Mamutowiec olbrzymi(Sequoiadendron giganteum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Slavomirus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mamutowiec olbrzymi Sekwoja olbrzymia Sequoiadendron gi

Post »

Moje siewki jak na razie mają się dobrze, przesadziłem je do większej donicy, wymieszałem ziemie do iglaków z piaskiem zobaczymy jak sobie poradzą.

Obrazek

Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Mają już wasze mamutowce nowe przyrosty? Mój jeszcze nie ma a co gorsze zrobił się jeszcze bardziej brązowy :cry:
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2012, o 12:55

Post »

Być może przyczyną brązowienia jest niedobór w substancję odżywcze lub grzyb, spróbuj użyć nawozu, jeśli nie pomoże to prawdopodobnie choroba grzybowa.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Raczej nie jest to niedobór składników pokarmowych bo dałem dobrej ziemi.
Tydzień temu zrobiłem oprysk topsinem, może coś pomorze.
Kiedy zdrowe drzewko powinno wypuścić nowe przyrosty?
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To jeszcze normalne że nie mam przyrostów. Poczekaj do początku czerwca jeśli nie wypuści do tego czasu to niedobrze.
Uważaj z topsinem więcej w tym roku nie pryskaj, topsin może zabić osłabioną roślinę. Jeśli w czerwcu nie będzie miał przyrostów polecam szczepionkę mikoryzową firmy Mykoflor, nie jest tania lecz nieraz uratowała chore rośliny, są inne tańsze szczepionki lecz o tycz tańszy dużo ludzi mówi że nie działają jak powinny, polecam szczepionkę firmy Mykoflor.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

bartoszk8 dzięki za zainteresowanie tematem, czekam cierpliwie do połowy czerwca, jak stan mojego "olbrzyma" będzie się pogarszał to będę musiał kupić nową.(niestety u nas nigdzie nie ma). Zależy mi na mamutowcu bo niedaleko mnie rośnie kilkunastometrowy okaz i wygląda rewelacyjnie.
Co do mikoryzy do na pewno ją zakupie ale mam do jesieni zamiar posadzić jeszcze kilka ciekawych iglaków i zaszczepiłbym je za jednym razem (z tego co mi wiadomo to mikoryzy nie można przechowywać zbyt długo).
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

U mnie już ma kilkucentymetrowe przyrosty. Po zimie był jak zwykle fioletowy, ale szybko nabrał swojej niebieskawej barwy (mam odm. Glauca). Po tej paskudnej zimie (i zeszłotygodniowym przymrozku) nie ma najmniejszych uszkodzeń. Mam nadzieję, że w tym roku urośnie co najmniej 1 m. Nie był okrywany, ani nawet ściółkowany.
Tomek
Awatar użytkownika
davk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2012, o 15:35

Post »

Witam.
Śliczne te wasze "Mamuciki" :) .
Sam przygotowuję się do wysiewu już pod koniec czerwca. Na razie zgodnie z instrukcją, nasionka siedzą sobie w lodówce.

Mam pytanie.
Czy znacie jakieś źródło informacji jak powinien wyglądać wysiew mamutowca? Jaka ziemia, nawozy, jakich błędów unikać?
Macie może jakieś spostrzeżenia ?

Nie ukrywam, kompletnie się na tym nie znam, a bardzo mi zależy, żeby chociaż z jednego z tych 5 nasionek coś ładnego wyrosło.
Dzięki.
Slavomirus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2012, o 14:34

Post »

Przeczytaj posty w tym temacie od początku :) jest tam gdzieś opis wysiewu Piotra Bezia który jest "Guru" jeśli chodzi o Mamutowce :)
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na przyszłość pamiętajcie!
Najlepiej kupować większe ilości nasion (min.20 nasion) z powodu niskiego kiełkowania nasion (rzadko powyżej 10%).
Ja w tym roku wysiałem 60 nasion z czego wykiełkowało 27, 5 nasion to mało przez co szanse na otrzymanie rośliny są marne, lecz są. Czyli nie warto kupować małej ilości nasion z powodu niskiej kiełkowalności oraz często drogiej dostawy.
omega48
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2012, o 10:37

Re: Mamutowiec olbrzymi

Post »

Mój mamutek ma 4 latka. Rośnie z nasionka strasznie powoli ale rośnie.:) Obrazek
bartoszk8
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Posiadam kilkanaście zdrowych siewek mamutowca. Rzucają się w oczy dwie siewki które najszybciej wykiełkowały jedna jest najbardziej masywna(najgrubszy pień) druga jest o podobnej grubości jak pozostałe ale jest najwyższa. Jak rozpoznać najsilniejszą?
Funaki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2011, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odpowiem na to pytanie. Odpowiedź będzie przydatna dla nas wszystkich.
Teoretycznie musimy znać takie pojęcia jak klasy żywotności, zdolność i energia kiełkowania, poziom czystości nasion itd. Każdy z nas coś tam wie, może też sprawdzić w internecie. Jak to jest w przypadku Mamutowców? Z partii nasion kiełkujących uzyskujemy różne siewki. Nie mamy na to wpływu. Jedne rozwijają się prawidłowo, liścienie pozbywają sie łupiny nasiennej i prężą do światła, inne mają końcówki liścieni w łupinie cały czas. Inne wypuszczają szybko łodygę inne zdają się czekać. Ta różnorodność jest naturalna. Po latach doszedłem do wniosku, że nasiona Mamutowców z liczbą liścieni od 4 do 6 ( z naciskiem na 5 i 6) to pierwszy warunek uzyskania dobrej siewki. Następny warunek to szybkie wypuszczenie łodyżki. Zdrowe siewki poznajemy zawsze po wzroście na wysokość zarówno części nadziemnej jak i podziemnej (rozpoznajemy chęć do życia, po prostu czuć w nich moc). Jak to jest czasowo? Powiedzmy wysiewamy partie nasion 15 maja po 10 dniach mamy pierwsze kiełkujące nasiono. Już w połowie sierpnia widać siewki dorodniejsze wyższe z rozgałęzieniami i z korzeniami długości około 20 cm. Wśród nich jest lub są nasze drzewa. Jest jeszcze jeden czynnik na który nie mamy wpływu tj zima. To ona dokona selekcji. Na pewno rozpoznajemy po wzroście i przeroście gleby przez korzenie nie zaś po grubości "pnia" :-). Następnego roku te najsilniejsze już pod koniec czerwca będą miały od 25 do 30 cm wysokości (bez nawożenia ). Siewka musi czuć podłoże nie doniczkę :-) i oczywiście stałą i prawidłowa opiekę.
Pozdrawiam miłośników roślin Piotr Bezia ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”