Ciemiernik(Helleborus) cz.1
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAM!!!
Gabi , ale piękny okaz .Ciemiernik przepiękny , aż dech zapiera . Piękny ,piękny i jeszcze raz piękny .
Ja swój orientalny posadziłam w ubiegłym roku i teraz wypuszcza nowe liście , a o kwiatach chyba nie ma mowy . Trzeba poczekać parę lat i dobrze dokarmić .
Drugi ciemierni kaukaski posadziłam ok.3tygodni temu i chyba choruje ,bo ma ma rdzawe plamy koło pąków .
Gabi , ale piękny okaz .Ciemiernik przepiękny , aż dech zapiera . Piękny ,piękny i jeszcze raz piękny .
Ja swój orientalny posadziłam w ubiegłym roku i teraz wypuszcza nowe liście , a o kwiatach chyba nie ma mowy . Trzeba poczekać parę lat i dobrze dokarmić .
Drugi ciemierni kaukaski posadziłam ok.3tygodni temu i chyba choruje ,bo ma ma rdzawe plamy koło pąków .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Ten drugi nie jest kaukaski, tylko korsykański. Ale to drobiazg. Te brązowe plamy to szara pleśń. Spryskaj go Kaptanem czy czymś innym od pleśni. Może tych chorych części nie uratujesz, ale nie będzie więcej chorował. I profilaktycznie wiosną i jesienią też warto spryskać.ewkapaw pisze:WITAM!!!
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
W ogrodzie miałam trzy ciemierniki, ale po przeczytaniu tego wątku kupiłam kolejne trzy i mam nadzieję, że się przyjmą. Bordowy nie zakwitł w ubiegłym roku, bo została zadeptany przez psa, a teraz po przesadzeniu kwitnie. Korsykański w ubiegłym roku był małą sadzonką i teraz też w gotowości wiosennej. Niestety brązowieją mu liście, ale zgodnie z wątkowym zaleceniem zrobię oprysk.
Edyta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepiękne ciemierniki.
Ja mam trzy gatunki,
ale wszystkie są chore.
Czerwonawy w tym roku pierwszy raz będzie kwitł i też już ma chore liście.
Cuchnący jest najzdrowszy,
ale natomiast kwiaty rozwijają mu się od lutego
i jakoś nie mogą się w pełni otworzyć.
Ciemiernik biały to obraz nędzy i rozpaczy.
Czy jest jakaś rada na tę i8ch chorobę?
Ja mam trzy gatunki,
ale wszystkie są chore.
Czerwonawy w tym roku pierwszy raz będzie kwitł i też już ma chore liście.
Cuchnący jest najzdrowszy,
ale natomiast kwiaty rozwijają mu się od lutego
i jakoś nie mogą się w pełni otworzyć.
Ciemiernik biały to obraz nędzy i rozpaczy.
Czy jest jakaś rada na tę i8ch chorobę?