Arbuz rosario
Re: Arbuz rosario
arbuzy najlepiej zrywać jak mają zaschnięty ogonek,
Harlej1 na pewno wypróbuję Twoją radę, bo jeszcze kilka rośnie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na moje oko jeszcze powinien był rosnąć, to jakaś duża odmiana.Jest niedojrzały.
Nawet pestki ma białe a powinny być ciemne.
Nawet pestki ma białe a powinny być ciemne.
suchy ogonek jest gwarantem, że dalej już nie mógł rosnąć
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiesz ale nie każdy lubi mocno przedojrzałego arbuza. Nawet importowane dojrzałe arbuzy (dziś takiego dostałem z Turcji ) dojeżdżają z zielonymi ogonkami.harlej1 pisze:suchy ogonek jest gwarantem, że dalej już nie mógł rosnąć
Więc pozostaje tylko opukiwanie
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
moim zdaniem pukanie nic nie daje, wszystkie mają podobny odgłos
Super okazy niektóre. Ja mam zamiar w przyszłym roku wyhodować arbuzy u siebie. Rozglądam się za odpowiednim gatunkiem, który w naszym kraju sprawdzi się najlepiej. Powiem Wam, że pestki węgierskiego wrzuciłem ostatnio dla zabawy do ziemi - po tygodniu miały już kilka centymetrów Wiem, że w tym roku nic z nich nie będzie ale w pewnym sensie zachęciły mnie do przyszłorocznej działkowej inwestycji w kierunku arbuzów.
Opukiwnie to jest sprawdzanie smaku czym bardziej ''pusty'' odgłos tym słodszy i lepszy , jak jest arbuz dojrzały to jak się go lekko scisnie to zacznie chrupac ale trzeba ucho przystawic .harlej1 pisze:moim zdaniem pukanie nic nie daje, wszystkie mają podobny odgłos
Z tym opukiwaniem to nie taka prosta sprawa. Ja opukiwałam i wydawał mi się dźwięk ok a okazał się zielony. Gdzieś wyczytałam, że trzeba sprawdzać wąsiki tuż przy ogonku. Jak zaschną, to arbuz jest dojrzały. O "trzeszczeniu" też słyszałam. Wypróbuję sposoby na następnym ;-)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Wydaje mi się, że na dojrzałe arbuzy jeszcze za wcześnie;
biorąc pod uwagę taka dynię to one o tym czasie nie osiągnęły jeszcze pełni dojrzałości nie mówiąc o arbuzie który potrzebuje o wiele lepszych warunków termicznych i wilgotnościowych niż dynia.
biorąc pod uwagę taka dynię to one o tym czasie nie osiągnęły jeszcze pełni dojrzałości nie mówiąc o arbuzie który potrzebuje o wiele lepszych warunków termicznych i wilgotnościowych niż dynia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 wrz 2009, o 20:58
Wczoraj razem z rodzinką zjedliśmy ponad 5 kg "Janosika"-był pyszny , lecz nie miał jeszcze dojrzałych nasion.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje arbuzy są na razie jeszcze małe i na pewno niedojrzałe, ale już chyba ze dwa tygonie temu jadłam arbuza od taty z działki -z gruntu i był całkiem dojrzały, pyszny, słodki i z czarnymi nasionkami
pozdrawiam Ewa