Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tak, rzeczywiście wierzę tylko w to, co widzę. na tym co pisze w internecie też nie zawsze można polegać, najlepiej uczyć się na własnych błędach, wtedy można zdobyć własne doświadczenia i wypracować własne, najlepsze dla nas metody uprawy. na wystawach też nigdy nie było Vand w korze (a w innych miejscach niż wystawy Vand nie widziałam).
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pamiętaj o jednym, te "własne metody" mogą się sprawdzić tylko u ciebie. Nie pierwszy raz piszesz z wykrzyknikami, że tylko w taki, a nie inny sposób....., niestety nie masz racji, ale na tym kończę wypowiedź. Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo i tak będziesz chciała za wszelką cenę zakończyć wypowiedź w temacie na własnym zdaniu.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Zgadzam sie z Lana. Ja naleze do ludzi ktörzy bardzo chetnie experymentuja i przede wszystkim sluchaja rad innych doswiadczonych osöb w uprawie. każdy z nas uczy sie i zdobywa doswiadczenie.

Storczykowa piszesz ze tez bys chciala miec taka kolekcje Vand tylko nie masz miejsca. Jak sie kocha storczyki to i sie miejsce znajdzie. Tak dlugo trzeba kombinowac az sie cos uda zrobic.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Jolusia, dzięki- interesująca propozycja (aż mi się oczy zaświeciły), będę pamiętać! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Zgadzam się z Jolusią-lubię czasem poeksperymentować, ale przede wszystkim lubię korzystać z rad osób bardziej doświadczonych bo metody prób i błędów część roślinek mogłaby nie przeżyć. Stąd też dziesiątki moich pytań tutaj na forum :)
Natomiast nie zgadzam się w kwestii miejsca-różne ludzie mają warunki i układy i nie zawsze miłość do storczyków determinuje nieograniczone możliwości wynajdywania miejsc.
Pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Historia tego storczyka jest taka: moja kolezanka przyniosla mi go aby uratowac bo go zalala. Potrzebne zabiegi wykonalam i storczyk zyje. Zadzwonilam do niej i powiadomilam ja ze moze storczyka z powrotem wziac, a ona na to ze go niechce bo ja za duzo nerwöw kosztowal. Zostawilam go sobie bo jak mozna sie oprzec takiej pieknosci?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Też bym chciała mieć taką koleżankę :lol:
Prześliczny jest, lubię take intensywne kolorki :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jolusia pisze:Zgadzam się z Lana. Ja naleze do ludzi ktörzy bardzo chetnie experymentuja i przede wszystkim sluchaja rad innych doswiadczonych osöb w uprawie. każdy z nas uczy się i zdobywa doswiadczenie.

Storczykowa piszesz ze tez bys chciala miec taka kolekcje Vand tylko nie masz miejsca. Jak się kocha storczyki to i się miejsce znajdzie. Tak dlugo trzeba kombinowac az się cos uda zrobic.
ja tak nie robię. nie lubię eksperymentować, bo mogłoby to się źle skończyć dla moich storczyków, nie lubię ryzykować. a rady innych nie zawsze są dobre. na przykład dużo osób radzi żeby storczyki podlewać deszczówką, kąpać, przenosić ciągle w inne miejsca, otwierać okno. ja uważam, że moje matody są dla mnie najlepsze i używam tylko ich.
a co do szukania miejsca, ja odkąd zbieram storczyki muszę im znajdować miejsca (bo jak zaczynałam zbierać storczyki miałam w pokoju z 60-70 innych roślin), ale parapety nie są z gumy, storczyki już się nie mieszczą, zwłaszcza Vandy, które są dużo większe niż Phalaenopsisy i potrzebują dużo więcej miejsca.
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

świetna ta koleżanka 8) też chcę taką :lol:
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Tak zachęcająco piszesz o vandach, że zaczynam się nad jakąś zastanawiać. :roll:
Odratowany falenopsis piękny, ma taki intensywny kolor. :lol: Ale w Twoich rękach czyż mógłby być nie-piękny?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

dewuka dziekuje za mile slowa i dalej zachecam do uprawy bo naprawde warto :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Na dniach rozwinie sie kilka Phalaenopsisöw i mam zamiar kilka fotek zrobic. Möj maz mi zamontowal swietna pöleczke ktöra tez jutro pokaze :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Jestem fanką Twojego męża który Cie tak wspiera w hodowli storczyków :twisted: hihihi nawet półeczki robi-on tak sam z siebie czy go sobie wychowałaś? :lol: Chyba powinnam już zacząć nad swoim chłopem pracować, niech też półeczki robi, bardzo by sie przydały i na storczyki i na książki :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”