Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
icedfan
50p
50p
Od: 11 lis 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

chyba lekko zwiędła tylko nie wiem jaka jest przyczyna.. zaraz zdjęcie :)
Obrazek
http://img152.imageshack.us/f/dscf5356y.jpg/
nadmierna ilość słonka może zaszkodzić ?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie jest przelana?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
icedfan
50p
50p
Od: 11 lis 2010, o 21:19

Post »

chyba jej słońce zaszkodziło bo roletę odsłoniłem a słonko nieźle w ten dzień dawało :) już jest git
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
ostatnio uciąłem kilka gałązek na mojej cytrynie i zauważyłem, że od miejsca ucięcia gałązka usycha.

Wiecie może, co jest nie tak?
summer44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2011, o 22:38

Post »

Witam! Dziś po raz pierwszy odwiedziłem formu i przyznam, że ciekawe i przydatne spostrzeżenia są przez Was zamieszczane. Jednakże muszę coś wyjasnić dotyczy to linku z 15 kwietnia 2009 umieszonego na 2 stronie. Carisma chciałby Cię wyprowadzić z błędu. Twoje drzewko to nie cytryna lecz grejpfrut :wit
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Ja też jestem ciekawa co z tymi usychającymi gałązkami w miejscach cięcia?
Ja się chyba nie będę specjalnie tym na razie martwić. Postawiłam moją cytrynę w zimnym miejscu na zimę, a ona zrzuciła wszystkie liście (u mnie mógł być to efekt jakiejś wściekłej mszycy, z którą walczyłam przez całe lato na wszystkich kwiatach tarasowych). Teraz czekam, aż wypuści nowe, o ile wypuści. Liczę na to, że w marcu się obudzi. Teraz ma takie końcówki pędów pousychane.
Wydaje mi się jednak, że jeżeli roślina w wygląda ogólnie na zdrową, to nie ma co się przejmować końcówkami pędów tylko je po prostu usunąć, jak pojawią się nowe odrosty. Ważne jest, żeby wypuszczała nowe liście i kwiatki :).
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

icedfan jak gałązka jest niezdrewniała i uciołeś powyżej miejsca gdzie wyrastają liście to gałązka w tym miejscu nie jest potrzebna roślinie i usycha.
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

aha super dzięki :)
marog6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2011, o 16:06

Post »

Do kolejne zimy jeszcze daleko, ale z powodu kupna drugiej cytrynki mam do was pytanie co robić w wypadku kiedy nie ma zbyt dużych możliwości prawidłowego zimowania cytrynki? Naświetlacz świetlówką? :)
dawid96
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2011, o 13:09

Cytryna Skierniewicka

Post »

Witam przedstawiam wam tutaj moją trzy letnią cytrynę która została kupiona na allegro gdy miała już za sobą 2 lata. Wyrosło już sporo kwiatów lecz odpadły i było 8 małych pierwszych cytrynek , ale nie wiem dlaczego zrzuciła 5 cytryn i zostały tylko 3 największe. Nawozu jakiego trochę używałem to SUBSTRAL Citrus (Ale do końca nie wiem jak go używać, rozrobiłem tak jak pisało i w takie dawce co 2tyg. podawać to czyli mam podlewać tym nawozem rozrobionym zamiast wodą czy podlewać tylko raz na 2tyg. ?). Chciałem się jeszcze dowiedzieć co zrobić żeby drzewko rosło także w szerz tak minimalnie bo trochę za długie jest .
Proszę o jakieś porady jak opiekować się tą cytrynką.
Avocado
50p
50p
Od: 21 lut 2011, o 19:26

Re: Cytryna Skierniewicka 3-Letnia :)

Post »

Myślę , że zostawiła tylko tyle owoców ile jest w stanie wykarmić. Podlewaj cytrynkę rozrobionym nawozem raz na 2 tyg ( 1/2 nakrętki na 1l wody )
I jeśli chcesz aby się trochę rozkrzewiła utnij stożek wzrostu na samej górze ( jeśli jest już obcięty to sama powinna się rozkrzewić). W upalne dni warto zraszać cytrynę rano i wieczorem :D
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Ja jestem ciekawy , czy jakby jej dał ziemi spod obornika to może wtedy więcej cytryn dała by rade utrzymać.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Avocado
50p
50p
Od: 21 lut 2011, o 19:26

Post »

Hmm nawóz organiczny ? To może być całkiem niezły pomysł , a substancje odżywcze będą uwalniane przez długi czas . Można spróbować :D Myślę że nie powinno to zaszkodzić cytrynce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”