Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiąz holenderski Wredei
Osz kurczę, jak to czytam to mnie ciarki przechodzą... a dzisiaj właśnie kupiłam takiego wiąza... ale myślałam, że rośnie trochę mniejszy. A wyczytałam, że dorasta do 6-8 metrów. Co mogę zrobić aby nie zachorował? Jakie warunki mu zapewnić?
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grodzeń, Twój wiąz został zaatakowany przez bawełnicę wiązowo-zbożową.
Więcej informacji wraz z metodą zwalczania znajdziesz w linku http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=111
Więcej informacji wraz z metodą zwalczania znajdziesz w linku http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=111
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do Hanny ze wsi na Dolnym Śląsku: u mnie przyrost wiązu holenderskiego po 3 latach męczarni wynosi kilka mm rocznie - a i tak cieszę się, że w ogóle raczy wypuszczać liście.
gruubas
jeśli wiąz Wredei rośnie w miejscu lekko cienistym (nie w pełnym słońcu) na właściwym podłożu (nie za sucho, ale gleba przepuszczalna -próchniczna) to rośnie dość ładnie. U mnie ma dobrą glebę, ale trochę za dużo słońca. Mam nadzieję, że nidługo świerk serbski nieco osłoni go od południa i bedzie dobrze. Rośnie mi ok.10 cm na rok.
- camellia
A czy można go uformować na krzew? Czy jest to niemożliwe? Pytam, bo chcę jakoś ograniczyć jego wzrost w górę.
Jak chcesz mieć nizszy krzew o jasnych liściach to posadź pęcherznicę kalinolistną "luteus" lub "aureus". Wiąż Wredei ma pokrój kolumnowy - lekko odwrotnie stożkowy w dodatku najczęściej ogałaca się od podstawy. Wydaje mi się równiez, że nie za bardzo lubi cięcie. Próbowałem nieco przycinać jednego roku gałązki aby był gęstszy - ale bez rezultatów, słabo odrasta .
- camellia
W takim razie będzie drzewo :P odwrotu nie ma bo już go kupiłam, urzekły mnie jego złocisto-zielone liście. A skoro jest kolumnowy to dobrze, przynajmniej mało miejsca w ogrodzie zajmie.
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Wiąz-co mu dolega?
Wiąz mojej sąsiadki ma dziwne narośle na liściach. Czy ktoś potrafi powiedzieć co mu dolega i jak go leczyć?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Wiąz-co mu dolega?
Wygląda na domek jakichś robali, ja bym opsikała Mospilanem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Re: Wiąz-co mu dolega?
To chyba bawełnica wiązowo-zbożowaNalewka pisze:Wygląda na domek jakichś robali, ja bym opsikała Mospilanem.
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
wiąz camperdowni i brązowe liście
Witam,
udało mi się kupić za rozsądną cenę wiąz górski camperdownii, wysadzony już sobie rośnie. Niestety zamawiałem go przez internet bo w pobliżu nie miałem możliwości zakupienia tego drzewka. Przyjechał lekko przywiędnięty , no miał sucho, to wiadomo o co biega, ale te brązowienie na liściach mi się nie podoba, bo od kilku dni mam wrażenie, że jest postępujące - dodam, że te brązowienie już było na drzewku gdy go otrzymałem - no mam go może 4 dni.
Powiedzcie mi, czy mam się tym przejmować czy coś zrobić aby nie zbrązowiało mi całe drzewko?
udało mi się kupić za rozsądną cenę wiąz górski camperdownii, wysadzony już sobie rośnie. Niestety zamawiałem go przez internet bo w pobliżu nie miałem możliwości zakupienia tego drzewka. Przyjechał lekko przywiędnięty , no miał sucho, to wiadomo o co biega, ale te brązowienie na liściach mi się nie podoba, bo od kilku dni mam wrażenie, że jest postępujące - dodam, że te brązowienie już było na drzewku gdy go otrzymałem - no mam go może 4 dni.
Powiedzcie mi, czy mam się tym przejmować czy coś zrobić aby nie zbrązowiało mi całe drzewko?
- camellia
Ratunku! Brązowe zasychające plamy na liściach. Czy to choroba holenderska wiązów? Początkowo sądziłam, że to efekt poparzenia słonecznego ale... Tych plam jest coraz więcej i są coraz większe! Pomocy. Co mam robić?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Pewnie, że coraz więcej przy takich upałach Zdjęcie by się przydało, ale stawiam na poparzenia. U mnie też mocno poparzony
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;