Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czemu :? A szkoda, bo jest dużo ciekawych storczyków :( Co do jednego linka, to mógł Ci sie nie otwierać, bo źle skopiowałam adres :oops:, ale już poprawiłam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mi się nie wyświetlały zdjęcia w tych linakch co w adresie jest orchidboard czy jakoś tak i kilka innych nie otwierało się wcale.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Mi otworzyły się wszystkie oprócz nr 21. Piękności! Najbardziej niesamowite te z wystawy w Wietnamie, no i ten co ma 200 kwiatów. JAK ONI TO ROBIĄ???!!! :shock:

Aniu, a jak Twoje storczyki? Te, którym żółkły liście?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taaaa, po obejrzeniu podanych stron rzeczywiście nie będę mogła spać... Ty popatrz , która jest godzina !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Wspaniałą ucztę dla oczu przygotowałaś ;:138 ;:79 Dziękuję
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, a szkoda, bo piękne... :wink:
MarioTereso, proszę bardzo :) Jak znajdę jeszcze coś ciekawego, to pewnie wcisnę jeszcze gdzieś "drugie śniadanie" :lol:
Ewelino, :shock: :lol: tak wyglądała moja mina po zobaczeniu godziny :) Okazuje się, że internet naprawdę jest niebezpieczny :twisted:
Agito, żebym ja wiedziała, jak oni to robią... :roll: ... to już dawno jedno mieszkanie nie wystarczyłoby mi na storczyki :lol: Co do moich storczyków, tych którym żółkły liście, to jednemu (różowy w fioletowe kropki) odpadły dwa zdrowe listki z góry, a pozostałe zwiędły :cry: Pierwsze dwa zdjęcia to właśnie on, a kolejne pokazują mojego pierwszego żółtego :( :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obydwie bidulki proszą o pomoc w tej strasznej sprawie. Ktokolowiek wie, co to jest, proszony jest o kontakt na forum :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten pierwszy raczej uschnie. stracił stożek wzrostu, gnije... właściwie to nie ma szans na przeżycie. ten drugi ma jeszcze liść sercowy i widać pare zdrowych korzeni, więc jeszcze jest szansa, że przeżyje, ale jak odpadnie liść sercowy to raczej po nim. szkoda tych storczyków... nie zdążyłaś się nimi nacieszyć a już padają :/
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Anusska pisze:
MarioTereso, proszę bardzo :) Jak znajdę jeszcze coś ciekawego, to pewnie wcisnę jeszcze gdzieś "drugie śniadanie" :lol:
[
Agito, żebym ja wiedziała, jak oni to robią... :roll: ... to już dawno jedno mieszkanie nie wystarczyłoby mi na storczyki :lol: Co do moich storczyków, tych którym żółkły liście, to jednemu (różowy w fioletowe kropki) odpadły dwa zdrowe listki z góry, a pozostałe zwiędły :cry: Pierwsze dwa zdjęcia to właśnie on, a kolejne pokazują mojego pierwszego żółtego :( :

Obrazek Obrazek

Obydwie bidulki proszą o pomoc w tej strasznej sprawie. Ktokolowiek wie, co to jest, proszony jest o kontakt na forum :(

wyglada to na grzyb Atelia rolfsii (stadium doskonałe Sclerotinum rolfsii), niestety raczej już nastapił zgon :( , usunąć szybko (spalić, śmietnik) bo zagrożenie dla pozostałych.
za mokro, za ciepło, zbyt wilgotne powietrze bez wentylacji ?
pozostałe opryskać np. Rovral Flo
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przykro mi, że dwie roślinki zachorowały :( A skąd mógł się taki grzyb wziąć ?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jednemu z moich też zżółkł 3. liść od dołu, boję się, że spotka go to samo, co twojego. ale mam nadzieję, że to nic poważnego... nie chcę, by usechł.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Storczykowa, mi jest bardzo szkoda tych storczyków :cry: Jednego już wyrzuciłam. Drugi stoi na szafce blisko okna i obsewuję, co się z nim dzieje. Co do Twojego storczyka, to może on Tobie uschnąć. U mnie było tak samo - najpierw zwiędł trzeci liść od dołu. Póżniej dwa najstarsze, a na koniec, gdy zaczął żółknąć kolejny, odpadły dwa zdrowe liśćie - nie trzymały się rośliny. Miejsce, w którym odpadły, było zgnite i miało czarny kolor :cry:
MarioTereso, bardzo, ale to bardzo dziękuję Ci za diagnozę ;:180 Storczyka już wyrzuciłam. Przypuszczam, ze mógł mieć za wilgotno - u mnie w mieszkaniu higormetr wskazuje 70%, a storczyk był w dodatku posadzony w mchu torfowcu. Może wiesz, co może się dziać drugiemu? :roll:
Mala_MI, mogło to się wziąć ze zbyt dużej wilgotności. Storczyk był posadzony w mało przepuszczalnym podłożu i to też robiło za swoje :( Niestety, chyba już nie pomogłabym moim choruszkom i staram się myśleć pozytywnie - przynajmniej teraz będę wiedziała, żeby nie moczyć za często podłoża, by zdążyło wyschnąć między podlewaniami.

Wcześniej wspominałam o sesji otwierającego się pączka. Byłaby wcześniej, ale pączek, któy zaczął się otwierać wieczorem i zrobiłam mu zdjęcie, na drugi dzień był otwarty - nie miałam kiedy zrobić fotek :lol: Musiałam czekać na kolejnego. A oto i on:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

... a w międzyczasie :lol: przybyły mi dwa nowe storczyki - na miejsce chorych. Obydwa były kupione w OBI p o 19,90zł :shock: Może nie są tak niezwykłe jak poprzednie, ale są. Pierwszy ma płatki okółka zewnętrznego w kolorze żółtym, a wewnętrznego w :roll: pomarańczowym? Drugi jest biały w różne różowe kreski i ciapki. A to moje dwa nowe Phalaenopsis'y:

gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

:shock: wow po prostu jestem w szoku super:) jak na nie patrze to nabieram ochoty na odwiedzenie OBi- co jest niebezpieczne :?
gelka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Anusska pisze:... a w międzyczasie :lol: przybyły mi dwa nowe storczyki - na miejsce chorych. Obydwa były kupione w OBI p o 19,90zł :shock: Może nie są tak niezwykłe jak poprzednie ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Anussko, zwykłe :wink: , to one z całą pewnością nie są ;:228
Śliczne :!:
Pozdrawiam, Baśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”