsingtauense,rosną,ale marnie,nie kwitną w każdym roku.
- ultraviolet
- 200p
To przyznam szczerze , że zawsze traktowałam je jako martagon, bo zawsze przy zakupie kwalifikują je do nich no i wyglądają podobnie.
Co do lilii Hansoni i Tsingtauense to obie w tym roku zakwitną. Dziwne bo tą drugą zakupiłam w tym sezonie. Wyrosła na ok.10 cm długości.
A tu podaję ciekawą stronę z liliami martagon. Życzę miłego oglądania. http://www.lilies.org/g_martagonscd_html/photos.html
Co do lilii Hansoni i Tsingtauense to obie w tym roku zakwitną. Dziwne bo tą drugą zakupiłam w tym sezonie. Wyrosła na ok.10 cm długości.
A tu podaję ciekawą stronę z liliami martagon. Życzę miłego oglądania. http://www.lilies.org/g_martagonscd_html/photos.html
One należą do jednej grupy ogrodowej,czyli mają podobne cechy,podobnie wyglądają,
krzyżują się ze sobą.Ta grupa ogrodowa,to nie jest klasyfikacja botaniczna, to takie
określenie ogrodnicze,aby łatwiej zrozumieć co jest co.
Wewnątrz takiej grupy są gatunki- martagon, hansoni itd. Tak jak w azjatyckich są
bulbiferum, tigrinum, leichtlini, pumilum i wiele innych.
Wśród gatunków są odmiany - np. martagon Kometex, martagon Bornholm. Nazwy odmian
piszemy dużą literą,bo to imiona roślin.
Lilie krzyżują się w grupach ogrodowych,po między innymi jest ten podział,aby nie próbować
krzyżowania martagona z azjatycką, albo trąbkową,bo nic z tego nie wyjdzie,tak jak nie da się
kury z kaczką,chociaż i jedno i drugie to ptak.
Teraz,w erze in vitro,bariery te zostały przełamane i powstały krzyżówki,trąbek z azjatkami,
jest to grupa AT ,longiflorum z azjatkami, LA, trąbek z orientalnymi OT, orienpet, oraz wiele
innych kombinacji.
krzyżują się ze sobą.Ta grupa ogrodowa,to nie jest klasyfikacja botaniczna, to takie
określenie ogrodnicze,aby łatwiej zrozumieć co jest co.
Wewnątrz takiej grupy są gatunki- martagon, hansoni itd. Tak jak w azjatyckich są
bulbiferum, tigrinum, leichtlini, pumilum i wiele innych.
Wśród gatunków są odmiany - np. martagon Kometex, martagon Bornholm. Nazwy odmian
piszemy dużą literą,bo to imiona roślin.
Lilie krzyżują się w grupach ogrodowych,po między innymi jest ten podział,aby nie próbować
krzyżowania martagona z azjatycką, albo trąbkową,bo nic z tego nie wyjdzie,tak jak nie da się
kury z kaczką,chociaż i jedno i drugie to ptak.
Teraz,w erze in vitro,bariery te zostały przełamane i powstały krzyżówki,trąbek z azjatkami,
jest to grupa AT ,longiflorum z azjatkami, LA, trąbek z orientalnymi OT, orienpet, oraz wiele
innych kombinacji.
- ultraviolet
- 200p
Dziękuję Mirku za wyjaśnienie. Miałam mały mętlik w głowie,ale dzięki Tobie wszystko zaczęło być oczywiste.
Zastanawiam się czy moje dwuletnie lilie martagon w przyszły roku zakwitną. Największa ma ok.22 cm wysokości, a co niektóre dzielą się na dwie cebule. W zeszłym roku rosły przez całą jesień, w tym roku pewnie obumrą.
Jak myślisz Mirku, jest to możliwe by na przyszły sezon zakwitły?
Zastanawiam się czy moje dwuletnie lilie martagon w przyszły roku zakwitną. Największa ma ok.22 cm wysokości, a co niektóre dzielą się na dwie cebule. W zeszłym roku rosły przez całą jesień, w tym roku pewnie obumrą.
Jak myślisz Mirku, jest to możliwe by na przyszły sezon zakwitły?
Jeśli tak ładnie rosną,może zakwitną,będzie miła niespodzianka.
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40