Ogród Emalii
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też stawialbym na karmnik ościsty.
Jak zobaczyłem ta stertę cebul, to pomyślałem, że możesz sklep otworzyć. Ale jak doczytałem dalej, to się dowiedzialem, ze ich wartość znacznie spadła. Bo 'mix' jest tańszy...
Jak zobaczyłem ta stertę cebul, to pomyślałem, że możesz sklep otworzyć. Ale jak doczytałem dalej, to się dowiedzialem, ze ich wartość znacznie spadła. Bo 'mix' jest tańszy...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Już przebolałam. To jeszcze nie koniec, mam do wykopania jeszcze cebule z tyłułu ogrodu. Ładnie się rozmnożyły, chciałam nadwyżkami obdarować znajomych.
Dziś u mnie słonko, więc od rana w ogrodzie. Mam nieplanowany urop, więc tym bardziej korzystam.
Pora przedstawić moje nowe kwiatki, które dostałam od mojej ... żona brata teściowej- jaki to stopień pokrewieństwa???? W kazdym razie urocze bodziszki i storczyki. A dalej moje plony ogrodowe. Już schrupane
Dziś u mnie słonko, więc od rana w ogrodzie. Mam nieplanowany urop, więc tym bardziej korzystam.
Pora przedstawić moje nowe kwiatki, które dostałam od mojej ... żona brata teściowej- jaki to stopień pokrewieństwa???? W kazdym razie urocze bodziszki i storczyki. A dalej moje plony ogrodowe. Już schrupane
No to będzie sliczniutki arstyczny mix na wiosnęEmalia pisze:Wisienko! Dziś pada, może uda mi się nadrobic zaległości w Twoim ogrodzie. Wydaje mi się, że floks jest nieco większy. Szukam i szukam i mam podejrzenie, że to karmnik ościsty. Jest bardzo nizutki, liście mają najwyżej 2cm.
Wczoraj zaliczyłam kolejną wpadkę. Cały dzień wykopywałam cebule tulianów, które jesienią powędrują w inne miejsca. Zaopatrzyłam się w skrzynki, markera, obłożyłam się zdjęciami i planami i kopałam, kopałam, kopałam. Biegałam od notatek do grządek i usiłowałam ustalić nazwy teraz suchych badylków. Powstała wieża cebulowa.
Postanowiłam dalsze wykopki przełozyć na później, ale na podłodze znalazłam dwie zaponiane cebule. Podniosłam całą wieżę, żeby je wrzucić do najniżej położonej skrzynki z opisem "różne" i .... trach! Połowa wieży rozsypała się po całym garażu. Wszystkie cebule pomieszane.
Stałam dobrą minutę osłupiała, zanim zaczęłam kląć
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadłam na chwilkę i zmykam, bo dziś mam pracowity dzień.
Zieleń cisu fantastyczna! Jejku... można się w tym zatopić ...
Jaskier jest bardzo ekspansywną rośliną. Przynajmniej ten dziki,
który rośnie na mojej działce. Potrafi całkiem zdominować rabatę.
Czy to szałwia czy coś innego? Piękna kępa.
Widzę, że sporo fioletu na Twojej działce?
Zieleń cisu fantastyczna! Jejku... można się w tym zatopić ...
Jaskier jest bardzo ekspansywną rośliną. Przynajmniej ten dziki,
który rośnie na mojej działce. Potrafi całkiem zdominować rabatę.
Czy to szałwia czy coś innego? Piękna kępa.
Widzę, że sporo fioletu na Twojej działce?
Pozdrawiam serdecznie
Tak, to szałwia. Z dwóch małych sadzonek kupionych w ubiegłym roku (takich, jak Twoja) rozrosły się bardzo. Mam dwie takie kępy, jak ta na zdjęciu. A wczoraj upolowałam białą szałwię omszną. Nareszcie!!! Mam nadzieję, że będzie równie bujnie rosła.
No i nie opanowałam się przedzakupem żurawki, budleji, hortensji i kilku wrzosów.
Dziś czasu brak na zdjęcia, ale pokażę. Czeka mnie wykopywanie kamienii i ziemii, żeby zrobić miejsce z kwaśną glebą dla hortensji i wrzosów, ale to dopiero w kolejną sobotę.
No i nie opanowałam się przedzakupem żurawki, budleji, hortensji i kilku wrzosów.
Dziś czasu brak na zdjęcia, ale pokażę. Czeka mnie wykopywanie kamienii i ziemii, żeby zrobić miejsce z kwaśną glebą dla hortensji i wrzosów, ale to dopiero w kolejną sobotę.
Cyt."A to mój jaskier, który z jednej doniczki 8cm rozrósł się strasznie. Zaczynam się go obawiać.
"
I chyba słusznie się obawiasz Emalio, bo jest bardzo ekspansywny.Ma podziemne rozłogi i u mnie jeszcze po kilku latach wychodził, gdzie chciał.
Ładne klimaty masz w swoim ogrodzie, jak, jak ktoś przede mną napisał : śródziemnomorskie. Gratuluję !Pozdrawiam
"
I chyba słusznie się obawiasz Emalio, bo jest bardzo ekspansywny.Ma podziemne rozłogi i u mnie jeszcze po kilku latach wychodził, gdzie chciał.
Ładne klimaty masz w swoim ogrodzie, jak, jak ktoś przede mną napisał : śródziemnomorskie. Gratuluję !Pozdrawiam
Emilko wiem ze Twoje forum niestety nie działa. Mam tylko nadzieję że juz za momencik bedzie. Mało piszę ale wpadać to ja tam lubię
Widzę ze Twój ogród nabiera barw. Zobaczysz jak fajnie te roslinki będą sie prezentować w przyszłym roku.
Widzę ze Twój ogród nabiera barw. Zobaczysz jak fajnie te roslinki będą sie prezentować w przyszłym roku.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak zwykle wpadam po długim czasie. Najpierw wielkie zamieszanie w pracy, potem urlop. Dziękuję Wam za odwiedziny. W ogrodzie trochę zmian. Najbardziej widoczna to nowy namiot, z którego bardzo się cieszę i w którym spędziliśmy już kilka wesołych spotkań towarzyskich. Jesienią będziemy zakładać warzywnik z rawdziwego zdarzenia i układać placyk brukowy, na którym w sezonie będzie stać basen a poza sezonem zegar słoneczny albo jakaś ozdobna donica.
A teraz przedstawiam mój tymczasowy warzywnik pod płotem
A teraz przedstawiam mój tymczasowy warzywnik pod płotem
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O łał namiot super sprawa;) tak egzotycznie;D ale i jego otoczenie sprawia, że można przenieść się w inny świat.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Ech, ogród początkowo miał byc formalny, potem w miarę zagłebiania sie w tematy ogrodnicze, zapragnęłam angielskiego. NA końcu machnęłam ręką na szukanie stylu na siłę. Dopiero Wy na forum oświciliście mnie, że to klimaty śródziemnomorskie
W tym roku, jak zwykle urlop spędzałam nad morzem śródziemnym. Ciągnie mnie tam strasznie, chyba najbardziej ze względu na klimat. Za każdym razem mam poczucie, że tam powinnam mieszkać.
Tak to czasem podświadomość płata nam figle. Szukam roślin wpisujących się w moje ulubione klimaty, choć kompletnie się na nich nie znam.
A namiot w ubiegłym roku porwała mi wichura i nigdzie nie moglismy znaleźć odowiedniego na stelaż, który jest na stałe zamontowany w podłożu. W końcu trafiliśmy w internecie pana, który szyje namioty historyczne. Okazało się, że szukalismy w całej Polsce a on mieszka pod Grudziądzem.
Tymczasem kilka roślinek:
W tym roku, jak zwykle urlop spędzałam nad morzem śródziemnym. Ciągnie mnie tam strasznie, chyba najbardziej ze względu na klimat. Za każdym razem mam poczucie, że tam powinnam mieszkać.
Tak to czasem podświadomość płata nam figle. Szukam roślin wpisujących się w moje ulubione klimaty, choć kompletnie się na nich nie znam.
A namiot w ubiegłym roku porwała mi wichura i nigdzie nie moglismy znaleźć odowiedniego na stelaż, który jest na stałe zamontowany w podłożu. W końcu trafiliśmy w internecie pana, który szyje namioty historyczne. Okazało się, że szukalismy w całej Polsce a on mieszka pod Grudziądzem.
Tymczasem kilka roślinek: